Dînimizin kıymet vermiş olduğu mübarek aylardan İkincisi, Şâban ayıdır. Allahü Teâlâ, kullarına çok acıdığı, bir annenin yavrusuna olan merhametinden daha fazla merhametli olduğu için, bazı ay ve günlere kıymet vermiştir.
Bu gün ve aylarda yapılan ibâdetlere, hayırlara daha çok sevap vereceğini bildirmiştir. Bunun için tevbe, istiğfar etmeli, yalvarıp af ve âfiyeti istemeli, bu ayları günleri fırsat bilmelidir.
Bizim için çok büyük bir fırsat olan aylardan birisi de Şâban ayıdır. Allahü Teâlâ, Şâban ayını, Resûlullah efendimize mahsûs kılmıştır. Hadîs-i şeriflerde bu aym önemi şöyle bildirildi:
“Şâban-ı şerîf, benim kendime mahsûs bir aydır. Hakk Teâlâ hazretleri arş-ı a’lânm meleklerine azameti şâniyle buyurur ki: “Ey benim meleklerim! Gördünüz mü, benim kullarım Habîbimin ayma nasıl ta’zîm ve hürmet ediyorlar. İzzim, celâlim hakkı için ben de kullarımı afvü mağfiretime nâil eyledim.”
“Şâban benim ayım, Recep Allahü Teâlâ’nın ayı, Ramazan da benim ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret ayı, Ramazan ise günahları temizleyici aydır ki,
Şâban-ı şerîfte imkânı olup, gücü yetenlerin oruç tutmasının çok sevap olduğu bildirilmiştir. Yalnız bu oruçları tutarken, haramlardan, günah işlemekten de çok sakınmalıdır.
Kazancına dikkat etmeli, helalden kazanmalıdır. Bu aylarda oruç tutmaya gücü yetmiyenlerin ya da iş sahiplerinin, Ramazan-ı şerife güçlü girmek için oruç tutmamaları daha iyidir. Çünkü, Ramazan orucu farzdır. Nafile için, farzı elden kaçırmamalıdır.
Kazâ borcu olanlar, bu ayda tutacakları oruçlara, kazâ olarak niyet etmelidir. Böylece, hem kazâ borcu ödenmiş olur, hem de bu ayda tutulmasının sevabına kavuşulmuş olur.
Şâban-ı şerîfte oruç tutmanın fazileti hadîs-i şeriflerde şöyle bildirildi:
“Her kim, Şâban-ı şerîfte üç gün oruç tutarsa, Hak teâlâ, cennet-i a’lâda ona bir yer hazırlar.”
“Her kim Şâban-ı şerîfte bir gün oruç tutsa, o kul Cehennem azâbmda kurtulup, dünya ve âhiret için istediği mertebe ve dereceye vâsıl olur. Eğer 2 gün tutarsa, kabirde bir melek ona arkadaş olur. Şayet üç gün tutarsa Hakk Teâlâ hazretleri, o kulu kıyamet gününde velîler kısmına ilhak edip, Cennet-i a’lâda cemâlini o kula müyesser kılar.”
“Şâban, Recep ile Ramazan ayları arasında bir aydır. İnsanlar bundan gâfildir. Halbuki Şâban ayında kulların ameli Allahü Teâlâ’nm dergahına çıkarılır. Ben, Şâban’da oruçlu olduğum halde amelimin çıkarılmasını arzû ederim.”
-Alinti-