Annenin ve Bebeğin Beslenme Düzeni

E

Eqe

Guest
İlk günler belki de en önemli konu, anne sütünün yeterli olması ve annenin iyi beslenmesidir. Anne sütü, insan yavrusunun hayatı boyunca yararlandığı, tükettiği en mucizevi gıdadır.

Bebeğin, ilk günlerde anne göğsünden az miktarda gelen ilk süt olan kolostrumun, yani ağız sütünün damlasını bile ziyan etmeden tüketmesi gerekir. Bebeğin her emme çabasında anne göğsü tekrar tekrar uyarılacağından, bebeğin annesini sık sık emmesi önemlidir.

İlk günlerde bebek her ağladığında anne göğsü verilmelidir. Bebeğin kilo alış hızı ilk bir ay haftalık periyotlarla izlenmelidir. Her bebek doğumu izleyen ilk 10 gün içerisinde kilo kaybı yaşar, ilk günler hem bebek yorgun ve anneyi emme konusunda tecrübesizdir hem de anne göğsünden gelen ilk süt olan kolostrumun miktarı azdır. Bu kilo kaybı % 10 düzeyinin altında kaldığı sürece bir sorun oluşturmaz. Bebek yaklaşık 7. günde tekrar doğum kilosuna ulaşır. Daha sonra bebeğin haftada 200-250 gr, ayda da 800 ila 1 000 gr kilo alması gerekir.

Annenin beslenmesi

Loğusanın çok iyi beslenmesi gerekir, artık hem kendisini hem de bebeğini düşünmek zorundadır.

Loğusa diyetinde olmazsa olmaz gıdalar şunlardır:

1. Her sabah bir yumurta; yumurta en değerli protein içeriğine sahiptir, vücudumuzun gıdalarla alması gerektiği tüm aminoasitler yumurtada mevcuttur.

2. Günde en az 3 litre sıvı; bol sıvı tüketmek için kurutulmuş meyvelerle hazırlanmış hoşaf ve komposto çok iyi bir seçenektir; kurutulmuş meyveler çok iyi birer mineral ve lif kaynağıdır. Hem sıvı hem de mineral almak anneye iyi gelecektir.

3. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar haftada en az bir kez mönüde olmalıdır. Yağlı balıklarda çokça bulunan omega-3 yağ asitleri hem anneye hem de bebeğe iyi gelecektir.

4. Bol uygun meyve ve sebzeyle birlikte et, her gün loğusa mönüsünde olmalıdır.

5. Bebekte bağırsak gazı oluşmaması amacıyla süt ve sütlü tatlı tüketmekten kaçınması gereken loğusa, her gün peynir ve yoğurt tüketmelidir.

6. Çay ve kahve tüketmesi istenmeyecek olan loğusa, şifalı ot çayları içmelidir.

7. Reçelli ballı kahvaltılar, makarna ve evde yapılmış börek ve keklerle loğusa mönüsü daha kalorili hale getirilmelidir.
 
Üst
Alt