Yozgat Bozok Üniversitesi

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
yozgat-bozok-universitesi-egitim-fakultesi-ilk-ogrencilerini-aliyor-srl.jpg




TARİHÇE
Bozok Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuştur. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, daha önce Erciyes Üniversitesi ne bağlı olarak eğitim veren Yozgat Fen_Edebiyat Fakültesi, Yozgat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yozgat Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Yozgat Sağlık Yüksek Okulu, Yozgat Meslek Yüksek Okulu ile Cumhuriyet Üniversitesi ne bağlı olarak eğitim veren Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu Bozok Üniversitesi ne bağlanmıştır.

Üniversitemiz de toplam 5438 öğrenci öğrenim görmekte, 146 Akademik Personel ve 101 İdari Personel görev yapmaktadır. Kuruluş ve yapılanma çalışmalarını hızla sürdürmekte olan Bozok Üniversitesi, şu anda 3 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu, 2 Enstitü ve yeni açılacak olan Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Üniversitemizin ana kampüsü, Atatürk Yolu 7. Km de bulunan Erdoğan Akdağ Kampüsüıdür. Erdoğan Akdağ kampüs içerisinde 3 fakülte binası, inşaatı devam etmekte olan 1 enstitüler binası, 1 laboratuar binası, 1 misafirhane, 1 spor salonu ve Kredi Yurtlar Kurumu na bağlı 1 erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca çok kısa süre sonra 1 Kültür Merkezi binası İnşaatı da başlayacaktır.

Erdoğan Akdağ kampüsü dışında Esentepe mevkiinde bulunan kampüs alanında Meslek Yüksekokulu ve Kredi Yurtlar Kurumu na bağlı kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Sağlık Yüksekokulu ise, Develik Mahallesi, Hastane Caddesinde bulunmaktadır.
Üniversite Rektörlüğümüz ise, şehrin merkezinde bulunan idari hizmet binasında faaliyet göstermektedir. Çok yakın bir zamanda ise ikinci Rektörlük binası tarihi bir mimariye sahip olan eski Cumhuriyet Mektebi binasında faaliyete geçecektir.




MİSYONUMUZ:
Bozok Üniversitesi Türkiye’nin en genç Üniversitelerinden birisi olmanın heyecanıyla misyonunu ülkemizin ve milletimizin temel değerleri ve stratejik hedeflerine uygun eğitim sunmak evrensel geçerliliği olan bilgi ve beceriler ile donatılmış üst düzey yeterliliklere sahip idealist bireyler yetiştirmek; bilime katkı sağlayacak ülkede ve dünyada kullanılabilir ve özgün bilgi ve teknoloji üretmek; şehrinde ve bölgesinde kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gitmek; mensuplarının ve toplumun ekonomik sosyal kültürel sanatsal ve sportif gelişimine katkı sağlayacak faaliyetler düzenlemek olarak belirlemiştir.

VİZYONUMUZ:
Bozok Üniversitesinin vizyonu; bilgi ve teknoloji üretiminde bilimsel kültürel sosyal sanatsal ve sportif alanlarda Türkiye’de önde gelen ve dünyada saygın; mezunları tercih edilen ve aranan; katılım şeffaflık ve ölçülebilirlik odaklı kurumsallaşmanın geliştirildiği; toplumun hızlı gelişim değişim sürecinde iletişim araçlarından faydalanan halka hizmet ve hayat boyu eğitim anlayışıyla etkili rol alabilen; uluslararası nitelikte öğrenci ve öğretim elemanı yapısına sahip; paydaşları ile karşılıklı etkileşim içerisinde ve onların gereksinimlerini hızlı kaliteli ve etkili çözümlerle karşılayan öncü bir üniversite olmaktır.

