YKS'ye Nasıl Çalışıp Nasıl Düşüneceğinize Dair...

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
BİR GÜN SINAVA GİRECEK HERKES OKUSUN
Sınava Neden Hazırlanalım?
Değerli öğrenciler, girmeyi düşündüğünüz sınav ve bu sınavın sonucunda kazanmayı istediğiniz okul şüphesiz ki daha iyi bir eğitim alma isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu isteğin temelinde ise daha iyi ve başarılı bir gelecek arzusu yatmaktadır.
O halde hayatımızı derinlemesine etkileyecek olan bu sınavlara daha doğrusu hayatımızın ancak belirli bir döneminde yakalayabileceğimiz bu değerli fırsata hakkını vererek hazırlanmalıyız.
Unutulmamalıdır ki etkili bir çalışma ile yapacağımız hazırlık bu sınavlardaki başarımızı doğrudan etkileyecektir.


Sınava Nasıl Hazırlanalım?
Hazırlık dendiğinde akla ilk gelmesi gereken "BEN BU SINAVI KAZANACAĞIM" olmalıdır. Şunu asla aklımızdan çıkarmayalım; sınava ancak kazanmak için girenler başarılı olacaktır, girmiş olmak için girenler değil! İnanmak ve kararlı olmak, korkularımızı yenecek ve bizi başarıya taşıyacaktır.


Sınava Hazırlanmanın Bilgi Aşaması
Sınavdan korkmanın ve yaşanan sınav stresinin en büyük sebebi bilgi eksikliği ve konulara yeterince hakim olmamaktır. Bu nedenle dersler ve konular hakkındaki temel bilgilerimizi elimizden gelen en üst seviyede tutmamız gerekir.Bunun için bol test ve soru çözmenin yanı sıra okulda öğrendiğimiz ders konularının mantığını, özellikle sayısal dersler için çok iyi kavramamız gerekir.

Yapılması gerekenler
ï‚· Mutlaka sabit bir çalışma ortamımız olmalı! Evimizin bir köşesini ders çalışma yerimiz olarak belirlemeliyiz. Bu bize çalışma disiplini sağlayacaktır.




Sınava Hazırlanmanın Psikolojik Aşaması
Psikolojik olarak rahat olmamız sınavlardaki başarımıza olumlu yönde etki eder. Sınavı kazanamazsam endişesi herkesin yaşayabileceği normal bir durumdur. Her insan az ya da çok, sınavlardan korkar. Bu durumda önemli olan korkumuzu kendi içimizde büyütmemektir.

Yapılması gerekenler
ï‚· Etrafımızdan duyacağımız kötü örnekler bizi karamsarlığa düşürebilir. Şunu unutmamak gerekir ki her insan ayrı bir bireydir ve başkasının yaşadığını yaşamak zorunda olduğumuz gibi bir kural yoktur. Belki herkesin başarısız olduğu bir sınavdan başarı ile çıkabiliriz. Zaten etrafımızdan duyacağımız kötü örnekler olduğu gibi pek çok göz ardı edilen iyi örnekler de bulunmaktadır. Her zaman olumlu düşünmeliyiz.
ï‚· Başta da söylediğimiz gibi korkumuzun en büyük sebebi bilgi yetersizliğidir. Bizler çalışarak günden güne bilgilerimizi geliştirdiğimize göre aylarca sonra gireceğimiz bir sınavdan "Hiç bir şey bilmiyorum" diyerek korkmak akıllıca değildir.
ï‚· Şunu da belirtmek gerekir ki tamamen rahat olmak bizi gevşekliğe iter. Bilindiği gibi çok az stresli olmak başarıyı kamçılayan bir ögedir. Sorumluluk taşıyan her insan gibi içimizde küçücük bir stresin olması doğal belki de yararlıdır. Önemli olan bunu büyütmemek ve her zaman ölçüyü koruyabilmektir. Kontrolün elimizden çıkmaya başladığını hissettiğimizde mutlaka rehberlik öğretmenimizle konuşup sıkıntımızı paylaşmalıyız.
ï‚· Sınava sadece bilgi olarak hazırlanmak yarım bir hazırlanma olacaktır. Bilgimizi geliştirirken sinema, gezi, spor ve arkadaş toplantıları gibi çeşitli sosyal etkinliklere katılarak kendimizi rahatlatmalı ve ruhsal olarak da sınavı karşılamaya hazırlanmalıyız. Burada da dikkat etmemiz gereken önemli nokta ders çalışmak için bu tür sosyal aktivitelere katılmaktan kendimizi kısıtlamak ne kadar yanlış ise böyle aktiviteleri ders çalışmaya ayırdığımız zamandan alarak yapmakta o derece yanlış olacağıdır. Ders çalışmak için gereken zamandan ASLA ödün vermeyin.
ï‚· Mutlaka, ilginizi çeken bir roman gibi, kitap okuyun. Okuduğunuz kitap derslerle ilgili olmadığı halde sözel derslerdeki okuduğunu anlama yeteneğinizi geliştirecek ve başarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Sınavdan Önce
Sınavdan Bir Hafta Önce
Sınava bir hafta kala artık son tekrarlarımızı yapmalı ve önceki senelerde çıkmış sorulara tekrar bakmalıyız. Bu aşamada yapacağımız çalışmalar son kontrollerimiz olmalıdır.

