YKS Üzgünleri İçin Diğer Seçenekler

Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
YKS üzgünleri için diğer seçenekler
Üniversite tercihleri sona erdi. Adaylar yerleştirme sonuçlarını bekliyor. Bazıları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) barajı aşamayarak hiç tercih yapamadı, bazılarıysa hayal ettiği bölümü tercih edemedi. Ancak üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Uzmanlar bu sonuçların adayların son şansı olmadığına dikkat çekiyor. Yeniden sınavlara hazırlanma, ek kontenjanlar ve yurtdışı seçenekleri yeni kapılar açabilir.

6278


Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) açıklanmasının ardından başlayan tercih dönemi de 29 Temmuz’da sona erdi. YKS Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 barajını aşan 1 milyon 761 bin adaydan tercih yapanlar ve aileleri heyecanla yerleştirme sonuçlarını bekliyor. İstediği gibi bir sonuç elde edemeyen adaylar hemen ümitsizliğe kapılmamalı. Uzmanlar, ilk yerleştirme döneminde istediği üniversite veya bölüme giremeyen adayları ek yerleştirme sürecinin beklediğini hatırlatıyor. Önlisansa yerleşenler ancak lisans okumak isteyenler için ise eğitimlerini dört yıla tamamlayabilmelerine imkan veren dikey geçiş hakkı bulunuyor. Bunlardan yararlanamayanlar için bir yıl daha sınava hazırlanmanın büyük bir kayıp olmadığını söyleyen uzmanlar, “Herhangi bir bölüme gireyim de kurtulayım’ düşüncesi doğru değil” diyor. İşte o seçenekler:

EK YERLEŞTİRME YAPILACAK
İlk yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri yapılacak. Daha sonra ise üniversiteler, boş kalan kontenjanları ÖSYM’ye bildirecek. Boş kalan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezî olarak ‘ek yerleştirme’ yapılacak. Merkezî yerleştirmede, bir programa yerleşemeyenler yeniden tercih yapabilecek. Bir programa girenler ise ek yerleştirme için başvuramayacak. Ayrıca, önlisans ve lisans programlarına ilk yerleştirmedeki en küçük puanın altında kalanlar yerleştirilmeyecek.




YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTELER DE BİR SEÇENEK
Bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, yurtdışı seçeneklerini araştırabilir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere lider üniversiteleriyle dünyada yükseköğretim için akla ilk gelen ülkeler. Ancak eğitim masrafları 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişiyor. Avrupa’da ise çok düşük ücretle veya ücretsiz eğitim veren birçok ülke var. Örneğin; Almanya’da eğitim devlet tarafından finanse ediliyor. Ayrıca bazı ülkeler, uzun süreli programlara katılan uluslararası öğrencilere, eğitim alırken yasal olarak yarı zamanlı çalışma izni veriyor. Üniversite eğitimini yurtdışında tamamlamak isteyen adaylar, eğitim danışmanlarıyla birlikte bir yol çizebilir.

ÖNLİSANS BÖLÜMLERİ DE DÜŞÜNÜLEBİLİR
Üniversite adaylarının önlisans programlarını, lisansa tamamlayabilme seçenekleri de var. ‘Meslek Yüksekokulları ve açıkçöğretim önlisans son sınıf öğrencileri ya da mezunlarının, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrencialan lisans programlarına dikey geçiş hakkı bulunuyor. Adaylar, tercih edebileceği lisans programlarını ‘Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan inceleyebilir.

BİRDEN FAZLA BÖLÜM OKUMAK DA BİR YOL
Üniversiteye yerleştikten sonra, farklı bir bölümde daha okuma imkanı bulunuyor. Adayların bu yolu da unutmamaları gerekiyor. Bu ister kendi fakültenizden ister farklı fakülteden bir bölüm olabilir. Çift anadalda, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan öğrenciler, aynı üniversitenin iki diploma programından eş zamanlı ders alabiliyor. Bu öğrencilerin çift diploma alma hakkı bulunuyor. Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasının en üst yüzde 20’sinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabiliyor. Yandalda, kayıtlı olunan bölümde devam eden bir öğrenci, aranan koşulları karşılarsa başka bir programda eğitim alabiliyor. Ancak bu alanda diploma verilmiyor. Öğrenci yalnızca eğitim aldığını belgeleyen bir evrakı almaya hak kazanıyor.

 
Üst
Alt