Haftanın konusu Türkiye'de ki Eğitim Sistemi ve İstihdam Politikası

O

oUo

Guest
Evet arkadaslar.. Haftanın Konusu baslıkta da görüldüğü gibi ülkemizin en büyük sorunsallarından birisi Türkiye'de ki Eğitim Sistemi ve İstihdam Politikası. Bu konu ile ilgili düsüncelerinizi merak ediyorum.. Simdiden Tesekkürler..
 
O

oUo

Guest
Ülkemizin eğitim sistemi.. kısaca özetlemek istiyorum.. Kendimden pay bicicem 8 yıl ilkokul, 1 yıl lise hazırlık ,3 yıl lise öğrenimi, 4 yıl üniversite 2 yıl yüksek lisans.. Ne öğrendim ? Sosyal hayat kocamann bir sıfır .. Ders ders ders sürekli ezberci ders.. ingilizce de kelimeleri öğrenmek icin kelimeleri 10 ar defa defterlerimize yazdığımızı hatırlıyorum. halbuki ezbercilik yani basma kalıptan ziyade görsel ve uygulayacağı eğitim tercih edilmelidir.Yabancı dil konusunda ilköğretim 4. sınıftan üniversite dahil olmak üzere uzunca bi süre eğitim alıyorsun. Peki ya sonuc ? Hemen belirtiyim tam bir faica.. Cünkü pratik yok , pratik olmadan hic bir sey olmaz... Ayrıca ben sınav sistemine de karsıyım. Sınav sistemi her öğrenciyi esit sayılarak yapılıyor ama insanlar bir değildir. Her insanın yeteneği farklıdır. Belki ben sözel derslerden kötü olabilirim ama sayısal yeteneğim cok farklı bir boyutta ve ya bir baska öğrenci tam tersi bir durumda.. Hadi bakalım bunlarıda gectik Geldik istihdam konusuna liseleri kazandık üniversiteleri kazandık hayallerimizin izin verdiğince okuduk bir bölüm mezun olduk diplomaları kıvırıp elimize verdiler..

1-Özel sektör.. Coğu özel sektör calısanının sırtından derisi alan, calısma ve calıstırılma yani İSG sartlarına uymayan, denetim zaafiyetinden yoksun olan en kötüsüde calısanının hakkını vermeyen bir ortam. Benim özel sektörde calısan arkadaslarımın genel hayıflanması bu sekilde. Mezun oldunuz, hadi teknik bir eğitim aldınız, stajınızıda yaptınız. bazen bakıyorum is ilanlarına kariyer.net olsun ya da baska bisey en az 2 yıl tecrübe veya 3 yıl tecrübe.. Ya bu insan yeni mezun nası bi tecrübe kazanmasını bekliyorsun ki ..

2- Devlet kurumları.. KPSS denilen, durmadan kanayan bir sistemin kurbanı.. Cidden cok absurt konular. Türkiyedeki kamu kurum ve kuruluslar ,belirli baslı görevler icraa ederler. Nedir bunlar ulasım, haberlesme ve telekominikasyon, kolluk birimleri ic ve dıs güvenlik ve mali konular üzerinde is görürler. Bana kalsa KPSS de sayısal veya sözel sorular yerine öğrencinin girmek istediği kuruma yönelik sorular sorulması gerekir.
Düsünsenize.. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezunsunuz.. KPSS den belirli bir miktar sayısal cözmeden puan alamıyorsunuz. Bu bölümü okuyan öğrenci liseden sonra veda etti matematiğe fene :)) Bu öğrenci TÜRK dili ve edebiyatı öğretmeni olucak..
KPSS ile ilgili ikinci bir olay hadi diyelim kurumların verdiği baraj puanını gectin.. asil veya yedek ataman olucak . Bir dönem kpss den kuruma atanan arkadaslarla mülakat yapmak icin görevlendirildim, heyet reisliği yaptım. 2 kelimeyi bir araya getirip cümle kuramayan 93 puan alan insan gördüm ben. Heyecan yaparsın anlarım onu da yasadım. Öğrenci iceri geldi heyette 5 kisiyiz. Gayet güler yüzle karsıladık. buyur ettik karsımıza oturttuk. Listeden adını kontrol ettim teyit etmek icin adını sordum.. ''Arkadasım hosgeldin adın ..... doğru mu dedim ben yunus ''dedim memum oldum dedim basladı ağlamaya.. ''cokkk heyecanlıyım '' diyip hıckıra hıckıra ağladı. Artık bildiğiniz gibi KPSS denen illetten basarılı olursanız mülakata tabi tutuluyorsunuz. Ben kurumun ic yapısı ile ilgili sorular soruyorum. Gercekten hevesli mi değil mi seviyor mu yapacağı meslek bransı ile ilgili bilgisi var mı ...

