Lokantalarda İçtiğimiz Mercimek Çorbası Evdekinden Hep Daha Güzel?

Minikçe

Well-known member
HanımZade
Katılım
11 May 2017
Mesajlar
9,662
Tepkime puanı
11,973
Puanları
113
Konum
..
Cinsiyet
Kadın
  • Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar. "Ovarak" kısmı burada önemli. Çünkü mercimeği suya bırakmak aynı etkiyi sağlamıyor.
  • Küp küp doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları tereyağında sotelerken asla çok yüksek ateşte pişirmiyorlar.
  • Lokanta usulü mercimek çorbalarına o nefis kıvamı veren ise un! Unu çırpma teliyle iyice tereyağında kavuruyorlar. Çırpma teli de burada önemli bir detay, zira unda hiç topak kalmamasını ancak bu şekilde başarabilirsiniz.
un-kavurmak.jpg

  • Hatta bazen unu kavururken içine nane, pul biber ve karabiber de ekleyip kavurmaya devam ediyorlar. Bu çorbaya çok daha farklı bir lezzet katıyor.
  • Mercimek çorbasının renginin sapsarı olmasını istiyorsanız patates miktarını artırıp havuç koymayabilirsiniz. Son aşamada blender yerine sadece tülbent kullanarak süzerseniz de rengi sarı olacaktır.
tuzlu-corba-patates.jpg


  • Bu arada bir püf noktası daha; eğer yerli mercimek kullanırsanız rengi sarı olurken ithal mercimeklerde yeşilimtrak bir renk elde edebilirsiniz.
  • Eğer çorbanızın daha kırmızımsı ya da turuncu renkte olmasını isterseniz kavurduğunuz soğanlara domates ya da biber salçası ekleyebilirsiniz.
  • Diğer önemli bir püf noktası ise kemik suyu! Lokantalarda daha önceden hazırladıkları kemik suyundan kavrulan una ekliyor ve ona hayranı olduğumuz nefis lezzeti veriyorlar. Maalesef hazır et ya da tavuk bulyonlar aynı etkiyi vermiyor.
kemik-suyu-faydalari-nasil-yapilir-2.jpg


  • Kemik suyuyla unu çırpma teliyle ne kadar iyi karıştırır ve iç içe geçmesini sağlarsanız o kadar lezzetli ve kıvamlı bir mercimek çorbanız olur.
  • Şeflerin diğer bir önerisi ise kaynayan ve kıvamlanan çorbayı blenderdan geçirmekle yetinmemeniz ve ardından ince delikli bir süzgeçten de geçirerek iyice pürüzsüz kıvama getirmeniz. Posa kaldığında gerçek bir süzme mercimek çorbası olmaz, bunu da unutmamak lazım.
corbayi-suzme.jpg


Malzemeler
  • 1 su bardağı
    sarı mercimek
  • 1,5 su bardağı
    tavuk suyu
  • 4 su bardağı
    su
  • 1 tatlı kaşığı
    tuz
  • 1 adet
    soğan
  • 2 diş
    sarımsak
  • 1 yemek kaşığı
    tereyağı
  • 1 yemek kaşığı
    un

  • Üzerin İçin:
    • 2 yemek kaşığı
      tereyağı
    • 1 çay kaşığı
      pul biber
Nasıl Yapılır?
  1. Mercimekleri bol suda yıkayın.
  2. Tereyağını eritin ve küp küp doğranmış soğanları ve ezilmiş sarımsakları kavurun.
  3. Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun.
  4. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin.
  5. Mercimekleri de ilave edin ve kalan suyu da ilave edip kaynamaya bırakın.
  6. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
  7. Kaynayan ve kıvamlanan çorbayı blenderdan geçirin ve daha sonra ince delikli bir süzgeçten süzün ve pürüzsüz kıvama getirin.

  1. Üzeri İçin:
    • Tereyağını eritin ve eriyen tereyağında pul biberi kavurun.
    • Kaynayan çorbanın üzerine dökün ve tahta kaşık yardımıyla yağın orbayla karışmasına yardımcı olun ... alıntı
 
Üst
Alt