İslam büyükleri

EN GÜZEL DUA ZİKİRDİR

ELİMİZİ SEMAYA KALDIRIYORUZ TÜM ŞEHİTLERİMİZE TÜM ÖLMÜŞLERİMİZE TÜM SEVDİKLERİMİZE VE TÜM İNSANLARA ALAHIN 99 İSMİ İLE İSTİYORUZ

ALLAH *ER-RAHMAN*ER-RAHİM**EL-MELİK*
EL-KUDDÜS*ES-SELAM*EL-MÜMİN*EL-MÜHEYMİN*
EL-AZİZ*EL-CEBBAR*EL-MÜTEKEBBİR*EL-HALIK*
EL-BARİ*EL-MUSAVVİR*EL-GAFFAR*EL-KAHHAR*
EL-VEHHAB*ER-REZZAK*EL-FETTAH*EL-ALİM*
EL-KABID*EL-BASIT*EL-HAFID*ER-RAFİ*EL-MUİZ*
EL-MÜZİLL*ES-SEMİ*EL-BASİR*EL-HAKEM*
EL-ADL*EL-LATİF*EL-HABİR*EL-HALİM*EL-AZİM*
EL-GAFUR*EŞ-ŞEKUR*EL-ALİYY*EL-KEBİR*
EL-HAFIZ*EL-MUKİT*EL-HASİB*EL-CELİL*
EL-KERİM*ER-RAKİB*EL-MÜCİB*EL-VASİ*
EL-HAKİM*EL-VEDUD*EL-MECİD*EL-BAİS*
EŞ-ŞEHİD*EL-HAKK*EL-VEKİL*EL-KAVİYY*
EL-METİN*EL-VELİYY*EL-HAMİD*EL-MUHSİ*
EL-MÜBDİ*EL-MUİD**EL-MUHYİ*EL-MÜMİT*
EL-HAYY*EL-KAYYUM*EL-VACİD*EL-MACİD*
EL-VAHİD*ES-SAMED*EL-KADİR*EL-MUKTEDİR*
EL-MUKADDİM*EL-MUAHHİR*EL-EVVEL*EL-AHİR*
EZ-ZAHİR*EL-BATIN*EL-VALİ*EL-MÜTEALİ*
EL-BERR*ET-TEVVAB*EL-MÜNTEKİM*EL-AFÜVV*ER-RAUF*MALİKÜL MÜLK*ZÜL-CELALİ VEL İKRAM
EL-MUKSİT*EL CAMİ*EL GANİY*EL-MUĞNİ
EL-MANİ*ED-DARR*EN-NAFİ*EN-NUR*
EL-HADİ*EL-BEDİ*EL-BAKİ*EL-VARİS*
ER-REŞİD*ES-SABUR*

Tüm şehitlerimize ve tüm ölmüşlerimize bir fatiha okuyalım

Bismillahirrahmânirrahîm.Elhamdü lillâhi rabbil'alemin Errahmânir'rahim Mâliki yevmiddin İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în İhdinessırâtel müstakîm Sırâtellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn amin

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.Hamd o âlemlerin Rabbi,O Rahmân ve Rahim,O, din gününün maliki Allah'ın.Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti.
Hidayet eyle bizi doğru yola,O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil.

Kaynak tdv islamansiklopedisi.info
ŞEYH ŞÂMİL (1797-1871) KAFKAS KARTALI

*Ruslara direnişiyle tanınan Dağıstanlı lider ve mücahid.şamil Dağıstan’ın Gimri köyünde dünyaya geldi. Babası Avarlar’dan Muhammed, annesi Avar beyi Pîr Budak’ın kızı Bahu Mesedu’dur. kendisine dedesi Ali’nin adı verildi. Ancak sürekli hasta olduğundan ad değiştirmenin iyi geleceğine dair geleneksel inancın etkisiyle ailesi adını Şâmil olarak değiştirdi.ilk eğitimini dayısından aldı. Nakşibendî şeyhi Cemâleddin Gazi-Kumukī’den dinî ilimleri tahsil etti *Kuzey Kafkasya müslümanlarının XVIII. yüzyılda Ruslar’a karşı başlattıkları, müridizm, gazavât direnişinde lider İmam Mansûr’un ölümüyle Nakşibendî şeyhi İsmâil Şirvânî’ye biat etti Şâmil’in arkadaşı Molla Muhammed 1829’da gazavât liderliğine seçildi ve Kafkasyada Rus direnişiyle cihad yeniden başladı. Şâmil Molla Muhammed’in en önemli yardımcısı oldu.

