Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre Ay Paslanıyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre gezegenimizin uydusu olan Ay, paslanıyor ve bunun sebebi de Dünya olabilir. Normal şartlar altında paslanmanın meydana gelmesi için elverişsiz bir ortam olan Ay'daki paslanma, Dünya'nın atmosferi sebebiyle gerçekleşiyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre gezegenimizin uydusu Ay, paslanıyor. Kulağa tuhaf gelse de her şey burada da bitmiyor, Ay'ın paslanmasının sebebinin Dünya olabileceği ifade ediliyor. Araştırmacılara göre Dünya'nın atmosferi, Ay'ın paslanmasına sebep oluyor olabilir.
Demir oksit olarak da bilinen pas, demirin, su ve oksijene maruz kalmasıyla oluşan kırmızımsı renkteki bir bileşen. Mars'a Kızıl Gezegen denmesinin sebebi de demir oksit sebebiyle yüzeyinin kırmızımsı renge bürünmesidir. Ancak bilim insanlarına göre Ay, kuraklığı ve atmosfersizliği sebebiyle paslanma için pek ideal bir yer değil.
Ay paslanmak için oldukça kötü bir yer
4c2ea5d35482300e3c8efe6434ad9bd00b0906a6.jpg

Hawaii Üniversitesi'nde asistan araştırmacı olan araştırmanın yazarı Shuai Li, Ay'ın paslanmasının oldukça kafa karıştırıcı olduğunu söylüyor. Li, Ay'ın, pasın oluşması için oldukça kötü bir yer olduğunu da dile getiriyor.

Gezegenimizin uydusunun kutup bölgelerine odaklanan Shuai Li, Ay'ın kutup bölgesinin yüzeyinin, kantaşı olarak da bilinen hematit taşıyla eşleşen, demir bakımından zengin kaya spektrumu sinyallerine sahip olduğunu fark etti. Bu, Fe2O3 olarak formüle edilen spesifik bir demir oksit türüydü.

Tabii demirin pasa dönüşmesi için oksijen gibi oksitleyicilere ihtiyaç var. Üstelik bilim insanlarından yapılan açıklamaya göre, güneş rüzgârlarının bu konuda tam tersi bir etkisi dahi oluyor. Yani bu güneş rüzgârlarını, tıpkı dünyamızın manyetik alanı gibi engelleyen bir şey olmadığı sürece Ay'da paslanmanın meydana gelmemesi gerekiyor. Ancak böyle bir paslanma var ve bunun sebebi Dünya olabilir.
568f26cb9943e029a876f4e09f942b97f0d953be.jpg

Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, Ay'ın yeterli miktarda oksijeni sağlayabilecek bir atmosferi bulunmasa da Dünya atmosferinden kaynaklı bir oksijen bulunuyor. Dünyanın atmosferinde bulunan oksijen, Ay'a seyahat ederken yanında 'manyetik kuyruk' adı verilen gezegenin manyetik alanını da götürüyor.
Araştırmacılara göre Dünya'nın manyetik kuyruğu, Ay'da hematitin bulunduğu bölgeye kadar uzayabiliyor. Üstelik bu manyetik kuyruklar, her dolunayda Ay'a vuran güneş rüzgârlarının %99'unu engelliyor. Yani ayın yüzeyine geçici bir perde çekerek paslanmanın meydana gelmesini sağlıyor. Ayrıca paslanmanın meydana gelebilmesi için bir diğer gerekli bileşen olan suyun da hızlı hareket eden toz parçacıklarının, Ay'ın yüzey katmanında sıkışmış serbest su moleküllerinden gelebileceğini söylüyor.
 
Üst
Alt