Tarihçe:

Üniversitemiz; Erciyes Üniversitesine bağlı olarak 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçen Mühendislik Mimarlık Fakültesi 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçen Fen Edebiyat Fakültesi 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi henüz eğitim-öğretime başlamamış olan Ziraat Fakültesi 1997-1998 yılında faaliyete geçen Sağlık Yüksekokulu 1976-1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ve 1982 yılında Erciyes Üniversitesine bağlanan Yozgat Meslek Yüksekokulu Cumhuriyet Üniversitesine bağlı olarak 1997 yılında kurulan ve 1998 yılında eğitim-öğretime başlayan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinden oluşmaktadır.

Üniversitemiz de toplam olarak 5356 öğrenci öğrenim görmekte 117 si akademik olmak üzere toplam 162 personel görev yapmaktadır. Ayrıca başta Erciyes üniversitesi olmak üzere bir çok üniversiteden Öğretim üyeleri de ders vermek üzere üniversitemize gelmektedirler. Üniversitemiz Yozgat ta çeşitli kampuslerden oluşmaktadır; Fakültelerimiz Erdoğan Akdağ (Merkez) Kampus de yer alırken Sağlık Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu Yozgat şehir kampuslerinde yer almakta Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu ise Akdağmadeni ilçemizde yer almaktadır.

Ülkemizin en genç üniversitelerinden birisi olan Bozok Üniversitesi gelişimini hızla tamamlamaktadır. Yeni öğretim üyeleri ile desteklenen üniversitemizde öğrenci ve öğretim elemanları için daha iyi şartların sağlanması çalışmaları devam etmektedir.

Yeni kurulan üniversitelerimizden olan Bozok üniversitesi Eğitim-Öğretim açısından gayet başarılı olupgün geçtikçe daha da başarılı olacaktır.Öğretim elemanlarıöğrenci ilişkisi diğer üniversitelerden ayrılacak şekilde kuvvetli.
Üniversitemizin yeni kurulmasından dolayı barınma ulaşım sosyal aktivite gibi eksiklerini de giderip çok cazip olacağını söyleyebiliriz...

yozgat-bozok-universitesi-3-bahar-senlikleri-2052575_o.jpg


FAKÜLTELER
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tıp Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Ziraat Fakültesi BİRİMLER
Eğitim Fakültesi Engelsiz Bozok Birimi
İletişim Fakültesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
İlahiyat Fakültesi

ENSTİTÜLER
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sağlık Birimleri Enstitüsü

YÜKSEKOKULLAR


Sağlık Yüksekokulu

MESLEK YÜKSEKOKULLARI
Meslek Yüksekokulu
Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu

Kampüse ulaĢımın iki Ģeritli yoldan sağlanması
Ulaşım güvenliği, konfor ve hızının artırılabilmesi için şehir merkezi-kampüs yolunun, genişletilerek bölünmüş yola dönüştürülmesi ve aydınlatılması gerekmektedir. Bölünmüş yol çalışması devam etmektedir.
Kar yağışının yoğun olduğu zamanlarda kampüs ulaşımının aksaması
Yol kenarında yer alan yükseltiler yoğun kar yağışı olduğu zamanlarda sürgüne yol açarak görüş mesafesini sıfıra kadar indirmektedir. Sürgün aynı zamanda kar birikimi oluşturarak yolun kapanmasına sebep olmaktadır. Bu durum trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmaktadır. Konunun uzmanlarının yapacakları bir incelemeyle probleme nasıl bir çözüm getirilebileceği araştırılmalıdır.

Eğiticilerin Eğitimi
Bozok üniversitesindeki öğretim elemanlarının performansının yükseltilebilmesine yönelik bir eğitim programı yoktur. Etkin sunum ve ders anlatma yöntemleri gibi konularda eğitim programlarının düzenlenmesine ihtiyaç vardır.