*Molla Muhammed ve Şâmil 1830’da Hunzak Kalesi’ne taarruz etti ancak başarı sağlanamadı Hazar sahilindeki Tarku’ya saldırdılar, ancak
geri çekildiler. Tarku ele geçirilip Derbend ve Kızılyar kuşatıldı. 1832’de Ruslar’ın Çeçen ve Avar topraklarında ilerleyip Gimri’ye geldiler Yapılan savaşta Molla Muhammed şehid düştü Şâmil ağır yaralı olarak kurtuldu (20 Kasım 1832).
*Molla Muhammed’in yerine imam Hamzat kafkas mücadelesini sürdürdü Hamzat suikastle öldürüldü 19 Eylül 1834 te Şâmil, Avarlarca imam seçildi. Şâmil, Avaristan’ın tamamını kontrol altına aldı. Rus kuvvetlerinin kumandanı General Lanskoy, Gimriyi tahrip etti. Ruslar Hunzak’a sefer düzenleyip Akuşa ve Girgil’i ele geçirdi Kuzey Kafkasya Rus hâkimiyetine girdi.

*Şeyh Şâmil, Dağıstan’da güçlendirmeye çalıştı. Çeçenistan’da Hacı Taşov ile anlaşarak Dağıstan ve Çeçenistan’da hâkimiyet sağladı. Ruslar, Rus hükümetine sadık müslüman din âlimi Kazanlı Tâceddini bölgeye gönderdi Şâmil’i ortadan kaldırmak için Çeçenistan ve Dağıstan’a askerî harekâta karar verdiler. Zandak ve İrgin’i ele geçirildi Aşilta’da büyük kayıp verdiler; Avremenko ve Pisaref adlı kumandanlar öldürüldü.
*Rus General Fészé, Ocak 1837’de Grozni’ye ve Çeçenistana iki sefer yaptı. Mayıs 1837’de Dağıstan seferinde Hunzak, Ensal ve Aşilta’yı ele geçirdi. Şâmil’in direnişiyle Ruslar Hunzak’a geri çekildiler. Şâmil çara Kafkasya’daki hâkimiyetini tanımayacağını, vatan topraklarında taş üstünde taş bırakılmasa bile özgürlüğü esarete tercih etmeyeceğini bildirdi.

Kaynak tdv islamansiklopedisi.info
ŞEYH ŞÂMİL (1797-1871) KAFKAS KARTALI

*1839 da General Grabbe, Ruslara baskınlar düzenleyen Hacı Taşo’yu etkisizleştirmek için 30.000 kişilik ordusuyla Şeyh Şâmil üzerine sefere çıktı. Şâmil, Ruslar’ı durduramayıp geri çekildi Ruslar 13.000 kişiyle Ahulgoh’u kuşattı 4000 kişiyle Ahulgoh’u savunan Şâmil ateşkes istedi ruslar Şâmil’in oğlunu Ahulgoh’un teslimini ve silâhları istedi Şâmil reddetti. Seksen günlük bir çarpışmadan sonra Ruslar 4 Eylül 1839’da Ahulgoh’u ele geçirdiler ve binlerce kayıp verdiler.
*Ahulgoh savunması Kafkas direnişinin dönüm noktasıdır Kuşatmadan yedi müridiyle kurtulan Şeyh Şâmil önce İçkeri Küçük Çeçenistan a gitti. Nâibleri Şuayb Molla, Hacı Taşov da geldi. Şâmil itirazsız itaat edilmesi şartıyla İçkeri yönetimini kabul etti Çeçenistan’ı dört nâibiyle paylaştırdı. Nâibleri Ahverdil Muhammed ile Şuayb Molla Nazran, Gurzul ve Grozni’ye saldırdı şamil Kuzey Dağıstanda Rus kuvvetlerini İşkarti ve İrpili yakınlarında ağır bir yenilgiye uğrattı

*Rus General Grabbe, Aşağı Çeçenistan ile Büyük Çeçenistan’a iki sefer düzenledi, başarılı olamadı. hanları kendi yanına çeken Şâmil, 1841 yılını Çeçenistan ve Dağıstan’da Ruslar’a saldırı hazırlıklarıyla geçirdi. nâ-ibleri Kibid Muhammed ile Cevad Han doğudan, Hacı Murad batıdan Avaristan’a, kendisi de Kasım 1841 de Dağıstan’a girdi. Ruslar, Şâmil’in saldırılarına cevap veremedi. 1842 de Şâmil, Çeçenistan ve Dağıstan’ın tek hâkimi oldu. *General Grabbe’nin Mayıs 1842’de 10.000 kişiyle Dargi harekâtını başlattı ancak Şuayb Molla’nın baskınları karşısında başarı sağlayamadı. Rus generalinin başarısızlığı Kuzey Kafkasya’da Şâmil’in gücünü sağlamlaştırdı. 1843 Eylülünde Şâmil, bir günden daha az bir zamanda 70 kilometre yol katederek Ensal’i ve Avaristan’daki Rus kalelerini fethetti.

