. Ay Bebek Gelişimi

  • Konbuyu başlatan Me`va
  • Başlangıç tarihi
M

Me`va

Guest
Ay Bebek Gelişimi
images (8).jpeg

Yaklaşık 9 ay süren hamilelik sürecinin sonuna geldiniz ve bebeğinize kavuştunuz. Şimdi, onun hareketlerini ve minik vücudunda olan her gelişmeyi merak ediyorsunuz, değil mi? Bu nedenle “1 aylık bebek neler yapabilir, ne kadar uyur”? gibi merak edilen konuların üzerinde durmak istiyoruz. İşte, 1 aylık bebek gelişimi:

Bir Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bebek gelişimi konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için Bebek Gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

1 aylık bebekte görme: Bir aylık bebeğinizin görüşü net değildir ve görüş mesafesi oldukça kısadır. Doğduğu zaman görüş mesafesi 6-12 cm’dir. Bebeğiniz henüz gözlerinizin içine bakmıyorsa endişelenmeyin. İlk ay içerisinde sizi tanıdıkça göz teması kurmak ilgisini çekmeye başlayacaktır.

1 aylık bebekte işitme: Bebeğiniz bu aydan itibaren insan seslerine oldukça duyarlı. Anne karnında en çok duyduğu seslerden biri anne sesidir. Onu rahatlatmak için bu fırsatı değerlendirip bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Bebeğiniz duygularını ifade etmek için çeşitli sesler çıkarıyor. Hatta gülüyor ve çığlık atıyor. Bebeğinize benzer seslerle yanıt vermeniz önemlidir. Eğer yapmanız gereken işler varsa bebeğiniz sesinizi diğer odadan duymaktan hoşlanacaktır. Bebeğinize bu şekilde yanıt vermekten çekinmeyin. Böylece bebeğiniz iletişimin amacını öğrenmeye başlar.

1 aylık bebekte sindirim sistemi: Bebeğin yeni doğduğunda günde 4-5 kez kaka yapacaktır. Bazı durumlarda bu rakamın üzerine bile çıkabilir. Bebeğiniz büyüdükçe ve sindirim sistemi güçlendikçe de daha az kaka yapacaktır. Bu ay sık sık altını değiştirmeniz gayet normal.

1 aylık bebekte uyku düzeni: “Bir aylık bebek ne kadar uyur?” sorusu en çok sorulan sorulardan biri. Bebekler gece-gündüz ayrımını genelde ilk 3 ay içinde yapabilirler, fakat şu an bebeğiniz bu ayrımın farkında değil. Bunun için bebeğiniz gece gündüz uyuyabilir. 1 aylık bebekler genelde günde toplam 17-18 saat uykuya ihtiyaç duyabilirler. Hatta onların ilk günlerde 20 saat uyuduğunu bile görebilirsiniz. Eğer bebeğiniz uzun süre uyanmıyorsa (uykusu 5-6 saati buluyorsa) onu uyandırıp emzirebilir ve altını değiştirebilirsiniz.

İlk Ay Bebeklerin Yaşayabileceği Durumlar
Bebekler ilk aylarında oldukça hassastırlar. Bağışıklık ve sindirim sistemleri tam gelişmediği için bazı rahatsızlıklara karşı da savunmasız olabilirler. 1 aylık bebeklerde görülen rahatsızlıklara, nedenlerine, belirtilerine ve yapılabileceklere bir göz atalım.

0-6 ay bebekler hakkında gelişim, beslenme gibi konularda daha fazla bilgi sahibi olmak için 0-6 ay bebek kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bebeklerde Sarılık
Sarılık nedir?
Sarılık, göz ve cildin sarılaşması durumudur. Bebeğiniz sarılık ise cildine biraz baskı uygulayarak bu sarı rengi görebilirsiniz. Çoğu sarılık vakası, doğumdan 2-3 gün sonra -yani hastaneden taburcu olduktan sonra- oluşur. Bu yüzden durum hakkında bilgilenmeniz ve süreci takip etmeniz önemlidir.

