F%C4%B1t%C4%B1r-Sadakas%C4%B1-Ne-Kadar.jpg.webp



Bu sene Fıtır veya fitre sadakasının miktarı ne kadar oldu? Ramazan ayı mübarek bir aydır Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı O ayda rahmet kapıları açılır. Ramazanı şerifin sonlarına yavaş yavaş geldiklerinde akla takılan sorulardan biride fıtır sadakası ne kadar yada (fıtır ne kadar verilmeli 2021) tabi şunu söylemek gerekir ki fitrenin de bazı koşulları vardır.

Fıtır sadakasıyla, yani fitreyle, oruç ibadetimizi başarıyla tamamlama nimetinin şükrünü sembolleştirmiş oluyoruz. Eğer hatırlıyorsanız gecen sene Ramazan ayının fitresi 28 TL olarak belirlenmişti. Peki bu yılın fitresi kaç lira olacak bir çok müslümanın düşündüğü konulardan biri olarak gündeme oturdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki fıtır sadakası miktarı 28 TL olarak belirledi. 2020 Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için, ülkedeki sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulunduran Din İşleri Yüksek Kurulu, en düşük sadaka-i fıtır miktarı 28 TL olarak tespit etti.

YILYILLARA GÖRE FITIR SADAKA MİKTARI
201615 TL
201716 TL
201819 TL
201923 TL
202027 TL
202128 BU YILA AİT FİTRE SADAKASI
Belirlenen rakamın “asgari miktar” olduğunu hatırlatan kurul, sadaka-i fıtırda verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığı ifade edildi. Bu konuda ideal olanın, herkesin kendi hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağın vermesi tavsiye edildi. Söz konusu meblağ gıda gibi ayni olarak veya para şeklinde nakdi olarak ödenebileceği bildirildi.

il-il-Ramazan-%C4%B0msakiye-takv.jpg.webp


Fitre sadakası, Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisab mikdarı bir mala sahip bulunan her Müslüman için verilmesi vacib olan bir sadakadır. Bayramda yaşadığımız iftar sevinci, mü’minin Rabbine kavuştuğu andaki sevincine ve gönül hazzına denk bir sevinçtir. Fıtır sadakası bu sevincin bir ifade şeklidir. İşte Ramazan ayı içinde verdiğimiz bu sadakanın hem bize, hem de muhtaç kimselere olmak üzere iki faydası vardır.

Fıtır sadakası hükmü: Sadaka-i fıtır, İslâm”da önemli yeri olan mali ibadetlerden biridir. Şafii, Maliki ve Hanbelîlere göre fitre farzdır. Hanefi mezhebine göre ise fitre vaciptir. Zaten Hanefi mezhebinde farz ile vacip arasında ameli açıdan bir farklılık söz konusu değildir. Fark sadece itikadî açıdandır. Buna göre farzı inkar eden kafir olur ama vacibi inkar eden kafir olmaz.Fitre, hicretin ikinci yılında, Ramazan orucunun farz kılındığı yıl, zekâttan önce meşru kılınmıştır.

Fitre sadakası, Ramazan Bayramının birinci günü fecrin doğuşundan itibaren vacib olursa da, bundan önce ve bundan daha sonra da verilebilir. Önceden verilmesiyle fakirler bayramlık ihtiyaçlarını gidermiş olurlar. Fitre sadakası, nisab mikdarı bir mala sahib olan her hür Müslüman için vacibdir, ister çocuk olsun, ister mecnun olsun…

Fıtır sadakası nasıl niyet edilir
Şafii mezhebine göre, bir kimse bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin fitrelerini de vermekle mükelleftir. Tabii ki, asıl olan onların da iznini almaktır. Ancak bu iş süreklilik arz ettiğinden, aile fertlerinin izni hep var olduğu kabul edilir.

Zaten niyet kalbidir, dil ile söylemek gerekmez. Hatta zekât ve fitre gibi şeyleri fakire verirken, (bayram hediyesi gibi) başka bir bahaneyle vermek daha uygundur. Yeter ki içimizden bunun zekât veya fitre olduğuna niyet edelim.

Tabii ki, başka bir kimseye vermek üzere birini vekil edebilirsiniz. Vekâlet verdiğinizde, içinizden geçireceğiniz niyetiniz yeterli olacaktır. Vekil malı sahibine teslim edeceği zaman, içinden yapacağı niyet de geçerlidir. Aslında niyet, yaptığımız işin mahiyeti / maksadı hakkında içimizde duyacağımız temayül ve kararlılıktır.

Fıtır Sadakası kimlere verilir
Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekâtın benzeridir. Ayet-i kerimede açıklanmıştır. “Sadakalar (zekatlar), Allah”tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam”a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe Suresi 60) Bir kimse fitresini bir veya bir kaç yoksula verebilir. Birden çok kimseler de fitrelerini bir kaç yoksula veya tek yoksula verebilirler.
Fitre yükümlünün bulunduğu yerdeki yoksullara verilmelidir. Başka yerlere gönderilmesi mekruhtur

Fıtır sadakası hangi ayda verilir
Fitre sadakasının vakti;Bayram günü tan yerinin ağarmasıyla,Bayram namazından çıkma zamanına kadardır.Bayram namazından sonra fitre’nin zamanı geçer.Ancak daha evvel Ramazanı şerif ayının içerisinde de verilebilir.
Fıtır sadakası eğer vaktinde verilirse Allah katında en makbül sadakadır.Ancak vakti çıktıktan sonra yani bayram namazından çıkıldıktan sonra verilirse vacip yerine gelmediği gibi,sevabı da aynı olmaz.Sıradan bir sadaka sevabı verilir.Ayrıca vacib’inde kaza’sı yoktur.

Fakirleri doyurma evsiz kalanları ev verme üstü başı kötüyse giydirme bu gibi insanlara fıtır sadakası ile yardım etmek en büyük bir özellik değil mi?
İbn Abbas (r. anhümâ)”nın naklettiği bir hadiste şöyle buyurulur: “Rasûlullah (s.a.s) oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerden arındırmak ve yoksullara yiyecek sağlamak için fitreyi farz kılmıştır. Fitreyi kim namazdan önce öderse, bu makbul bir zekât, kim de namazdan sonra öderse, herhangi bir sadaka olur.” (Buhârî, Zekât, 70, 71, 77; Müslim, Zekât, 12 , 13, 16)




-Alinti-
 

Me`Va

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2017
Mesajlar
3,722
Tepkime puanı
4,840
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Sevgiyle bakan gözler in..
Cinsiyet
Kadın
Hayırlı Ramazanlar 💐 rabbim sağ saglim bizi Ramazan'a ulaştırdı şükürler olsun 😇
 
Üst
Alt