Satürn’ün Titan Uydusundaki Denizlerin Derinliği, NASA’nın Denizaltı Görevine Uygun

Satürn’ün yaşama elverişli olabileceği düşünülen Titan uydusundaki denizlerin derinliği ölçüldü. NASA’nın denizaltı görevi için bir adım daha atıldı​


Satürn Titan Uydu Deniz Derinliği

NASA’nın yeni görevindeki hedefi Satürn gezegeninin en büyük uydusu olan Titan olacak. Uydunun yüzeyinde büyük yer kaplayan sıvı metan gölleri Güneş Sistemi’nde keşfedilmeyi bekleyen önemli bir alan. Peki, Dünya’nın okyanusları bile tamamen keşfedilmemişken, Titan’a yapılacak bir denizaltı görevi nasıl başarıya ulaşacak?
Satürn’ün en büyük uydusunun sualtı dünyasını keşfetmek uzun süredir bilim insanlarının planıydı. Cassini uydusundan gelen yeni sinyallerle, denizin içeriği ve derinliği hakkında kesin bilgilere ulaşıldı. Yeni verilerle, görev hayata geçirilirse denizaltının hareket etmek için yeterli alanı olacağı anlaşıldı. Görevin yapılması planlanan Moray Sinus gölü 300 metreden daha derin.


Titan Uydusunun En Derin Noktası Sır Kalmaya Devam Edecek​

Kraken Mare adındaki en büyük denizin denizin sırları da Cornell Üniversitesi’nden Valerio Poggiali’nin araştırmasıyla ortaya çıkartıldı. Cassini’nin Ağustos 2014 tarihindeki geçişinden elde edilen verilerle Kraken Mare’nin içeriği öğrenildi. Cassini’nin denize yolladığı sinyallerin geri dönüşlerinden Kraken Mare’nin en derin noktasının 1000 metreden bile daha derine gittiği öğrenildi. Kraken Mare’nin, Moray Sinus dâhil diğer beş gölün toplamından daha büyük olduğu göz önüne alınınca çok da şaşırtıcı bir bulgu değil ama bu sebeple Titan’a bir denizaltı gönderilse bile bu özel uydunun bütün bir araştırmasının yapılması mümkün değil.
Satürn Titan Uydu Deniz Derinliği

Ayrıca, gönderilen sinyallerden beklenmedik bir bilgiye de ulaşıldı. Kraken Mare, geçmişte zannedilenin aksine etan değil metanla dolu. Bilim insanları denizin büyüklüğü ve ekvatoral konumu yüzünden etken maddenin etan olmasını bekliyordu. Böylece, Kraken Mare’nin büyüklüğünün uydudaki diğer göllerle içerik bakımından benzerliğini etkilemediği öğrenildi.


Bütün bu veriler, NASA’nın Titan’a denizaltı gönderme görevi için kullanılacak ve Sistemimizin hayata elverişli bir parçası hakkında daha geniş bilgilere sahip olacağız. Henüz yapılıp yapılmayacağı bile belli olmasa da, gelecekteki olası bir görevde tasarlanacak denizaltının ne ebatta olursa olsun çalışabileceği ortaya çıkmış oldu. Böylece, uzaylı denizlerin keşfine yaklaşılan bir adım daha atıldı.
 
Üst
Alt