*Şeyh Şâmil, General Dolgurukov’un Avaristan’a gelmesiyle geri çekildi yaptığı harekâtlarda Rusları yenilgiye uğrattı. Ruslar, Kafkas ordularına Gurko’yu getirdiler. Ancak Gurko Şâmil’in Girgil ile Tarku’yu ele geçirmesini önleyemedi. Şâmil 1844 te Kuzey Dağıstan’ın hâkimi idi. Çar I. Nikola, 1843’te General Neidhardttan Şâmil’in ordularının dağıtılmasını istiyor, ve 45.000 ruble gönderiyordu.
*Çar özellikle, Şâmil’in hocası ve kayınpederi Şeyh Cemâleddine Rus tarafına çekilmesini söylüyor, güçlü bir orduyla Kafkasya’ya saldıracağını bildiriyordu. Avaristan’a yönelik Rus harekâtı Şâmil’in savunmasıyla başarılı olamadı.
General Neidhardt görevden alındı yerine Prens Vorontsov, Kafkas valisi tayin edildi. 8 Nisan 1845’te Prens Vorontsov kafkas saldırılarına başladı 15 Haziran’da 21.000 asker, kırk top ve bir roket bataryasıyla Gertme’den ilk kafkas seferini başlatdı. *Ruslar Şâmil’in terkettiği Terengul’u aldı. Salatav ile Gumbet arasındaki Kırk Geçidi’ni geçti 4000 asker ve on topla Andi Geçidi’ni aşan prens Vorontsov Şâmil’in idarî merkezi Dargiye’ye girdi. Ruslar’ın büyük gücü karşısında savunma yapmanın uygun olmayacağını düşünen Şâmil, Dargiye’yi direnmeden terketti. Çeçenistan’a çekilip baskın hareketlerine yöneldi. üç general, 195 subay ve 3000’den fazla askeri öldürdüler.

Kaynak tdv islamansiklopedisi.info
ŞEYH ŞÂMİL (1797-1871) KAFKAS KARTALI

*1846 Nisanında Şeyh Şâmil, Kabartay bölgesindeki Çerkezler’le birleşip Kafkas birliğini sağlamak amacıyla 14.000 asker ve sekiz sahra topunyla Şali’ye yürüdü. Kabartay’daki Kupra nehrine ulaştı. Ruslar gelince öğrenince geri döndü. 1847 yılının ilk Vedeno karargâhında geçirdi Şâmil, Gergebil önlerinde Prens Vorontsovun Rus kuvvetlerine kahramanca direndi gösterdi. Ruslar büyük kayıplar verdi *Ekim 1847’deki Prens Vorontsov’un Şalti harekâtı, Haziran 1848’de Gergebil, 1849 yazındaki Kibid Muhammed’in Çoh kuşatmaları ve Kırım savaşının patlak vermesiyle Şeyh Şâmil, Mart 1853’te Sultan Abdülmecid’e bir mektup yazarak kuvvet istedi Dağıstan’da Rus askerî yığınağına saldırdı Zakartala tepesiyle Meseldeger’e hücum etti. Şâmil’in Güney Kafkasya’daki eylemlerinin amacı, Osmanlı-Rus savaşına karşı Ruslar’ın askerî yığınak yapmasını önlemekti.

*Osmanlılar 1853’te, Şeyh Şâmil’e yardım gönderdi. 1853’te Kırım savaşının başlamasıyla Osmanlı Kafkasya ile ilgilenmesini zorunlu hale geldi. Sultan Abdülmecid 9 Ekim 1853’te Şeyh Şâmili Ruslar’a karşı cihada çağırdı Şeyh Şâmilin teklifleri Osmanlı Devleti’nce reddedildi 1854’te, Dağıstanlı Halil Bey’in teklifiyle Şeyh Şâmil’e Dağıstan serdar-ı ekremi unvanını verildi. Oğlu Gazi Muhammed, Danyal Sultan ve İsmâil Paşa mirlivalık, Şemhal Hanı Ebû Müslim feriklik rütbesiyle ödüllendirildi. *Şâmil, Temmuz 1854’te Gürcistan’ın Kaheti bölgesine girdi. Osmanlı-Batum ordusu Özürgeti bölgesindeydi. Şeyh Şâmil, Osmanlı ordusunun Tiflis’e hareket etmesini sağlayamadı ve Dargiye’ye çekildi.İngiliz Amirali Rusya’yı barışa zorlamak için Kafkasya’nın fethedilmesinin, bunun için Çerkezler ve Şeyh Şâmil ile antlaşmanın gerekli olduğunu söylüyordu.

