EUPHRAT
Yönetici
- Katılım
- 3 Ocak 2017
- Mesajlar
- 1,197
- Tepkime puanı
- 2,691
- Puanları
- 113
Yayınlanan son araştırma, halk arasında kalp ritim bozukluğu olarak bilinen atriyal fibrilasyon hastalığının yapay zeka tarafından tespit edilebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, yapay zeka sayesinde, kalp hastalıklarının geri dönülemez bir şekilde ilerlemesinin engellenebileceğine inanıyor.
Uzmanlar, uzun süreli kalp problemlerine yol açabilen atriyal fibrilasyon hastalığı tespitinin kalp düzensiz attığı zaman kolay olduğunu, ancak bu hastalığın ne zaman başladığı kesin olarak anlaşılamadığının altını çiziyor. Hastalığın başlangıç zamanının, kalıcı kalp hastalıklarını engellemek için son derece önemli olduğunu açıklayan uzmanlar, yapay zeka yoluyla kalp ritim bozukluğunun erken teşhis edebileceğini de öngörüyor.
YÜZDE 83 ORANINDA DOĞRU TANIMLAMA
The Lancet dergisinde yayınlanan bulgular, ABD’de bulunan Mayo Clinic sağlık şirketindeki çalışmalar sonucunda elde edildi. Araştırmacılar, doğru tedavi için erken teşhisin önemli olduğunu belirtirken, yapay zekanın %100 doğru teşhis yapabilmesi için hala erken olduğunu söyledi.
Bilgisayar modellemesi yoluyla yapılan testlerde yapay zeka, 1993 ve 2017 yılları arasındaki, yaklaşık 181 bin hastanın dosyasını analiz etti ve vakaların %83’ünü doğru bir şekilde tanımladı. Yapay zekanın başarısını betimleyen Mayo Clinic çalışanı Dr. Paul Friedman, “Okyanusa bugün bakıp, dün ne kadar büyük dalgalar olduğunu söyleyebilmek gibi” dedi.
Çalışma sonucunun çok önemli olduğunu söyleyen Sheffield Üniversitesi’nde kardiyoloji uzmanı Prof. Tim Chico, yapay zeka tabanlı testlerin devrimsel bir ilerleme sağlayabileceğini, ancak henüz erken aşamada olan çalışmanın genel nüfus üzerinde test edilmesi gerektiğini vurguladı.