Mitomani (Yalan Söyleme Hastalığı) Nedir ?

Lucius

New member
Kullanıcı
Katılım
13 Haz 2017
Mesajlar
502
Tepkime puanı
1,299
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
İnsanlar, bazen kendisini temize çıkarmak için bazen karşısındaki insanı kırmamak için bazen de olaylardan kolayca sıyrılabilmek için yalana başvururlar. Yalan, önceki zamanlardan günümüze kadar herkes için bir kaçış yolu olmuştur. Yalan, bazı zamanlar beynimizi yorarken bazı zamanlar beynimizi daha karmaşık aktivitelerden kurtarır. Peki bunu yapmaktan yani yalan söylemekten kurtulamıyorsak ve bunu saplantılı bir hale getirdiysek? İşte, bu durumda mitomani karşımıza çıkıyor. Mitomani; dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanır. Kişinin sürekli yalan söylemesi ve bu durumun kişinin hayatını zorlaştırması anlamına gelmektedir. Kişi sürekli olarak yalan söyler ve bundan vazgeçemez. Yalan söylemesini gerektirmeyecek bir durum olsa bile kişi yalan söylemekten vazgeçemez. Karşısındaki kişiyi ilgilendirmese ya da etkilemese bile kişi sürekli yalan söyler (Çetindoğan, 2015). Mitomani rahatsızlığına sahip kişiler; - Bu kişiler sürekli bir uydurmasyon içindedirler. - Hayatlarını sürekli gerçek dışı anlatırlar. - Olayları çarpıtma eğilimindedirler. - Karşısındakine kendini hiç olmadığı biri gibi tanıtır ve bu durum karşısındaki kişi için tehlikeli olabilir. Her yalan söyleyen her insan ya da çok yalan söyleyen her insan mitomani hastalığına sahip değildir. Kişinin mitomani olması için yalan söyleme durumunu normal oranlar dışına çıkarması, hayatını bunun üzerine kurması ve saplantılı şekilde yalan söylemesi gereklidir. Mitomani, çocukluktan itibaren görülmeyebilir. Çocukların beş yaşına kadar yalan söyleme durumu normaldir. Beş yaşından sonra devam eden ve aşırı miktarda süren yalan söyleme durumunda endişelenebiliriz. Çocukluktan fark edilip mitomaninin tedavi edilmesi daha olasıdır (Özgüzel ve Taş,2016). Mitomani Tedavi Süreci: Yalan söyleme hastalığının on altı yaşlarında başladığı görülmektedir. Mitomani davranış bozukluğu olarak görüldüğü için tedavisinde psikoterapi ve ilaç kullanılır. Özellikle psikoterapi hastalığın tedavi olmasında büyük önem taşımaktadır. Yalana başvuran hastaların çoğunda bir şeyin eksikliğini doldurmak adına yalana başvurdukları görülmektedir. Psikoterapi ile hasta-terapist arasında oluşturulan güven duygusu hastanın kendini açmasına ve yalan söyleme nedenini açıklamasına yardımcı olur. Psikodrama da mitomani tedavisinde kullanılabilmektedir (Gündoğar, ve Demirci, 2000). Mitomani hastalığına sahip kişi rahatsızlığının farkında olsa bile kendine bunu itiraf etmesi oldukça zordur. Mitomanik bireyin çevresi bu durumu fark ettiğinde bireyi hemen bir uzmana göstermelidir. Hastalığın erken tedavisi büyümesine engel olabilir..
ALINTI
images
 

lastsamurai

Yasaklı Üye
Yasaklı
Katılım
17 Mar 2018
Mesajlar
648
Tepkime puanı
739
Puanları
0
Yaş
42
Cinsiyet
Erkek
Kişinin mitomani olması için yalan söyleme durumunu normal oranlar dışına çıkarması, hayatını bunun üzerine kurması ve saplantılı şekilde yalan söylemesi gereklidir.

geçmişte tam da böyle insanlar tanıdım ve acıyorum onlara. yani mitomani hastalarına. zavallılar gözümde. şimdi fazla da hakaret etmek istemiyorum ama tam bir karakter bozukluğunun göstergesi bu. kısaca ben çok çektim bu yalandan, fazlasıyla muzdarip oldum, yıllarım araya gitti, ne kazandım dersem elde var hiçlik.

yalanın geçerli hiçbir gerekçesi olamaz. sebep ne olursa olsun insan asla ve kata yalana bulaşmamalı. benim bu konudaki tutumum şu şekilde: kaybedeceğini de bilsen yine doğruyu söyle. en azından karşındaki insan seni dürüst davrandığın için takdir etsin. dürüstlüğünden kaybet daha iyi. zaten adı üstünde "yalan" sorarım hangi yalan var ki gün gelip ifşa olmamış? kim bir yalanı ömür boyu saklayabilmiş. yalan söyleyen zaten başta kendisini kandırmıştır. o yalana inandırmak istediği kişi KENDİSİDİR aslında. işte bu zavallıca.
yalandan midem bulanıyor, kusasım geliyor.
yalan üzerine daha çok şey yazarım ama buna sayfalar yetmez.
Bu dünya yalanlarla değil aksine gerçeğin ta kendisiyle dönüyor. bu anlayalım artık.

paylaşım için teşekkür ederim kardeşim. bir mesaj da olsa bizlerde bir farkındalık oluşturmuşsundur umarım.
 
Üst
Alt