Teknoloji açığı olan ülkelere yerli destek

Başkanlık Kabinesi, kritik sektörlerde ülkelerin teknolojik açıklarını belirleyecek. Türk şirketleri ve üniversiteler de bu ülkelerle işbirliği yapacak.

Miray Çimen
Başkanlık Kabinesi Türkiye’yi kritik teknolojilerde dünyada söz sahibi yapmak için harekete geçti. Bu kapsamda kritik teknoloji alanlarında Ar-Ge ve yenilik işbirliği yapılacak stratejik ülkeler belirlenecek. Bu ülkelerle özel sektör-üniversite, özel sektör-özel sektör işbirliklerini içeren ikili ve çoklu Ar-Ge ve yenilik işbirlikleri desteklenecek.
5904


Her alanda destek
Büyük ölçekli firmaların üniversite veya kamu araştırma kurumlarıyla gerçekleştirdiği projelere mali destek verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kamu alımlarında orta ve uzun vadeli ihtiyaç analizi yapacak. Türkiye’de üretilebilecek kritik teknoloji ve ürünleri belirleyecek. Türkiye’de Milli Teknoloji Hamlesi’nin gerçekleştirilmesine yönelik olarak yapay zeka, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, büyük veri, siber güvenlik, enerji depolama, ileri malzeme, robotik, mikro/nano/opto-elektronik, biyoteknoloji, kuantum, sensör teknolojileri ve katmanlı imalat teknolojilerine ilişkin gelişim yol haritaları hazırlanacak. Gerekli altyapı tesis edilirken, ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve toplumsal yönelimin bu alanlara odaklanması sağlanacak. Kritik teknolojilerde ihtisaslaşmış programı olan üniversitelerde yurt dışından yetkin akademisyen ve araştırmacıların kısmi zamanlı olarak çalışması teşvik edilecek.

Maliyetin bir kısmı kamudan
KRİTİK teknolojilerde özel sektörün kapasitesi geliştirilirken, yenilikçi girişimcilere özel Ar-Ge destek programı oluşturulacak. Büyük ölçekli firmaların ürün geliştirmeye yönelik teknoloji alanlarında yapacağı Ar-Ge çalışmalarını kamu kurumlarıyla gerçekleştirmesi halinde, projenin girişimciye yansıyan maliyetinin belirli bir bölümü kamu tarafından karşılanacak.
 
Üst
Alt