Atatürk’ün fihristli veciz sözleri – Ulaşım
ULAŞIM, YOLEkonomik hayatın etkinlik ve canlılığı ancak ulaştırma vasıtalarının, yolların, demir yollarının, limanların durumu ve derecesiyle orantılıdır. (ATATÜRK’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK ATATÜRK Araştırma Merkezi, Ankara, 1997, Cilt I, s.242)
Demiryolu Güvenç Yolu, Güven Yolu, Bayındırlık Yoludur.
“Demiryolları bir memleketin toptan ve tüfekten daha mühim bir silahıdır.”
Bayındırlık çalışmalarımızın en önemli bölümü demiryolu olmaktadır. Bu konu da bilgi sunmadan önce,düşmanın yıkıp bozmasından ve malzeme darlığından kaynaklanan her çeşit güçlüğe rağmen TREN lerimizin orduya ve ülkenin ekonomik hayatına yapmış oldukları ve yapacakları hizmetleri şükranla anarım…
Memleketimizi demiryolları ile ve üstünde otomobiller çalışır muntazam yollarla şebeke haline getirmek mecburiyetindeyiz. Çünkü Batının ve dünyanın araçları bunlar bir hayli, trenler bir hayli, bunlara karşı merkepler ve kağnı ile ve tabiî yollar üstünde yarışa girişmenin imkânı yoktur. 1923 (Atatürk’ün S.D. II, S. 111)
Medeniyetin ne olduğunu başka başka tarif edenler vardır. Bence uygarlıki, kültürden ayırmak güçtür ve lüzumsuzdur. Bu görüşümü izah için kültür ne demektir tarif edeyim : Bir insan cemiyetinin a- Devlet hayatında, b- Fikir hayatında yani ilimde, içtimaiyatta ve güzel sanatlarda, c- İktisadî hayatta yani ziraatte, sanatta, ticarette kara, deniz ve havaya ait ulaşım işlerinde yapabildiği şeylerin bileşkesidir. Bir milletin uygarlıki denildiği zaman, kültür namı altında saydığımız üç nevi faaliyet bileşkesinden hariç ve diğer bir şey olamayacağını zannederim. Şüphesiz her insan cemiyetinin kültürü, yani uygarlık derecesi bir olamaz. Bu farklar, devlet, fikir, iktisadî hayatların her birinde ayrı ayrı göze çarptığı gibi bu fark, üçünün bileşkesi üstünde de görünür. Mühim olan bileşkeler üstündeki farktır. Yüksek bir kültür, onun sahibi olan millette kalmaz, diğer milletlerde de tesirini gösterir, büyük kıtalara şamil olur. Belki bu itibarla olacak, bazı milletler yüksek ve ayrıntılı kültüre, uygarlık diyorlar. Avrupa uygarlıki, şimdiki çağ uygarlıki gibi. 1930 (Afetinan, Atatürk Hakkında H.B., s. 267)
-Alinti-