Yandex Webmaster’da Site Ekleme Nasıl Yapılır ?

EUPHRAT

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,197
Tepkime puanı
2,691
Puanları
113
Bu yazımda sizlere Yandex arama motorunun webmasterlar (Web site sahipleri) için sunduğu hizmeti kullanarak web sitemizi ya da web sitelerimizi bu araca nasıl ekleyeceğimizi resimli bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Her arama motorunun olduğu gibi başta Google olmak üzere web site sahiplerine sitelerini yönetebilmek ve analiz edebilmesi için bir takım araçlar sunar. Yandex’de bu hizmeti sunmaktadır. Oldukça basit bir arayüze sahipken Yandex son zamanda Webmaster sayfasında bir yeniliğe gitti ve tüm tasarım komple değişti. Türkçe dil desteğinide kaldıran yandex bundan dolayı birçok “acemi” web site sahibi sitelerini ekleyemez veya nasıl ekleyeceğini bilemez hale geldi.

yandex-webmaster.jpg


Tasarımı “acemi” bir kullanıcı için oldukça karmaşık ancak “tecrübeli” bir webmaster için oldukça basit bir arayüze sahip. Yandex Webmaster bu yeni arayüzüne geçti fakat insanların kafası karışacağını bildiği için eski tasarımınıda tamamen kaldırmış değil.

Mevsim.org adresinden eski arayüze girerek yine sitenizi ekleyebilirsiniz. Ben yeni arayüzünü kullanarak anlatmaya çalışacağım.

Yeni arayüzü ise https://webmaster.yandex.com/ adresinden giriş yapıyoruz.


Hemen hatırlatmam da fayda var. Webmaster sayfasına giriş yapabilmeniz için bir adet Yandex hesabınızın olması gerekiyor. Yandex’de bir hesabınız yok ise hemen buraya tıklayarak bir yandex hesabı oluşturun.

Yandex hesabı oluşturduysanız eğer Mevsim.org sayfasını açıp, orta bölümde bulunan sarı buton olan Login butonuna tıklayınız.
Yandex Webmaster Site Ekleme
Butona tıkladığınız bir popup pencere açılacak ve yandex hesabınızla oturum açmanız istenecek. Yandex hesabınız var ise mail adresiniz (ya da kullanıcı adınız) ve şifreniz ile oturum açın. Eğer hesabınız yok ise kayıt olmak için açık olan pencerenin sağ altında Register yazan linke tıklayarak kayıt olup, tekrar bu pencereye gelerek giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra karşınıza böyle bir sayfa çıkacaktır. Benim kendi blogum ekli olduğu için tam olarak sizde böyle olmayabilir ama sitenizi eklemek için aşağıda resim de kırmızı çerçeve ile gösterdiğim “+” butonuna tıklayarak sitenizi ekleyebilirsiniz.

Yandex Webmaster Site Ekleme 2
Yukarıda kırmızı çerçeve içersinde gösterdiğim butona tıkladığınız zaman size aşağıda ki resimde ki gibi bir pencere açılacaktır. Bu pencerede Yandex Webmaster sayfasına eklemek istediğiniz site adresinizi http:// ya da https:// başlamak şartıyla sitenizi ekliyorsunuz. Eğer siteniz SSL protokolü ile yani https ile başlıyorsa başına muhakkak https:// ekini ekleyin.Normal bir site bağlantısına sahipseniz http olarak ekleyin.

Yandex Webmaster Site Ekleme 3
Resimde gerekli açıklamayı yaptım. Add butonuna tıkladıktan sonra aşağıda ki resimde ki gibi bir pencere açılacaktır. Bu sayfada vermiş olduğumuz sitenin bize ait olduğunu doğrulamamız isteniyor. Bunu yaparken bize 4 tane doğrulama yöntemi sunuyor.

Bunlar:

  1. Html meta etiketi ekleyerek doğrulama (Temanızın, sitenizin <head> </head> bölümüne ekleyerek)
  2. HTML dosyası indirerek ve bu indirdiğimiz dosyayı FTP yardımıyla sitemizin kurulu olduğu sunucunun root adresine yani public_html, www ya da httpdocs dosyalarına indirdiğimiz dosyayı atarak doğrulama (EN ÇOK TERCİH EDİLENDİR!)
  3. DNS kaydı ekleyerk domaini doğrulama (Buna hiç gerek yok. 2.Yi tercih edin siz.)
  4. Whois doğrulaması yaparak doğrulama (Hiç gerek yok)
En sağlıklı yöntem olan 2. yöntemi tercih ederek devam edin.

Yandex Webmaster Site Ekleme 4

1.Adım da yandex_fb1bf679ab121f7c.html adlı yazıya tıklayarak (Sizde farklı olabilir) html dosyasını bilgisayarınıza indirin. Daha sonra bu indirdiğiniz HTML dosyasını sitenizin kurulu olduğu ana dizine /root‘a yükleyin. Örneğin: public_html, www ya da httpdocs olabilir sizde hangisi ise ona yükleyin dosyayı FTP yardımıyla.

Yükleme hızlıca bitecektir. Daha sonra tarayıcınızı açıp, “Check” adlı sarı butona tıklayarak dosyayı ftp’ye attığınızı doğrulamasını ve sitenin size ait olduğunu kanıtlayın. Eğer dosyayı doğru konuma attığınızda bu adımı başarıyla geçip site sahipliğini doğrulamış olacaksınız.

Artık web siteniz Yandex Webmaster’a eklendi!
Bu işlemden sonra yapmamız gereken tek birşey kaldı o da Yandex Webmaster aracına bir sitemap dosyası göndermek olacaktır. Eğer hazır bir yazılım kullanıyorsanız örneğin WordPress, MyBB, Joomla artık farketmiyor bir sitemap dosyası var ise elinizde bunu yandex webmastera eklemeniz gerekiyor.

Anlatımı ben WordPress altyapısında bir site olduğunu varsayarak yapıyorum, sizde sitemap dosyasınızın adı, uzantısı değişik olabilir kendi sitemap adresinize göre ekleme yapmayı unutmayın! Adımları aşağıda ki resimde anlattım.
 
Son düzenleme:
Üst
Alt