Sınavdan İki Gün Önce
Artık ders çalışmayı bırakabiliriz. Bu aşamada zihnimizi rahatlatmalı ve sınava sakin bir kafa ile girmeliyiz. Sinema, arkadaş toplantıları gibi çeşitli etkinliklere katılabilir, herhangi bir sakatlığa ve aşırı efor kaybetmemize neden olmayacak tarzda hafif spor yapabiliriz. Ancak sınavın çok yaklaştığı bu iki günde kesinlikle kendimizi aşırı yormamalıyız.

Sınavdan Önceki Gün ve Akşam
Son günde, ders çalışmanın artık çok büyük bir faydası olmayacaktır. Bu günde rahatsızlık verecek ağır yemeklerden kaçınmalı ve erken yatmalıyız. Sınav sırasında gereken kalem, silgi ve kalemtıraş, ayrıca sınav kimliği, nüfus cüzdanı gibi gerekli belgeleri sabah kolayca alabileceğimiz şekilde hazırlamalıyız.
Aklımda hiçbir şey yok!, hiçbir şey hatırlamıyorum demeyin çünkü son gün hatta sınav başlamadan birkaç dakika önce bile böyle hissetmek doğaldır.
Sınavdan bir gün önce şekerleme çikolata gibi besinler yapısal özellikleri nedeniyle beyninizin daha iyi çalışmasına yardım edecektir, ancak bunda da aşırıya kaçmamalı ve midemizi bozmamalıyız.

Sınav Sabahı
Uykunuzu almış olarak uyanın. Sınavdan önce yapacağımız kahvaltı çok önemlidir. Kahvaltıda alacağımız besinler beynimizin çalışması için gereken enerjiyi sağlayacağından mutlaka erken kalkarak kahvaltı yapılmalı ve özellikle şekerli besinler alınmalıdır (bal, reçel vb.). Ancak, sınavdan önce yapacağımız kahvaltıyı sindirebilmesi için gereken zamanı vücudumuza tanımalıyız. Bunun için erken kalkmalı ve beslenme işini vakitlice yapmalıyız.
Sınavdan yaklaşık 1 saat kadar önce ağzımıza atacağımız şekerleme, çikolata vb. aşırı olmamak şartı ile yararlı olabilir fakat sınavdan hemen önce artık bir şey yememeliyiz. Sınava susamış bir durumda girmemek de önemlidir. Gereken yeme içme hatta tuvalet ihtiyacını sınavdan önce zamanında halletmeli ve sınav sırasında dikkatimizi dağıtacak bu gibi işler yapmamalıyız.
Sınavdan önce ve sınav sırasında heyecanlı olmamız doğaldır; fakat bunu abartmamalı ve sakin olmaya çalışmalıyız.