Sarılığın nedenleri nelerdir?
  • Yeni doğmuş bir bebekte, ihtiyacından fazla kan hücresi vardır. Çoğu zaman, henüz tam anlamıyla gelişmemiş ciğeri onları yeterince hızlı işleyemez ve bilirubin olarak bilinen bir pigment oluşur. Bu pigmentin büyük bir kısmı, bebeğin dışkısıyla vücuttan çıkar.
  • Özellikle erken doğan, genetik hastalığı veya enfeksiyonu olan bebekler daha hassas olurlar.
  • Sarılık, anne sütü ile doğru ve yeterli şekilde beslenmeyen bebeklerde de görülebilir. Çünkü bilirubini atmak için yeterli dışkı oluşmaz.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde sarılık genelde 2 hafta içinde belirir. Eğer sarılık ilk 24 saatte belirirse bu durum kan uyuşmazlığı, enfeksiyon ya da ciğerde sorun olduğu anlamına gelebilir.
Bebeklerde sarılık nasıl geçer? Endişelenmeli miyim?
Çoğu sarılık vakası zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Bebeğinizin sarılık olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuz kan örneği alıp bilirubin değerlerini ölçmek isteyebilir. Bu işlem için genelde bebeğin topuğundan, çok az bir miktarda kan örneği alınır.

Bebeklerde Kolik
Kolik nedir?
Kolik, sağlıklı bir bebeğin durmaksızın ağlamasına denir. İlk 3 ayda bebeklerin %10-25’inin kolikten etkilendiği düşünülür. İlk üç ayda, çocuklar bütün hayatları boyunca ağladıklarından daha fazla ağlarlar, fakat kolik farklıdır. Kolik nöbetleri genelde akşam saatlerinde aniden başlar ve bebek saatlerce rahatlatılamaz.

Kolikin nedenleri nelerdir?
Kolikin nedeni tam olarak bilinmese de gelişmemiş sindirim sisteminden, alerjenlerden ya da sinir sisteminden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Ne yapabilirim?
Her bebek farklıdır ve farklı şekillerde rahatlar. Onu rahatlatmak için çeşitli yöntemler deneyerek hangisinin işe yaradığını tespit edebilirsiniz.

  • Bazı bebekler cihaz seslerinden veya süpürge, bulaşık makinesi gibi tekrarlayan seslerden hoşlanır. Bu tip sesler büyük ihtimalle rahminizin içindeyken duyduğu sesleri hatırlatıyor.
  • Sıcak bir banyo, sıcak su torbası veya karnına ılık bir havlu koymak, onu biraz rahatlatabilir.
  • Bebeğinizi ağlarken duymak yorucu ve moral bozucu olacaktır. Size yardımcı olabilecek birisinin yanınızda olması yararlı olabilir.
  • Eğer bebeğinizin ağlaması acılı ve çığlık şeklindeyse veya ateşi varsa ya da kilo alması durduysa doktorunuza bildirin. Bu semptomlar başka bir sağlık problemi olduğunu gösterebilir.
Bebeklerde Aşı
Hiçbir ebeveyn, bebeğinin aşı olmasını veya ilaç kullanmasını görmekten hoşlanmaz. Fakat aşılar çok ciddi hastalıkları önlemek için vardırlar. Bebeğinizin aşı programı için mutlaka doktorunuza danışın.

Bebekler neden aşı olur?
Aşılar, bozulmuş veya zayıflatılmış virüs ya da bakteri içerir. Bebeğiniz aşı olduktan sonra, bağışıklık sistemi bu zayıf virüs/bakterilere karşı antikor geliştirir ve böylece gerçek virüsle karşılaşınca koruma sağlanır.

Bebek aşı takvimi
Bebekler için ilk senede olunan aşılar şöyle:

1. ay aşıları: Hepatit B aşısı

2. ay aşıları: BCG (verem) aşısı (3. veya 4. ayda yapılabilir) + karma DBT aşısı (difteri-boğmaca- tetanoz) + çocuk felci aşısı + HIB aşısı + konjuge pnömokok aşısı ± rotavirüs aşısı

4. ay aşıları: Karma aşı + çocuk felci aşısı + HIB aşısı + rotavirüs aşısı ± konjuge pnömokok aşısı

6. ay aşıları: Karma aşı + çocuk felci aşısı + HIB aşısı + Hepatit B aşısı ± konjuge pnömokok aşısı

12. ay aşıları: Kızamık aşısı + kızamıkçık aşısı + kabakulak aşısı

Bir Aylık Bebek Sahibi Annelere Tavsiyeler
  • Endişeli değil, mutlu olun

Artık anne olduğunuz için dünyanın en mutlu insanı olsanız bile bazı hayal kırıklıkları hissetmeniz doğaldır. Sağlık sorunları olan bebeklerin ebeveynleri özellikle bu duruma karşı hassastırlar. Ama kendinizi suçlu hissetmemeli, bunun yerine zorlukları aşmak için tüm enerjinizi bebeğinize ve kendinize vermelisiniz.

