Supernova Patlaması Nedir?

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Teleskobumuzla gökyüzüne ilk baktığımız yerde bir parlaklık yoktu, ama tekrar baktığımızda bir parlaklık gördük. Sadece bir kaç saat önce o yıldız orada yoktu ama artık tıpkı bir işaret fişeği gibi yanıyor.

Gördüğümüz bu yıldız aslında bir yıldız değil, en azından bundan sonra. Bu parlaklık yaşamının sonuna gelen bir yıldız ölüm izleri. Bir yıldızın sonunda geldiği son nokta devasa bir patlama ya da diğer adıyla bir “Supernova“.
Supernova patlaması o kadar güçlü bir patlamadır ki, oluştuğu esnada neredeyse tüm galaksisi aydınlatabilir ve Güneş’in ömrü boyunca ürettiği radyasyondan daha fazlası ortaya çıkabilir.

NASA’ya göre evrendeki bulunan tüm ağır metaller ve elementler mutlaka bir supernova patlaması sonucu oluşmuştur. Yani bunun basite indirgenmiş açıklaması şudur: parmağınıza taktığını altın yüzüğünüzde bulunan altın, bir başka yıldızın ölmesi sonucu meydana gelmiştir.

Supernovalar yıldızlar ölmeden evvel gerçekleşir, dolayısıyla bir yıldızın ne zaman öleceği kesin olarak bilinmez ama yapılan hesaplamalara göre Samanyolu Galaksisi boyutlarında bir galakside her 50 yılda bir, bir adet supernova patlaması gerçekleşmetedir.

Bakış açımızı biraz daha büyütüp galaksiden evrene yol alırsak, evrende her saniye, bakın bunu yanlış okumadınız her saniye bir supernova patlaması olmaktadır.

Bu patlamalarda bazılar evrenin en ücra köşelerinde bazıları Dünya’ya yakın sayılabilecek mesafelerde gerçekleşmektedir.

Supernova patlamasının gücü tam olarak yıldızın büyüklüğü ile alakalıdır. Güneş’imizi örnek verecek olursak: Güneş orta büyüklükte bir yıldızdır ve supernova ile patlayacak kadar kütlesi yoktur. Bundan milyarlarca yıl sonra Güneş nükleer yakıtını bitirecek ve Kırmızı Dev aşamasına gelerek şişecek. Bu aşamada Dünya ‘nın da dahil olduğu iç gezegenleri yutacağı düşünülen Güneş, bundan sonraki aşamada sessiz sedasız bir şekilde Beyaz Cüce haline gelecek kalan ömrünü bu şekilde geçirecek. Ama gerçekten büyük kütleli olan bir yıldız olsaydı beyaz cüce olmadan hemen evvel supernova ile patlaması olasıydı.

Bilinen iki tür supernova vardır:

-Tip 1 supernova (kısaca tip 1) : Yıldız yakınlarında bulunan komşuların gazlarını biriktirerek en sonunda nükleer tutuşma ile patlar.
-Tip 2 supernova (kısaca tip 2) : Yıldızın tüm nükleer yakıtını bitirip içine doğru çökmesiyle meydana gelir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
Alt