Anlamı:
Bu deyim de tekeden süt sağılamaması esasına göre şekillenmiştir. İmkânsız işler yapmaya kalkışanlar için kullanıldığı gibi, çok yüksekten atıp saçma şeyler anlatanlar için de kullanılır.
Hikayesi:
İmkansızı denemeye veya yapmaya çalışanlar hakkında, veya uygunsuz, dayanıksız ve saçma sapan saldırılar karşısında söylenen bu deyimin kökeni Türkmen aşiretlerinin hayvancılık geleneğine dayanır.
Bilindiği gibi teke, keçinin erkeğine verilen addır ve sütü sağılamaz. Oysa keçi sütünden pek çok gıda maddesi üretilebilir. Bunlardan biri de telemedir.
Teleme, muhallebi kıvamında yumuşak, tuzsuz, yoğurda benzeyen bir yiyecektir. Besleyici özelliği ve lezzeti damak zevkine hitap eder.
Teleme, yaz mevsiminde keçiden sağılan süt henüz sıcak iken, incir ağacının gövdesinden alınan beyaz süt ile mayalandırılır. Ağaçtan ince bir dal kırılarak alınan bu süt, bilhassa incir yapraklarını kopardığımızda akan süt gibidir.
Bir tencere keçi sütü, birkaç damla incir sütü akıtıldıktan sonra yaprağın sapıyla karıştırılıp 20 dakika kadar uyumaya bırakılırsa mayalanan keçi sütü teleme haline gelir.
Deyim, tekeden süt sağılamaması esasına göre uydurulmuş olup yüksekten atanlar hakkında kullanılabilir. Çok saçma şeyler anlatan birisi için "tekeden teleme çalıyor" demek gibi.