a_66.jpg




Mezunlarla iletişim
Bozok Üniversitesinde mezunlarla iletişim kurulmasını sağlayacak bir sistem yoktur. Mezunlarla iletişim kurulması, üniversitenin kendini geliştirebilmesi için önemli veriler sağlayacaktır. Bu yüzden iletişimi sağlayacak bir sistem oluşturulmalıdır.
Sosyal tesislerin yetersizliği, kreş-anaokulu ihtiyacı
Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin yararlanabileceği kampüs içinde veya dıĢında sosyal tesislere ihtiyaç vardır. Bu tesislerin yapılması üniversite personeli ve öğrenciler arasındaki iletişimi güçlendirerek takım ruhunun gelişmesini sağlayacak ayrıca üniversitenin cazibesini de artıracaktır. Ayrıca akademik ve idari personelin çocukları için kampüste bir kreş-anaokulu kurulabilirse önemli bir ihtiyaç karşılanmış olacaktır.
Kongre ve kültür merkezi eksikliği
Çok sayıda kişinin katılabileceği konferans veya kongre düzenleyebilmek için kampüs içerisinde bir kongre merkezine ihtiyaç vardır. Kongre merkezi inşaatı kampüs alanında devam etmektedir.
Yabancı dil öğretimindeki yetersizlik
Bozok Üniversitesi'nden mezun olan öğrenciler yeterli yabancı dil düzeyine sahip değildir. Öğrencilerin yabancı dili yalnızca okuma yönüyle değil, dinleme ve konuşma yönleriyle de çok iyi öğrenmeleri günümüz dünyası için önemli bir ihtiyaçtır. Hazırlık sınıflarının uygulanması yabancı dil öğrenimi açısından önemli bir rol oynayacaktır.

Laboratuar yetersizlikleri
Uygulamalı eğitimlerin yapıldığı bilim dalları için gerekli laboratuarların olmaması ve mevcut laboratuarların da yeterli donanıma sahip olmaması eğitim kalitesini olumsuz etkilemektedir. En kalıcı öğrenme deneysel öğrenme olduğuna göre üniversitemiz için bu konu büyük önem taşımaktadır.
Fiziki mekânların bakım-onarım ve temizlik faaliyetlerinin yetersizlikleri
Mevcut fiziksel mekânların fonksiyonlarını tam anlamıyla görebilmesi için gereken bakım- onarım ve temizlik faaliyetlerinin daha yüksek standartlarda yapılması üniversite imajına katkı sağlayacaktır.
Üniversite geliştirme ödeneğinin yetersizliği
Sosyal ve Kültürel çeşitli istatistiklerden yola çıkıldığında Yozgat'ta çalışan öğretim elemanlarının benzer gelişmişlik düzeyindeki şehirlerdekiyle aynı üniversite geliştirme ödeneğini alması gerekir. Uygulamada Bozok Üniversitesi geliĢtirme ödeneğinin benzer durumdaki diğer üniversitelerden düĢük düzeyde olduğu görülmektedir. Bu durum öğretim elemanlarının üniversitemizi tercihini zorlaştırabilir.
Merkezi yemekhane ve kafeterya eksikliği
Gerek öğretim elemanlarının, gerekse öğrencilerin mevcut yemekhaneleri yeterli fiziksel imkânlara sahip değildir. ihtiyaca cevap verebilecek büyüklükte nezih ve fonksiyonel bir yemekhane ve kafeterya binasına ihtiyaç vardır. Yemekhane ve kafeterya binası inşaatı devam etmektedir.
Fiziksel mekânların mimari sorunları
Üniversitemiz fiziksel mekânlarının klasik kare prizma veya dikdörtgen prizma Ģeklinde yapılması ve hiçbir mimari orijinalliğe sahip olmaması üniversitemizin imajını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bina içi zemin kaplamalarında yüksek kalitede ve görünümü daha güzel malzemeler kullanılmalıdır.