Sınav Sırasında
1. Uzun metinli ve takip eden birkaç soruyu içeren Türkçe sorularında genellikle ilk soru metnin ilk kısımlarındandır, diğer sorularda bu şekilde bir sıraya sahiptir.
2. Soruları mutlaka dikkatlice okuyun çünkü soruyu iyi anlamak çözümün yarısıdır.
3. Çözümünde zorlandığınız bazı sorularda seçeneklerden giderek doğru cevabı bulabilirsiniz. Bazı sorularda mantığınızla bazı seçenekleri eleyerek bu yolu kullanmak zaman kazandırır.
Örneğin, eşitsizliklerin ortak çözüm kümesini bulma sorusunda ifadeleri çözmek hayli uzun zaman alacaksa ve şıklar da grafik olarak verilmişse bu grafiklerden seçeceğiniz kritik değerlerle ifadelerin sağlamasını yapın. Eğer yalnızca bir grafik sağlamayı doğru olarak yapıyorsa cevabı bulmuş olursunuz. Ancak bu yolu öncelikle evinizdeki ön çalışmalarınızda kullanmalısınız.
4. Beyniniz sözel soruları algılayamayacak kadar yorulursa sözel kısmı bitirmeyi beklemeden sayısal kısma geçin, aynı davranışı sayısal kısım için de yapabilirsiniz. Beynimiz aynı tarzdaki işi yaparak yorulursa tarzımızı değiştirerek onu dinlendirmiş oluruz. Sayısala yorulan beyin sözele yorgun değildir, sözele yorulan beyin sayısala yorgun değildir. Böyle davranmak zaman kazandırır.
ï‚· Kodlamalarımızı çok dikkatli yapmalıyız. Bir soruyu kaydırırsak tüm sınavımız olumsuz etkilenecektir.


Birkaç İpucu
ï‚· Mutlaka saatimiz olmalı ve sıranın üstünde görebileceğimiz şekilde durmalıdır, böyle sınavlar bilgiyle olduğu kadar zamanı iyi kullanabilme ile de doğrudan ilgilidir.
ï‚· Sınav sırasına oturduğumuzda sakin olmalıyız.
ï‚· Görevli öğretmenin uyarılarını dinlemeli ve isim, okul vb. kodlamaları birlikte yapmalıyız. Bu kodlamaları sona bırakırsak yanlış yapma olasılığımız artacaktır.
ï‚· Sınava en iyi bildiğimiz bölümden başlamalıyız. Bilmediğiniz sorularda kesinlikle fazla vakit kaybetmeden, önceliği bildiğimiz sorulara vermeliyiz.
ï‚· Sınavdan önce toplam kaç soru olduğunu bildiğimize göre daha önceden sınav planı hazırlamak yararlı olacaktır. Unutmamak gerekir ki her soruya eşit zaman vermek doğru değildir. Örneğin 100 soruluk bir sınavda süre 120 dakika ise her soruya eşit olarak 1,2 dk yani 72 saniye düşecektir. Bu süre bir soru üzerinde düşüneceğimiz maksimum süre olmalıdır; bazı sözel soruları daha kısa bir süre içinde halledebiliriz, bu sorulardan artan zamanı sayısal ve uzun metinli Türkçe sorularına aktarmak doğru olacaktır.
ï‚· Sınav sırasında asla paniğe kapılmayın. Paniğin önemli iki sebebinden biri başlangıçtaki soruları bilememektir. Ard arda gelen bilemediğimiz sorular bizi korkutur ve heyecanlanmamıza sebep olur. Bilemediğimiz soruları kaç tane olursa olsun daha sonraya bırakarak bildiklerimizi önce yapmalıyız. Çünkü soruları cevapladıkça beynimiz daha iyi çalışacak ve atladığımız sorulara döndüğümüzde onları da çözebildiğimizi göreceğiz. Paniğe kapılmamızın diğer önemli sebeplerinden biri de zamanı iyi kullanamamaktır. Bunun önüne geçmek içinse olabildiğince dikkatli ve çabuk davranmalıyız, yanımızda bulunduracağımız saati iyi kullanmalıyız.
ï‚· Gerçek sınav ile karşılaşmadan önce mutlaka, evinizde, zamanı da kullanacağınız gerçek sınav denemeleri yapın!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
Alt