Dereotlu Taze Bakla Malzemeleri
- 1 kg taze bakla
- 2-2,5 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 demet dereotu
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 sap taze yeşil soğan (Sadece yeşil kısımlarını kullanın.)
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 2 tepeleme çay kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 adet limonun suyu (Nohut büyüklüğünde 4-5 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz.
- 250 gram kıyma
- Taze baklaların uçlarını ve kılçıklarını tıpkı taze fasulye gibi ayıklayıp içine bir limon sıktığınız bol suda bekletin
- Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik kıydığınız kuru soğanları aktarın
- Soğanları ve kıymayı sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine yine incecik kıydığınız taze soğanları ve suyu süzülmüş bütün haldeki taze baklaları ilave edin
- Baklaların üzerine toz şeker, un ve tuzu serpiştirip 1 adet limonun suyunu ilave edin
- Malzemeleri karıştırıp orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette 5 dakika kadar pişirin
- Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp karıştırın
- Taze bakla pişerken suyunu dışarı verdiği için mümkün olduğu kadar az su ilave edilir
- Tencerenin kapağını kapatıp baklayı, orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin
- Ocaktan aldığınız baklayı iyice soğuyuncaya kadar tencerede bekletin
- Soğuyan baklayı servis tabağına aktarıp üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyin
- İsterseniz yanında sarmısaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz
- Eğer düdüklü tencerede yapacaksanız, malzemelerin hepsini tencereye koyup tahta bir kaşıkla karıştırın
- Orta ısılı ateşte, bakla kaynayıp tencerenin düdüğü ötmeye başlayıncaya kadar pişirin
- Düdük ötmeye başlayınca ocağın altını kısın ve 25 dakika daha pişirdikten sonra servise sunun.
- Afiyet olsun .