2021’de Uzay Sektöründe Neler Olacak?

Dünya genelinde meydana gelen doğal afetler ve milyarlarca kişiye yayılan Covid-19 salgınıyla 2020 kabus gibi geçti ancak aynı zamanda insanlığın uzaya yönelik çalışmalarında büyük gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu.


SpaceX, Crew Dragon isimli bir araçla insanları uzaya gönderen ilk özel şirket olurken, Amerika Birleşik Devletleri ile NASA, insanların Ay’a yeniden gideceği görevler için uzay şirketleriyle projeler geliştirmeye devam etti. Independent Türkçe; Elon Musk‘ın uzay şirketi SpaceX, Richard Branson‘ın Virgin Galactic şirketi ve Jeff Bezos‘un Blue Origin‘i gibi şirketlerin 2021 için iddialı uzay projelerini derledi.

Ticari Uzay Taşımacılığı Rutin Olacak


Uzayda ticari taşımacılığı rutin hale getirmeyi amaçlayan SpaceX, astronotları 2021 ilkbaharında sonbaharda Crew Dragon’la uzaya uçuracak. Boeing de gelecek yıl ABD’nin uzay aracı cephaneliğine yeni bir araç ekleyebilir. Şirket, SpaceX’in Crew Dragon’uyla aynı program kapsamında geliştirdiği Starliner aracının ilk mürettebatlı uçuşunu gerçekleştirmeyi planlıyor.



Hem Boeing hem de SpaceX’in uzay aracı, NASA’yla imzaladıkları anlaşmanın şartlarına göre, özel mülkiyete ait. Bu da iki şirketin, koltuk başına kabaca 50 milyon dolarlık bilet ücretini ödeyebilen herkese uzay seyahati vaat edebileceği anlamına geliyor. SpaceX, eski NASA Yöneticisi Michael Suffredini’nin kurduğu şirket Axiom’la 2021’in ikinci yarısında Crew Dragon’la Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir grup “özel astronot” götürmek üzere çoktan anlaştı. Axiom, uçuşta yer alacak mürettebat üyelerinden ikisini doğruladı bile: Eski NASA astronotu Michael Lopez-Alegria ve eski İsrail savaş pilotu Eytan Stibbe. İki isim de uçuşta “özel yolcu” statüsünde yer alacak.

Macera Sevenlere Yörünge Altı Uçuşları


Milyarder Richard Branson’ın Virgin Galactic şirketi ve Jeff Bezos’un Blue Origin şirketi, yeterli parası olan maceracıları üst atmosferde kısa yolculuklara çıkarmak için küçük roketlerle çalışan araçlar geliştiriyor.
Virgin Galactic’in ilgili uzay aracının kısa süre önce yapılan test uçuşu, motorla ilgili bir sorun nedeniyle yarıda kesildi. Ancak şirket son testleri birkaç ay içinde bitirmeyi umuyor. Teknolojik ekipmanını ABD’nin Teksas eyaletinde 13 kez test eden Blue Origin’in de gelecek yıl faaliyete geçmesi bekleniyor. Blue Origin yörünge altı seyahatlerin bilet fiyatlarını henüz açıklamadı. Ancak Virgin Galactic, fiyatı 200 ve 250 bin dolar arasında değişen 600’den fazla bilet sattı.

Roket Rekabeti Yaşanacak


2021’de SpaceX’i, roket fırlatma işinde zorlu bir rekabet bekliyor. United Launch Alliance (ULA) isimli bir özel şirket ve Jeff Bezos’un Blue Origin’i, SpaceX’in Falcon roketleriyle fırlatma gücü ve fiyat çerçevesinde rekabet edebilecek iki büyük fırlatma aracını tanıtmayı planlıyor. Blue Origin’in, şirketin uzay turizmi roketinden yaklaşık beş kat daha uzun olan New Glenn roketini, yıllar süren geliştirme sürecinin ardından, önümüzdeki yıl kullanıma sunması bekleniyor. ULA’nın Vulcan Centaur adlı roketiyse epey iddialı bir çıkış yapacak. İlk görevi, önümüzdeki yıl Ay’a ya bir iniş aracı göndermek. Astrobotic adlı bir girişim tarafından inşa edilen bu araç, NASA kargolarını Ay yüzeyine ulaştıracak.

Starlink ve Starship


SpaceX’in 2021’de önemli adımlar atması beklenen iki büyük projesi var: Starship ve Starlink uyduları. SpaceX, Starlink ağını tamamlamak için halihazırda yaklaşık bin uyduyu alçak yörüngede konuşlandırdı. İnternet hizmetinin 2021 başlarında ticarileştirilmesi bekleniyor. Mars roketi Starship ise hala çok erken bir aşamada. Ancak halktan büyük ilgi toplamayı başardı. SpaceX’in gelecek yıldaki en büyük önceliğinin Starlink projesi olduğunu açıklayan Musk, Mars’ı bu teknolojiyle kolonileştirmeyi hedefliyor.
 
Üst
Alt