Toplumsal – Sosyal Alanda Yapılan İnkılaplar
İnkılapların hedef kitlesi durumundaki toplumsal hayatın inkılapların yerleştirilmesi için ilk sırada düşünülmesi de kaçınılmazdı. Çünkü Cumhuriyet kurucuları bir yandan devletin sistemli ve kalıcı olarak kabuk değiştirmesine çalışırken, diğer taraftan da toplumumuzun bu değişime ayak uyduracak düzeyde aydınlanmasını hedef alıyordu.
Nitekim toplum razı olduğu ve inandığı inkılapları kısa bir süre içinde benimseyerek idarecilerin işini kolaylaştırdı ve bu sayede kısa bir süre içinde çok büyük işler başarıldı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün bu değişimdeki rolü tartışılmaz olarak çok fazlaydı lakin dava arkadaşları ve halka ulaşan yolların başındaki diğer idarecilerin de muazzam bir katkısı vardı ve özellikle halkla daha yakın temas halindeki öğretmenler, komutanlar ve din personeli tarafından gösterilen insanüstü gayretle inkılaplar kısa bir süre içinde topluma yerleşti ve benimsendi.
İnkılaplar, toplum hayatında çok büyük bir değişim meydana getirdi. Bu değişimin gayesi, toplumumuzun hayatını çağdaşlaştırmaya ve millileştirmeye yönelikti.
Evvela kabul ve inançların, daha sonra alışkanlık ve yanlış örflerin kısaca aklı ve bilimi inkar eden uyuşuk zihniyetin değişimini esas alan inkılaplar ile modern ve medeni bir hayat hedeflendi ve bunda da başarılı olundu. Hak ve hürriyetlerden, bayanların toplum içi yaşamına dek uzanan bu süreçte, aşamalı olarak toplum hayatına giren yeniliklerle aydınlanma çağı başlamış oldu.
-Alinti-