Anason

Arya

New member
HanımZade
Katılım
17 Haz 2017
Mesajlar
21
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Latince Adı: Pim*pinella Anisum

Diğer Adları:
Maydanozgil*ler familyasındandır. Sağlığa faydalı etki*leri eski Mısırlılarla Romalılar dönemin*den beri bilinen ve bolca kullanılan ana*son, Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgele*rinde, özellikle Bur*dur yöresinde yetiştirilmektedir. Anasonun yaprakları yeşil renkli, güzel koku*lu, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yıldıza benzeyen beyaz çiçekleri salkımlar halindedir. Bitkinin, tedavide kullanılan tohumu da güzel kokulu, açık gri-kahverengi ve yumurta biçimindedir. Anason tohumu, ülkemizde pastacılıkta ve rakının yapımında kullanılır.
Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sı*vısı bulunur. Uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitle*ri içerir.
Faydaları ve Kullanım Şekli: Tohumunun bileşiminde bulunan uçucu yağ sayesinde mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. İştahı açar ve sindirimi ko*laylaştırır. Yatıştırıcı, rahatlatıcı ve spazm çözücüdür. Uykusuzluğa karşı etki*lidir. Tohumu soğuk algınlığı, öksürük, soluk borusu enfeksiyonları, boğma*ca ve bronşit gibi rahatsızlıklarda çay gibi demlendirilerek rahatlatıcı antiseptik olarak içilir. Göğsü yumuşatır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır. Bütün bu etkileri sağlamak üzere, anasonun olgun tohumları yaz ortası ile sonbahar ara*sında toplanır. 1-2 tatlı kaşığı anason tohumu alınıp uçucu yağını bırakması i*çin hafifçe ezilerek üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Kabın üstü iyice kapa*tılıp 5-10 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, sindirimle ilgili şikâyetlerde infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alınır.
 
Üst
Alt