Ekonomik Çevre
Küresel ve ulusal düzeydeki ekonomik krizler, bütçe açığı, cari açık, enflasyon, durgunluk gibi ekonomik sorunlar devletin mali yapısını zayıflatmaktadır. Bu durum üniversiteleri ve Bozok Üniversitesini olumsuz etkilemektedir. Bozok Üniversitesi yeni bir üniversite olduğu için büyüyebilmek ve gelişebilmek için, gelişmiş bir üniversiteye göre, daha fazla kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla bu tür ekonomik sorunlar Bozok Üniversitesini geliĢmiş bir üniversiteye göre daha fazla etkilemektedir. Bozok Üniversitenin

ülke ekonomisini doğrudan etkileme kabiliyeti olmadığına göre mevcut durumda neler yapılabileceği düşünülmelidir. Bu noktada hayırseverlerin üniversiteye desteği ve alternatif gelir kaynakları oluşturulmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Bozok Üniversitesi bu kaynakları iyi değerlendirebilirse ekonomik sorunlardan olabildiğince düşük düzeyde etkilenecektir.

Teknolojik Çevre
Dünyada her alanda hızlı bir teknolojik gelişim söz konusudur. Teknolojiyi takip etmeyen ve ayak uydurmayan kurumlar rekabette geride kalmaya mahkûmdur. Çünkü teknoloji kurumların ürün ve hizmet kalitesini doğrudan etkilemektedir. Üniversiteleri doğrudan etkileyen teknolojik gelişmeleri dikkate aldığımızda ilk akla gelen internete dayalı veri tabanlarıdır. Veri tabanları sayesinde zaman mekân sınırı olmaksızın akademisyenler istedikleri kaynaklara hızla ulaşabilmektedir. Bu teknoloji, kaynaklara erişim açısından, büyük şehirlerdeki üniversitelerle ücra yerlerde bulunan üniversiteleri eşit duruma getirmitişr. Ancak bu imkândan güçlü bir internet altyapısına sahip, yeterli düzeyde veri tabanına üye olabilmiş üniversiteler yararlanabilir. Dolayısıyla Bozok Üniversitesinin büyük merkezlerdeki üniversitelerle eşit imkânlara sahip olabilmesi için internet altyapısına ve veri tabanlarına özel bir önem vermesi gereklidir.

Doğal Çevre
Dünyada yaşanmakta olan küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, buzulların erimesi ormanların tahrip olması gibi olaylar yakın gelecekte insan yaşamını tehdit edebilecek seviyeye ulaşabilir. Yaşanabilecek bir dünya olmadığı zaman diğer faaliyetler anlamını yitirmektedir. Dolayısıyla tüm kişi ve kurumların bu konuya hassasiyet göstererek kendi gücü nispetinde bir şeyler yapması gerekir. Bu konuda üniversiteler ve Bozok Üniversitesi alternatif yakıtlar, alternatif ısınma ve motor teknolojileri gibi küresel ısınmayı durdurabilecek projeler üzerinde çalışmalıdır. Ayrıca ağaçlandırma faaliyetlerine önem verilemesi, atık kâğıt dönüşüm sistemi kurulması gibi faaliyetler küresel ısınma konusunda önem taşımaktadır. ġu an için isteğe bağlı gibi gözüken bu tür faaliyetler zaman içerisinde problemin ciddiyeti arttıkça yasal zorunluluğa dönüşebilir. Kyoto protokolü bu konuda iyi bir örnektir


Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesi hakkında…

Bozok Üniversitesinin 1 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmasından sonra Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız oluşturularak çalışmalarına başlamıştır.İlk aşamada dağınık bir şekilde oluşturulmuş olan fakülte kütüphanelerindeki kaynakların kayıt altına alınması amaçlanmış ve bu doğrultuda Yordam kütüphane programı alınarak kütüphane otomasyon çalışmalarına başlanmıştır.İkinci aşama olarak fakülte kütüphaneleri Enstitüler binasının üst katındaki 150 m2 lik alana taşınmış ve burada Anglo Amerika Kataloglama Kuralları (AACR2) ve Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi (LCCS)' ne göre tasnif edilerek kitaplar açık raf sistemine dayalı 100 okuyucu kapasiteli merkezi bir kütüphanede hizmet vermeye başlamıştır.2009 Temmuz ayında Kütüphane ve Bilgi İşlem Merkezi binasının tamamlanmasıyla içerisinde Genel Okuma Salonu , İnternet Salonu ,Gazete Okuma Salonu , Süreli Yayınlar Salonu , Görsel İşitsel Materyal Salonu ve Karellerin bulunduğu 5000 m2 lik alanda 300 kişi kapasiteli yeni binasında modern anlamda kütüphanecilik anlayışı ile çalışmalarına hız vermiştir.

