Lezzetli Makarna Sosları

  • Konbuyu başlatan Muzik
  • Başlangıç tarihi
M

Muzik

Guest
salcali-makarna1.jpg


Kavrulmuş sarımsaklı makarna sosu
Malzemeler:
  • 1 adet doğranmış büyük boy soğan​
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı​
  • 1 yemek kaşığı doğranmış sarımsak​
  • ¼ bardak domates püresi​
  • 1 ½ çay kaşığı tuz​
  • 1 çay kaşığı balzamik sirke​
  • ½ çay kaşığı acı sos​
  • ¼ çay kaşığı ezilmiş kırmızı biber​
  • ¼ çay kaşığı İtalyan baharatı​
  • ¼ çay kaşığı kuru fesleğen​
  • 2 konserve bütün kiraz domates (suyuyla birlikte)​
  • 3 adet bütün olarak kavrulmuş sarımsak, kabuklarından ayrılmış​
Hazırlanışı:

1. Soğanları yumuşayana kadar soteleyin (4-6 dakika).

2. Sarımsakları ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın.

3. Domates püresini, tuzu, balzamik sirkeyi,
kırmızı biberi, acı sosu, İtalyan baharatlarını ve fesleğenleri ekleyin, 1 dakika kadar daha karışımı soteleyin.

4. Domatesleri sularıyla birlikte ezin ve tencereye ekleyin.

5. Malzemeleri iyice karıştırın ve 20 dakika boyunca içten içe kaynamaya bırakın.

6. Arada bir iyice karıştırın ve sarımsak dişlerini ekleyin, sosu 30 dakika daha pişirin ve makarnanın üzerine ekleyerek servis edin.

Krema Sosu
Malzemeler:
  • ¾ bardak kaymak​
  • 2 yemek kaşığı tereyağı​
  • ½ çay kaşığı tuz​
  • 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz​
  • 1/3 bardak rendelenmiş parmesan peyniri​
Hazırlanışı:
1. Kaymağı, tereyağını ve tuzu bir tavada karıştırın.

2. Karışımın içten içe kaynamasını bekleyin ve koyulaşana kadar beklemeye (4 dakika) devam edin.

3. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu ekleyip karıştırın.

4. Peyniri de ekledikten sonra sosu tekrar karıştırın. Sosunuz hazır.

Palermo Stili Sos
Malzemeler:
  • ½ bardak sızma zeytinyağı​
  • 8 diş dilimlenmiş sarımsak​
  • 6 bardak çeri domates (dört eşit parçaya ayrılmış)​
  • 3 bardak beyaz şarap​
  • 3 adet dört eşit parçaya ayrılmış limon​
  • ¾ bardak yeşil zeytin​
  • ¼ bardak durulanmış kapari​
  • 8 dal taze güveyiotu ve 3 yemek kaşığı doğranmış güveyiotu​
  • 3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz​
  • ½ çay kaşığı tuz​
  • Taze çekilmiş karabiber​
Hazırlanışı:
1. Sarımsağı ve yağı güveç tenceresinde ısıtın ve sarımsaklar altın rengine dönene kadar ısıtmaya devam edin.

2. Domatesleri, şarabı, limonları, zeytinleri, kaparileri ve güveyiotlarını ekleyin.

3. Sosu içten içe kaynayana kadar karıştırın ve asla fazlaca kaynamadığından emin olun.

4. Yağın, güveyiotunun ve maydanozun geri kalanını ekleyin, limonları ve güveyiotu dallarını servis etmeden önce sostan alın.

Avokado, fesleğen ve limonlu sos
Malzemeler:
  • 5 adet olgun​
  • 2 diş sarımsak​
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı​
  • Bir avuç taze fesleğen​
  • Tuz​
  • Taze rendelenmiş parmesan​
Hazırlanışı:
1. Avokadoları ikiye kesin ve içini alıp blendıra koyun.

2. Limon suyu, sarımsak, yağ, tuz ve fesleğeni ekleyin ve karışımı püre haline getirin.

3. Sosu makarnaya ekleyip parmesanla servis edin.

Mantarlı bourguignon
Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı​
  • 2 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı​
  • 1 kg. dilimlenmiş portobello mantarı​
  • ½ iyice doğranmış havuç​
  • 1 adet küçük boy iyice doğranmış sarı soğan​
  • 2 diş doğranmış sarımsak​
  • 1 bardak gövdeli kırmızı şarap​
  • 2 bardak et yada sebze suyu​
  • 2 yemek kaşığı domates püresi​
  • 1 çay kaşığı taze kekik (1/2 çay kaşığı kuru kekik)​
  • 1 ½ çay kaşığı un​
  • 1 bardak arpacık soğanı (soyulmuş)​
  • Ekşi krema ve doğranmış maydanoz (süslemek için)​
Hazırlanışı:
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve 1 yemek kaşığı tereyağını bir güveç tenceresinde ısıtın.

2. Mantarları yüksek ateşte koyu renk alana kadar kavurun ama suyunu bırakmadığına dikkat edin.

3. Mantarları bir köşeye ayırın, tencerin altını orta ateşe alın ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koyun.

4. Havuçları, soğanları, kekiği, tuz ve karabiberi ekleyin, 10 dakika pişirin, sarımsağı ekleyip 1 dakika daha pişirin.

5. Şarabı karışıma ekleyin ve tavanın dibini kazıyın.

6. Ateşi arttırın ve karışımın yarı yarıya azalmasını bekleyin.

7. Domates püresini ekleyin ve sebze ya da et suyunuzu da ekleyerek karıştırın.

8. Mantarları tekrar tavaya alın ve 20 dakika karışımı içten içe kaynamaya bırakın. Arpacık soğanlarını ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.

9. Unu ve tereyağını beraber ezin ve sosa ekleyerek karıştırın.

10. 10 dakika daha pişirin ve ekşi krema ve maydanozla servis edin.

Parmesan Sosu
Malzemeler:
  • 1 çubuk tuz eklenmemiş tereyağı (yumuşatılmış)​
  • ½ bardak rendelenmiş parmesan​
Hazırlanışı:
1. Peyniri ve tereyağını blendıra koyun ve iyice karışana kadar blendırdan geçirin.

2. Sıcak makarnaya ekleyerek erimesini sağlayın, maydanoz, limon suyu karabiber ve pul biberle lezzet katın.



Afiyet olsun!​
 
Üst
Alt