  • Süt üreten bezleriniz çalışmaya başladı, bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin

Doğumdan sonraki 2 veya 4 gün içerisinde göğüsleriniz dolmaya, sütünüz gelmeye başlayacaktır. Konjestiyon olarak da bilinen bu sürecin yan etkilerinden dolayı anneyi biraz rahatsız günler bekliyor olabilir. Çünkü bedeniniz hem göğüslerinizdeki bezelerden süt üretiyor hem de doğumdan sonra düşen hormon düzeylerine alışmaya çalışıyor.

Göğüsleriniz gergin, sertleşmiş ya da vücut ısınızın üzerinde bir sıcaklıkta olabilir. Bu hisler sizi emzirmekten vazgeçirmesin. Konjestiyon geçici bir durumdur ve bebeğinizin sürece alışmasıyla son bulur. Bebeğinizin özellikle 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Bebeğiniz emmeye alışana kadar rahatsızlığınızı giderecek pratik öneriler
  • Ilık duş alın.
  • Emzirmeden önce göğüslerinize ılık kompres uygulayın.
  • Emzirmeye başlamadan önce göğsünüzden biraz süt pompalayın ki sonrasında bebeğiniz daha rahat emebilsin.
  • Destekleyici sutyen kullanın.
  • Bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla emzirin. Ne kadar sık emzirirseniz o kadar rahat hissedersiniz.
  • Bolca sıvı tüketin.
  • Emzirdiğiniz göğsü değiştirin.
  • Emzirdikten sonra göğsünüze ılık kompres uygulayın.
Panik yok! Bebeğiniz gerçek dünyayı tanıyor
Karnınız bebeğiniz için sıcak ve rahat bir ortamdı, bebeğinizin orada keyfi yerindeydi. Şimdi gerçek dünyaya ve duygularına alışması biraz zaman alacak. Şu an hemen hemen tüm vaktini sadece uyku ile aktif ve pasif uyanıklık hali içinde geçiriyor. Bu yüzden henüz karakterine dair izlenimleriniz olması zor. O sizinle sadece ağlayarak iletişim kurabiliyor olsa da siz onunla konuşabilirsiniz. Çünkü sizin sesinizi diğer seslerden ayırabiliyor. Tutulmak, öpülmek, sevilmek ve ona ilgi duyulması çok hoşuna gidiyor. Sizi gördüğünde ya da duyduğunda mutlu oluyor.

Streslisiniz ama geçecek
Şu an en iyi hissetmeniz gereken dönemlerden birindesiniz. Doğum telaşını atlattınız ve bebeğiniz kollarınızda. Ama yine de endişeli ve kaygı dolu hissediyor olabilirsiniz. Bebeğinizle vakit geçirdikçe ne kadar tecrübesiz olduğunuzu fark ediyor ve bu yüzden aşırı stres altında hissediyor olabilirsiniz. Doğumdan sonra yaşadığınız hormonal bozukluklar da ruh halinizi etkiliyor ve depresif hissetmenize neden oluyor. Bu duyguların normal olduğunu unutmayın. Duygularınızı güvendiğiniz ve sevdiğiniz insanlarla paylaşabilir, çocuğu olan insanlar ya da yakınlarınızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Eğer bu olumsuz hisleriniz birkaç haftadan daha fazla sürer ya da şiddetlenirse doktorunuza danışın.

Anne olmaya alışıyorsunuz
Bazı anneler, ilk andan itibaren oluşan şiddetli bir sevgiden bahsederler. Bu düşünce diğer annelerde ya da anne adaylarında, bağlanma sürecinin bu şekilde gelişmesi gerektiği algısı yaratır. Fakat bağlanma, sadece ve bir anda doğumhanede gerçeklesen bir şey değildir; birçok anne için bağlanmak daha uzun zaman alır. Bebeğinizle olan ilişkiniz aslında diğer ilişkilerinizden farksızdır. Bu duygunun gelişmesi zaman alabilir. Eğer haftalar sonrasında da hala bebeğinize yabancı hissediyorsanız doğum sonrası depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza danışmanız önerilir.
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Bebek, Allah'ın emaneti. Bir bedende atan iki kalp ayrılıyor, dünyanın en tatlı misafiri geliyor, Varlığı, yokluğu imtihan.Allah herkese nasip etsin inşAllah
 
Üst
Alt