Yaşlanan Kedinize Nasıl Bakmalı ?

M

Muzik

Guest
Kedilerde-komp%C3%BClsif-davran%C4%B1%C5%9Flar-580x478.jpg



Yaşlanan kedilerin ilk olarak enerji seviyelerinde düşüş olur. Meraklı dostunuz artık eskisi kadar meraklı olmayacaktır ve yavaşlayacaktır. Daha çok uyuyacak ve öncekinden daha yavaş hareket edecektir. Yüksek yerlere atlamaktan da vazgeçecek olan kediniz için daha kolay hareket edebileceği ortamlar yaratın. Daha alçak bir kedi ağacı alın, camın önüne merdiven gibi kullanabileceği bir koltuk, tabure koyun. Gerekirse kumunu ve yiyeceğini daha kolay ulaşabileceği yerlere yerleştirin.

Her gün tarayın

Kediler yaşlandıkça ciltleri esnekliğini yitirir. Bunun sonucunda daha çok tüy dökerler ve daha çok tüy topu oluşur. Cildi koku yapmaya ve rahatsızlanmaya başlayabilir. Tüylerin matlaşmasını ve dökülmesini önlemek için onu her gün tarayın. Her gün taramanız ayrıca kan dolaşımını destekleyecek ve daha sağlıklı bir cildi ve kürkü olmasını sağlayacaktır.

Kedilerin tırnakları da, onlar yaşlandıkça, daha kırılganlaşır. Kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesin ve onu acılı olabilecek tırnak kırıklarına karşı koruyun.

Egzersiz

Kedilerin hareket halinde olmaları her zaman önemlidir, özellikle de yaşlandıkları zaman. Yaşlılık nedenli sakatlanmaları önlemek için kedinize düzenli egzersiz yaptırın. Onu yürüyüşe çıkartın, günlük oyunlar oynatın, kısaca hareket etmesini sağlayarak kan dolaşımının sağlıklı kalmasını sağlayın ama fazla yorulmasının da izin vermeyin. Kedinizin suyuna daima ulaşabileceğinden emin olun.

Beslenmesini yeniden düzenleyin

Tıpkı insanlarınki gibi kedilerin de metabolizması, yaşlandıkça, yavaşlar. 7 ila 9 yaşları arasındaki orta yaşlı kedilerin beslenme şekilleri kilo almalarına ve diyabete yakalanmalarına karşı yeniden düzenlenmelidir. Yaşlı kedilerinizi diyet ıslak mamayla beslemek hem böbreklerinin susuz kalmamasına hem de yiyeceklerini kolay sindirmelerine yardımcı olacaktır. Eğer siz kuru mama vermeyi tercih ediyorsanız, ona protein açısından zengin ve az yağlı bir kuru mamayı tercih edin ki beslenme şekli kas fonksiyonlarına yardımcı olsun.

Bazı kediler yaşlandıkça iştahlarını kaybederler bu nedenle de kilo kaybı yaşarlar. Bu tip kedilerin gereken besinleri almalarını sağlamak büyük önem taşır. İştah kaybı yaşayan bir kediniz varsa beslenme opsiyonlarını veterinerinizle konuşun.

Duygusal ihtiyaçlar

Fiziksel ihtiyaçların yanında kedinizin duygusal ihtiyaçları da önem taşır. Yaşlanma korkusu ve önceden yaptıklarını yapamama durumu kedinizi mutsuz ve endişeli hale sokabilir. Ona rahat bir ortam hazırlayarak bu endişelerini azaltın. Yer değişimlerinden ve yeni üyeleri aileye katmaktan kaçının. Onu rahatlatacak ve rahatça uyumasını sağlayacak bir ortam oluşturun ve kendini güvende hissetmesini sağlayın.
 
Üst
Alt