ZATÜRE
Bu hastalığa yakalanan aşağıdaki terkiplerden birini kullanır:
R -1: “Ebegümeci, gelincik çiçeği, hünnap, kavun çekirdeği, nöbet şekeri.
Bu maddelerden birer avuç alınır. Yeteri kadar su ile kaynatılır; elde edilen mayiden birer bardak içilir. ”
R – 2: “Arpa kaynatılır, bal ile şerbet yapılarak içilir. ”
R – 3: “Hatmi çiçeği tohumu, hıyar, karpuz çekirdeği, kabak çekirdeği, ebegümeci ve keten tohumu yeteri kadar alınarak bal ile macun yapılır, incir hoşafı ile birer kaşık yutulur. ”
R – 4: “Rafadan yumurta birer bardak bal şerbeti ile yutulur.”
R – 5: Mersin yaprağı şerbeti………………………………1 bardak
Tatlı nar suyu……………………………………………1 bardak
Tatlı ayva suyu…………………………………………1 bardak
Bu sulardan içilmeye devam edilir.
R – 6: Bal şerbeti…………………………………………………….250 gr.
Arpa suyu……………………………………………………..500 gr.
Birlikte içilmeye devam edilir.
R – 7: Hatmi tohumu………………………………………………….50 gr.
Ebegümeci tohumu…………………………………………50 gr.
Hıyar çekirdeği………………………………………………..50 gr.
Karpuz çekirdeği……………………………………………..50 gr.
Kabak çekirdeği………………………………………………50 gr.
Meyan balı…………………………………………………….100 gr.
Bu maddeler havanda dövülerek elde edilen tozu, 100 gr. keten tohumu ile kaynatılır, macun yapılır. Elde edilen bu macun incir şerbeti ile kaşık kaşık yenir.
R – 8: Ekmek – bal yenir.
Yumurta rafadan olarak Çam fıstığı Tatlı badem Bu gıdalar bol bol yenir; süt de içilir.
BİTKİLERDE TEDAVİDE TEMEL KAİDELER NELERDİR
1-Hastalıklar için mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Öncelikle hekimin vereceği reçete kullanılmalıdır. Buna alternatif olarak ta bitkisel reçeteler kullanılmalıdır.
2- Bitkilerin yan etkisi (zehirli olabilir) araştırılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
3- Bitkisel tedaviler uzun süreli olmalıdır. Bu süre en az 2-3 aydan az olmamalıdır. Hiç ara vermeden alınmalıdır.
4- Bitkilerin kalite derecesi iyi olmalıdır. Toplanması, kurutulması ve muhafazası uygun şekilde yerine getirilmelidir.
5- Alacağınız bitkileri mutlaka, bitkiler konusunda uzmanlaşmış ve güvenilir aktarlardan alınız. Günümüzdeki büyücüler gibi bitkici tedaviciler de çoğalmıştır. Aman ha! Dikkatli olun! “Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder” Ata sözünü unutmayın.
BİTKİLERLE İLAÇLAR NASIL HAZIRLANIR
1 – Toz Şeklinde:
Bitkilerin kuru halde çekilerek toz haline getirildikten sonra kullanılmasıdır. Bitkisel reçetede alınacak miktar belirlenmiş olup direkt ağız yoluyla alınabileceği gibi bir bardak ılık suya karıştırıldıktan sonra da alınabilir.
2 – Haşlanarak Hazırlanması:
Bir kaba bitkisel reçetede geçen miktarda bitki karışımı konur. Daha sonra üzerine belli bir miktarda kaynar su dökülür. (Mesela: 100 gr. su 2 gr. bitki) Kap iyice kapatıldıktan sonra, kaynar su içinde 15 dk. tutulur, sık sık çalkalanır, 45 dk. oda hararetinde soğutulduktan sonra süzülür. Tatlandırıcı olarak bal ya da pekmez ilave edilebilir.
Not: Bu tip haşlama yöntemiyle yapılan reçeteler günlük alınacağı doz miktarında tüketilmelidir. Diğer günlere bırakılmamalıdır. (UYARI)
3 – Merhem:
Kullanılacak bitki toz haline getirildikten sonra sıvı yağ maddesi yavaşça azar azar ilâve edilir ve iyice yedirilinceye kadar karşıtırılır. Güneş görmeyen bir yerde mümkünse kapalı kapta saklanır.
4 – Yağ:
Kullanılacak bitki zeytinyağı içerisinde karıştırıldıktan sonra 2 hafta güneşte tutulur ve sonra süzülerek kullanılır.