2010 Yılı itibariyle Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphane koleksiyonunda 11500 basılı kitap 150 süreli yayın 2000 bitirme tezi 250 görsel işitsel materyal yer almaktadır. Basılı kitapların tamamı internet ortamından taranabilmekte, danışma kaynakları dışındaki bütün kitaplar üniversite öğrenci ve personeline ödünç verilmektedir.

Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Akademisyenlerinin bilimsel araştırmalarını desteklemek amacıyla elektronik dergi ve elektronik kitap hizmeti sağlamaktadır. Bu doğrultuda ULAKBİM _EKUAL veri tabanlarına bağlanılmış ayrıca üniversitemizin kendi kaynaklarıyla ANKOS (Anadolu Kütüphaneleri konsorsiyumu) aracılığıyla veri tabanı alımı gerçekleştirilmiştir. Kampüs içerisinden internet ortamı üzerinden yararlanılabilen elektronik kaynakların sayısı her geçen yıl artmaktadır.

Genel Okuma Salonu:

Açık raf sistemine göre dizilmiş içerisinde danışma kaynakları ve genel koleksiyonun bulunduğu genel okuma salonunda araştırmacılar haftanın 6 günü kütüphanenin açık olduğu saatlerde araştırmalarını yapabilir ödünç hizmetinden yararlanabilirler.



Görsel-İşitsel Materyal Salonu:

Kullanıcı isteklerine cevap vermek maksadıyla oluşturulan Film,belgesel,müzik şiir türlerinde CD,DVD ve VCD koleksiyonlarının bulunduğu bu salonda kullanıcılar salon dışına çıkarmamak kaydıyla bu koleksiyonlardan faydalanabilirler.Görsel İşitsel Materyaller ödünç verilmemektedir.




Süreli Yayınlar Salonu ve Kareller:

Süreli Yayınlar salonu Türkiye genelinde periyodik olarak yayın yapan 100 ün üzerindeki süreli ve üniversite yayınlarıyla kullanıcılarına hizmet vermektedir. Kullanıcılar dilerlerse Süreli Yayınları bu kattaki oturma alanlarında ya da ödünç almak suretiyle kullanabilirler. Süreli yayınların son sayıları ödünç verilmemektedir.
Kareller Akademisyenlere ve Yüksek Lisans Öğrencilerine talep etmeleri doğrultusunda belirli dönemlerde çalışma amaçlı olarak tahsis edilir.

İnternet ve Gazete Okuma Salonları:

60 kullanıcılı kapasiteli internet salonumuz kullanıcılarımızın elektronik kaynaklara erişimleri ve interneti kullanabilmeleri için kütüphanenin açık olduğu saatlerde hizmet vermektedir. Gazete Okuma Salonunda kullanıcılarımız düzenli gelen ulusal ve yerel gazeteleri takip edebilirler.

Konferans Salonu:

Bozok Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin oryantasyon çalışmalarını yürütmek, veri tabanı eğitimleri düzenlemek ve gerektiğinde üniversitemizin diğer birimlerinin eğitim,seminer faaliyetlerinde kullanılmak üzere Konferans Salonumuz hizmet vermektedir.



sosyal.jpg



yozgat_bozok_universitesi.jpg





yozgat-bozok-universitesi-3-bahar-senligi-basladi.jpg



609_1.jpg

 
Üst
Alt