Türk Medeni Kanunu’nun 95. Yıl Dönümü 17 Şubat 1926-17 Şubat 2021

Türk Medeni Kanunu’nun 95. Yıl Dönümü 17 Şubat 1926

Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilmesinin üzerinden 95 yıl geçti. Medeni yasanın kabul edilmesiyle, aile yapısında önemli değişiklikler meydana geldi, mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirildi, evliliklerde fotoğrafı nikah yapma mecburiyeti getirildi, tek eşle evlilik esası benimsendi.

Türk Medeni Kanunu’nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 95. senesini kutluyoruz. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul gören Medeni Kanun'un kabulü ile sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atıldı. 1 Ocak 2002 kabul tarihli Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır.

TÜRK MEDENİ KANUNUN KABULÜ

Türk Kanunu Medenisi, Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur.

turk-medeni-kanununun-kabulu-3132-621x420.jpg
Kanunun getirdikleri

* Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı.
* Evlilikte resmî nikâh zorunluluğu getirildi.
* Tek eşle evlilik esası getirildi.
* Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.
* Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi.
* Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

Medeni hukuk, şahıslar arasındaki ilişkileri düzenleyen, şahısların doğumdan (tüzel kişilerde kuruluşundan) ölümüne (tüzel kişilerde sona ermesine) ilişkilerini düzenleyen özel hukuk dalıdır.

Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku, miras hukuku medeni hukuk kapsamında yer alır ve medeni kanunla düzenlenirler. Borçlar hukuku ve ticaret hukuku da esasında medeni hukukun uzantısıdır. Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür.

Türkiye’de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik yönteme sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlemiştir. Kanuna öncelik tanımakla beraber hakime takdir hakkı da tanımaktadır.

1 Ocak 2002 tarihinde bütünüyle yenilenmiş Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesiyle yürürlüğü son buldu.


Laiklik ilkesinin kabulünün 84. Yıl Dönümü
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Evlilikte; kocanın söz hakkı, karar verme yetkisi, her iki eşe paylaştırıldı.Hala yeniliklerin yapılması gereken kanunlarımızdan biri. @Han teşekkürler..
 
Üst
Alt