*Paris Antlaşması’ndan (30 Mart 1856) sonra Rusya’nın Prens Baryatinsky’i Kafkas başkumandanlığına ve Kafkas valiliğine tayin etti, rus Prens Kafkas kuvvetlerini beş gruba ayırdı Haziran 1857’de 8500 piyade, 1400 süvari ve on toptan oluşan güçleriyle Salatav’ı ele geçirdi. Zandak ve Dilim bölgesi talan edildi. Baron Vrevsky, üç hafta içinde Kafkas sıradağlarını aşarak Didolar’ın ülkesini tahrip etti. Çeçenistan kumandanı Yevdokimov, 28 Ocak 1858’de Argun Geçidi’ni ele geçirdi nisan Aşağı Çeçenistan’daki 15.000 kişiyi itaat altına aldı. on beş Çeçen topluluğu Ruslar’a teslim oldu.

Kaynak tdv islamansiklopedisi.info
ŞEYH ŞÂMİL (1797-1871) KAFKAS KARTALI

*1859 da Şâmil kafkasyada savunmaya geçti ruslar 21 Şubat 1859’da yeni Dargiye’yi kuşattı. 26 Temmuz’da büyük bir saldırı başlattılar. Şâmil, ailesi ve 400 müridi Gunib’e çekildi. Ruslar 21 Ağustos’ta 70.000 kişiyle Gunibi kuşattı .Şâmil ile görüşmek istediler ancak reddedildiler. Şeyh Şâmil vuruşarak ölmeyi düşündü*Şeyh şamil ve oğulları Gazi Muhammed ve Muhammed Şâfiî teslim olmak zorunda kaldı 6 Eylül 1859 da rus karargâhına götürüldü Şeyh Şâmil saygıyla karşılandı Şâmil Saint Petersburg ve Kaluga’ya götürüldü. Çar Aleksandr onunla kucaklaşdı 1869’da Şâmil, Ruslar’ın izin vermesiyle hac amacıyla 31 Mayıs 1869’da İstanbul’a gitti. sadrazamla görüştü, şeyhülislâm ve Dâhiliye nâzırını ziyaret etti. 15 Ağustos 1869’da Sultan Abdülaziz tarafından Koska köşküne yerleştirildi
*Sultan Abdülaziz, Şeyh Şâmil’e ve ailesine maaş bağlattı. Hac farîzasından sonra İstanbul’da Zarif Paşa Konağı kendisine tahsis edildi. 15 Ocak 1870’te Sultan Abdülaziz’e veda ziyaretinde bulunup 25 Ocak’ta İstanbul’dan ayrılan Şeyh Şâmil hac görevinin ardından 1871 de Medine’de vefat Cennetü’l-bakī‘ mezarlığına defnedildi.

*Şeyh Şâmil’in oğullarından Gazi Muhammed, Osmanlılar’ın hizmetine girip 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Ruslar’a karşı savaştı Muhammed Şâfiî, Rus ordusunda tuğgeneralliğe yükseldi Moskova’da ve Kazan’da yaşamıştır. Küçük oğlu Muhammed Kâmil’den olan torunu Said Şâmil 1920 de Dağıstan’ın bağımsızlığı için Ruslar’la savaşmıştır.*Nakşibendî şeyhi Şâmil imam seçilince güçlü hitabeti, askerî ve siyasî dehasıyla Dağıstan’da Kafkasya’da idarî ve dinî otoriteydi. yazışmalarında imam ve emîrü’l-mü’minîn unvanlarını kullanmıştır hükmündeki bölgelerde idareyi düzenlemiştir. Ülkeyi nâibliklere ve vilâ-yetlere ayırarak başlarına idarî ve askerî nâibler vermiştir. Her nâibin müftüsü vardır başlıca naib ve müritleri Hacı Taşov Danyal sultan Hacı Murad ile Gazi Muhammeddir*Şeyh Şâmil ordusu idarî ve askerî yapısıyla Ruslar’a Dağıstan ve Kafkasya’da yirmi beş yıl büyük direniş göstermiştir. Rus İmparatorluğu’nun güçlü ordularına karşı unutulmaz ve destanî bir mücadele vermiş Şeyh Şâmil adını Kafkas kavimlerine nakşeylemiştir.
 
Üst
Alt