2017 LYS Ek Puanlı Yerleştirme Puanı ve Başarı Sırası Nedir? Ek Puandan Kimler Faydal

Minikçe

Well-known member
HanımZade
Katılım
11 May 2017
Mesajlar
9,662
Tepkime puanı
11,973
Puanları
113
Konum
..
Cinsiyet
Kadın
images
ek puan, 2017 lys ek puan, ek puan kalktı mı , 2017 lys ek puan kalktı mı, ek puanlı yerleştirme başarı sırası nedir , 2017 lys tercih
11 Temmuz akşamı LYS sonuçlarının açıklanması ile birlikte adayların yerleştirme puanları ve sıralamaları belli oldu. Sıralama ve puanların belli olmasının ardından milyonarca öğrenci, LYS sonuçlarına göre yerleşebilecekleri üniversitelerin bölümlerini araştırmaya başladı. Çok sayıda aday ise ek puanlı yerleştirme kavramını anlamaya çalışıyor.
Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı. Buna karşılık olarak kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan ek puan açıklamasında bu uygulamanın bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde uygulanacağı belirtilmişti ancak 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda ek puan alacak programlar arasında yalnızca önlisans programları değil, lisans programları da bulunuyor. Peki Neden?
Daha önce Meslek ve Ticaret Liseleri gibi okulların mezunlarına uygulanan ek puanlı yerleştirme uygulaması, alınan karar sonucu 2012 yılında kaldırılmıştı. 30.03.2012 yılında alınan karar sonucu ek puanlı yerleştirme yürürlülükten kaldırılırken 2017 ÖSYS’de tercih yapacak adaylarda, bu tarihten önce okula kayıt olanlarda bu puan uygulaması kullanılacak. Ancak belirtilen tarihten sonra bu okullara kayıt yapan adaylar, ek puandan faydalanamayacak. Yani 30.03.2012 önce Anadolu Öğretmen Liseleri, Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Mesleki ve teknik liseler, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri guruplarından mezun olanlar ek puandan yararlanabilecekler.
EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunlarının, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecek. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde ön lisans için 150 veya daha yüksek puan almış olmaları, lisans için 180 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre YO Bilgisayar Operatörlüğü ile Yapı Ressamlığı programlarında puan türü bulunmuyor. Bu programlara yerleştirme yapılırken en yüksek YGS puanı kullanılacak. Ek puan, bu programı tercih edebilecek işitme engellilerin en yüksek YGS puanına uygulanacak.


YÖK’ten yapılan açıklamada, “bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı, Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir.” bilgisi verildi.
Adaylar tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de yerleştirmede ek puanlı yerleştirme puanları hesaplanan adayların başarı sıralamalarını nasıl kullanacakları konusu.
LYS sonuç belgesinde başarı sıralamasına ek olarak bir de “Ek Puanlı Başarı Sırası” bulunuyor. Bahsi geçen bu ek puanlı başarı sırası 2017 LYS’de yalnızca ek puanı hesaplanan adaylar içerisindeki sıralamanızdır. Yani tüm adaylar arasındaki sıralamanız değildir
Sağlıklı bir tercih yapabilmek için sıralamanızın sınava giren tüm kişiler arasında nerede olduğunu bilmek önemlidir.
Ek puanlı yerleştirme puanınızın (ham puan+okul puanı+ek puan) genel sıralamada nerede olduğunu bilmek için,
AOBP’nizi yüksek girip önceki yıllarda (örneğin 2015) ek puanın sizi ne düzeyde yukarıya taşıyacağı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. LYS’de ek puan alan aday sayısı ve dağılımı her yıl değişiklik gösterir. Bu ve bunun gibi birçok değişken sebebiyle bu yöntem kesin sonuçlar vermez.Ya da çevrenizde sizinle aynı puanı ek puan olmadan almış bir kişiye sorabilirsiniz. Örneğin puanınızın 380, ek puanımızın 20 olduğunu varsayalım. Tercih yapacağımız puan 400’dür. Ancak genel sıralamada 400’ün nerede olduğunu bilmiyoruz. Bu sebeple ancak 2017 LYS’de ek puansız 400 puan alan bir kişinin sıralaması bu noktada fikir verici olabilir.
alıntı
 
Üst
Alt