Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Seth

New member
Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
666
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Peribacaları nasıl ve neden oluşur? Peribacalarının oluşumu hakkında bilgi, Peribacalarının resimleri.
Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Tepesinde genişçe bir taş bulunan piramit ya da direk biçimindeki toprak, çakıl, taş yığınına peribacası denir. Dünyanın pek çok farklı noktalarında peri bacaları yer almaktadır. Ülkemizde de Kapadokya bölgesinde yer alan peri bacalarının oluşumuna kısaca göz atacağız.
Peribacalar%C4%B1.jpg


Kapadokya bölgesi milyonlarca yıl önce o bölgede yapılan arkeolojik kazılarında ispat ettiği gibi bir iç denizdi. Kapadokya bölgesinde ilkel eniz canlılarının fosillerine rastlanmıştır. Bu bölgede yer alan volkanik dağlardan Hasan Dağı, Erciye ve Güllüdağ yanardağları aktif bir şekilde yeryüzüne lav püskürtmeye başladığında bu bölgede bulunan iç denizi kurutmuşlar ve lav iç denizin kuruması ile oluşan çukura dolmaya başlamıştır. Yani lavlar peribacalarının oluşumunun ilk sebebi oluşturmuşlar ve bir çukur bölge lav ile dolmuştur.
Bölgedeki aktif yanardağlar sönene kadar bu çukurdaki lav tabakaları katman katman birikmeye başlamıştır. Püsküren lavlar önce yayılmış daha sonra sertleşmiş daha sonra sertleşen bu lav tabakası üzerine yeniden lavlar gelmiş ve onlarda soğuyarak sertleşmiş ve katmanlı bir yapı oluşmuştur. Her ne kadar bu tabakalara sertleşmiş desek de bu tabakalar basit bir alet ile dahi hemen oyulabilmektedir.
Yanardağ faaliyetlerinden sonra lav tabakalarını ya da kayaları aşındıran akarsular devreye girmiştir. Bu akarsular önce derin vadilerin oluşmasına sebebiyet vermiştir. Oluşan bu derin vadilerin yamaçlarında ise sert esen rüzgar sebebi ile dalgalı, eğimli bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Peri bacaları oluşmaya artık başlamıştır. Rüzgarın aşınması yıllarca daha deva eder ve bu aşınma artık bazı parçaların ayrılmasına ve bu ayrık görüntü de bildiğimiz peribacalarının oluşmasına sebebiyet verir. Şapkalı peribacaları ise üst katmanı alt katmanından daha ağır ve sert alt katmanın ise daha hafif olan bölgelerde gerçekleşmektedir.
Üst tarafta bulunan katman ağır olunca aşağı doğru baskı yapar. Bu baskı sonucunda hafif olan kısımlar sıkışmaya başlar ve rüzgara karşı daha fazla dirençli olur. Üst kısımdaki ağır tabaka ise sadece merkezinde sağlam kalacak şekilde aşınır ve bildiğimiz meşhur peribacaları görüntüsü oluşur.
Unutulmamalıdır ki doğadaki döngü halen devam etmekte ve bu da mevcut peribacalarındaki şapka kısımlarını yok etmeye hırpalamaya devam ettiği anlamı taşır. Bu şapka kısmı yok olunca alt kısımda yok olacak ve bildiğimiz peribacaları yok olacaktır. Ancak bu oldukça uzun süren bir süreçtir.
Dünyanın farklı noktalarından peribacaları görüntüleri:
peribacalari-5.jpg

peribacalari-3.jpg

peribacalari-2.jpg

peribacalari-1.jpg

peribacalari-4.jpg
 

Absnthe

www.Mevsim.Org
Kullanıcı
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,891
Tepkime puanı
2,961
Puanları
0
Web sitesi
www.mevsim.org
Cinsiyet
Erkek
Evet PeriBacalarina Gitmekte Fayda Var Farkli Dogasi Ortami Havasi , Ve Balon İle Kesinlikle Kuşbakişi bakmanizda Tavsiye var :) Bilgi icin teşekkür ederim.. ben yakindan gördügüm icin söylemek istedim.
 
Üst
Alt