Bu sorular simdi ap ayrı bir sorunsalı daha cıkardı karsımıza.. Ülkemizin ekonomisi malum.. Göz görüyor kulak isitiyor lakin cok zorlu sartlarda 3 kurus burs ile okuyan öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerin ideallerinin pesinden kosup hayallerine kavusması demek hepimizin mutlu olması demek. FAKAT böyle büyükkk kocaman yazdım ki hepimizin GÖZÜNE batsın diye mezun oldukları bölüm haricinde mesleklerde calısıyorlar.

Bir dönem deli dehset öğretmen mezunu verdi bu ülke.. Her ilde en az 2 üniversite.. İste bu olmamalı bence cünkü istihdam olmadığı sürece mezun verdiğin zaman sen hem eğitim sistemini bitiriyorsun hemde issizlikle bas etmek zorunda kalıyorsun. Bir dönem öğretmen ve diğer bölümlerden verilen fazla mezunları sindirmek icin devlet kurumlarına UZMAN YARDIMCISI ve UZMAN kategorilerinde kategoriler acıldı. Tamam da neyin uzmanı neyin uzman yardımcısı ? :))

Bir meslek dalında uzman olmak kolay değildir. Acısı ile tatlısı ile tecrübe ister akıl ister yürek ister.. 4 yıllık lisans mezunu adam geldi atandı masası verildi makamı verildi sonra ? hadi bakalım :)) mesleki eğitim olmadığı icin bilgisi sıfır. Bilgiyi gectim bari kriz anında yapılması gerekenler onlar zaten yok ee sonra :)) Bakın bu yazıyı ben canı gönülden yazıyorum bunlar benim gözlemlerim.. Lütfen yanlıs bisey varsa da söyleyin. Bir dönem yine bu fazla mezunlardan elektrik öğretmenlerinden demiryollarına makinist alımı yapıldı. Abicim adam gelmis 27-28 yasına kadar atanamamıs .. kadrosu yok. Makinistlik ne alaka ?.. Biliyormusunuz bir söz var ağac yasken eğilir. 1995 yılına kadar demiryolu meslek lisesi vardı Eskisehir de .. 13-14 yasında girersin buraya yatılı okursun ailene kurus masrafın olmaz 18 yasında memur olurdun ama o bünyenin en taze olduğu zamanda en kritik eğitimleri alırdın.. gencliğinin en üst safhasında mesleğinde kalifiye olurdun.

Simdi.. gelelim konuya.. Öğretmeni aldık kuruma 27 yasında ben bu adamı makinist yapıcam. 2 yıl yardımcı makinist, 3 ay makinist kursu, simulasyon eğitimleri, kilometre stajları, bröve sınavları dönem dönem, mesleğinde ehli diyebilmem icin 10 yıl.. 27 yasta oldu 37.. ee sonra ? bu kadar :)) ne oldu biliyormusunuz aynı sey bakın POEM de de vardır. 4 yıllık üni mezunları atanamayınca kısa yoldan polis oluyorlar ya da erkekler asteğmen gidip subay olarak devam ediyorlar.. ben elinde metre ile tren kazasında trenin tekerlek izini arayan polisi gördüm... ne yaptığını sordum dedim ki ona ''bunu böyle bulamazsın'' dedim ve bana dedi ki ''memura mukavemet'' sanki biz memur değiliz :))

Peki ne oldu bunların sonucunda.. kalifiye düstü.. meslekli bilgilerimiz düstü.. insanlar mezun olduğu bölümler harici istihdam edildi..Kalifiye düsünce insanlar ummadıkları mesleklerı yaptı mutsuz oldular.. Refah seviyemiz düstü..Ülke olarak mutsuz olduk..

Cok güzel bir video izledim.. İzninizle de paylasıyorum. Gözlerinizi yordum biraz.. tesekkürler simdiden düsüncelerimizi okuduğunuz icin :))

 
Üst
Alt