Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
Sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimalar mikrop mu saçıyor? Bu yönde yapılan araştırmalar ise gerçekleri su yüzüne çıkartıyor. Hadi hep birlikte klimanın neden olduğu bu hastalıklara göz atalım.

5419


Küresel ısınma ile mevsimlerin uç noktalarda yaşanması yaz aylarında klima kullanımınıkaçınılmaz hale getiriyor. Bunaltan sıcaklardan bir nebze de olsa uzaklaştıran bu cihazlar ne yazık ki doğru kullanılmadığında birçok solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor.


Filtreler ile Yayılan Mikroplar
Klimalar her geçen gün gelişen teknolojiye göre donatılıyor ve alıcıların beğenisine sunuluyor. Teknoloji ilerlese de değişmeyen tek şey filtre sistemi. Klimaların filtresinde yoğun kullanım ve doğru bakımın yapılmaması sonucu üreyen çok sayıda bakteri bulunmakta. Bu bakteriler doğal olarak klimanın üfleme işlemi sırasında ev içerisindeki havaya yayılmakta ve solunum yolu ile vücuda girip enfeksiyonlara yol açmaktadır.



Bu anlamda kademeli olarak oda içerisindeki havanın temizlenmesi ve en önemlisi filtrenin periyodik temizliğinin yapılması muhakkak suretle gereklidir. Aksi durumda klimalar özelliklebebek ve yaşlı bireyler için sağlık sorunlarına yol açabiliyor.




Halk Dilindeki Adı Lejyoner Hastalığı
İlk kez Fransa'da klimadan ötürü birtakım rahatsızlıklar görülmüş ve sadece lejyonerlerin kullanabildiği bir imkan olduğundan dolayı leyjoner hastalığını adını almıştır. Hastalığın ana unsuru "Legionella oneumophila" adındaki bakteri türüdür. Sıklıkla hastaneler, oteller, duş başlıkları ve su filtrelerinde görülmektedir. Nem, biyolojisine en uygun ortam olduğu için klimalarda da hızlıca yerini alabilen bir bakteridir. Hem kuru (filtre gibi) hem de nemli, hatta sulu ortamlarda kolaylıkla çoğalabiliyor. Ancak 70 derecede ölebilen bu canlıların klimalardan arındırılmasının yegane yolu periyodik temizlik bakımlarının yapılmasıdır.




Klimanın Yol Açtığı Hastalıklar

Hastalığa maruz kalan kişilerde 2 ila 10 gün arasında değişen periyotlarda belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. Solunum yolu ile bulaşan bu hastalık;


  • Yüksek Ateş
  • Kas ve Eklem Ağrıları
  • İştahsızlık
  • Karın Ağrısı
  • Öksürük
  • İshal
Genellikle ateş ve öksürük belirtileri ile başlayan rahatsızlık özellikle ateş anlamında etkili oluyor. 40,5 derecelere kadar ateşlenme görülebiliyor. Öksürük ise kuru ve şiddetli tepkimeler ile seyrediyor ve bazen kanlı balgam bile görülebiliyor.




1. Lejyonella Pnömonisi
Bu hastalık halk arasında lejyoner hastalığı olarak bilinir. Amerika’da ilk olarak emekli askerler arasında görülmüştür. Lejyoner bakterisi zatürreye neden olabilir. Doktor müdahalesi şarttır. Antibiyotik kullanımı ile hastalık tedavi edilir.




2. Solunum Yolu Hastalıkları
Solunum yolu rahatsızlıklarına neden olur. Hatta akciğerlerde bile sıkıtılar yaşanır. Klimalar burun tıkanmasına neden olur.




3. Yüz Felci

Klimaya bağlı olarak yüz felci geçirme oranı oldukça fazladır. Genelde geçicidir; fakat tekrarlanması durumunda yüzdeki kaslarda, kas kaybı görülür.




4. Klima Ateşi
Klima mikrobu belirtileri arasında var olan klima ateşinin ortaya çıkması klimaya maruz kaldıktan 12 saat sonra bile ortaya çıkabilir. Bu hastalığa yakalananlarda ateş, kas ağrısı,titreme, eklem ağrısı gibi sorunlar oluşur




5. Eklem Rahatsızlıkları
Eklem ağrılarının en başında boyun ve sırt ağrıları görülür. Bu durumu yaşayan hastaların klimalardan uzak durması gerekir!




Klima Hastalıkları Tedavisi
Klima hastalıkları tedavisi için en başta klimaların her yıl bakımı yaptırılmalıdır. Klimaların temizliğine önem verilmelidir. Klimalara direkt maruz kalınmamalıdır. Ani sıcaklık değişimleri yapılmamalı, klimanın sıcaklığı odak sıcaklığında tutulmalıdır. Klimaların nem oranına dikkat edilmemelidir.​
 
Üst
Alt