Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Kozmonotlar İlk Kez 3 Boyutlu İnsan Dokusu Bastı

3boyutludoku.jpg

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli olan kozmonotlar ilk defa 3 boyutlu insan dokusu basmayı başardı. Kozmonotlar bu deneyi gerçekleştirmek için manyetik yükseltme cihazını kullandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda pek çok farklı bilimsel araştırma gerçekleştiriliyor. Bu deneylerin önemli bir kısmı da düşük yerçekimli ortamda tıbbi çalışmaların nasıl yapılabileceğine odaklanıyor.
İstasyonda yer alan Rus Kozmonotlar, birkaç izole hücreyi kullanarak insan dokusu örneği oluşturdu. Yeni doku 3 boyutlu olarak basıldı. Araştırmacılara göre bu yeni çalışma, uzun süreli uzay uçuşlarında doku üretimine altyapı sağlayacak.
Uzayda doku üretildi
Geleneksel doku mühendisliği hücreleri biyolojik olarak çözünebilen yapı malzemeleriyle birleştirmeyi ve daha sonra da dokuların kendilerini 3 boyutlu olarak yeniden birleştirmesini kullanır. Öte yandan bu alanda sürekli olarak yeni ve yapı malzemesi ihtiyacı olmayan yöntemler geliştiriliyor.

Bu yöntemler arasında kaldırılabilir destekler kurmak ve akustik elektrostatik alanlar kullanmak gibi değişik alternatifler bulunuyor. Bu alandaki en çok umut veren teknolojilerden biri de manyetik yükseltme kullanmak olarak gösteriliyor. Bu yöntemde hücreler tam olarak istenildiği yerde duruyor. Bu da özellikle düşük yerçekiminde dengesiz ve riskli yapı çökmelerine engel oluyor.

Araştırmacıların kullanıldığı yeni teknolojiler ilk olarak Kazakistan’da bulunan Baykonur Kozmodromunda test edilmişti. Daha sonra bu ekipmanlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Kendi kendine kurulum yapabilen ekipmanlar simülasyonlardakilere uygun performans sergiliyor.
Uzun yolculuklarda önemli rol oynayacak
Yeni doku basım yöntemleri, gelecekte yapılacak uzun süreli yolculuklarda oldukça önemli rol oynayabilecek. Kapalı ve kaynakların kısıtlı olduğu bir ortamda yapılacak olan uzun yolculuklar için bu tür çalışmalar büyük önem taşıyor. Böylelikle yolculukların sürdürülebilir olması sağlanacak.

Gelecekte yapılacak olan çalışmalarla bu yöntemler daha verimli ve daha hızlı hale de getirilecektir. Farklı gezegenlere koloniler kurulabilmesi için yapılacak olan yolculuklarda yeni teknolojilere ihtiyaç duyulacak. Özellikle de daha önce bu yolculukları yapan kimse olmadığı için beklenmedik sorunlara karşı koyabilmek için hazırlık yapmak gerekir.
 
Üst
Alt