Twitter Trollerini Yalnızca 50 Tweette Yakalayabilen Algoritma

BaRoN

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
3,417
Tepkime puanı
6,365
Puanları
113
Yaş
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
[TBR=https://forum.mevsim.org/makale/twittrol.jpg][/TBR]
Araştırmacılara göre Twitter trolleri, bir algoritma yardımıyla yalnızca 50 gönderide hemen fark edilebiliyor ve yakalanıyor. Bunu sağlayan ise tekrar eden sözcüklerden oluşan “ayırt edici” kelime tekrarları oluyor.

Sosyal medyanın en büyük sıkıntıları arasında internet trolleri yer alıyor. Bu kişiler durduk yere başkalarına saldırabiliyor, gereksiz tartışmalar yaratabiliyor ve genellikle kasıtlı olarak yalan/hatalı içeriklerin yayılmasına neden oluyorlar.
Bilim insanlarına göre Twitter trollerini yalnızca 50 Tweet inceleyerek bulmak ve ayıklamak mümkün oluyor. Bu çalışmanın temelinde ise trollerin kullandığı “ayırt edici” tekrar eden sözcük kullanımları yer alıyor.
Dil kalıplarını keşfeden algoritma
Algoritma ilk olarak dil kalıplarını ve kullanım şeklini tanımlıyor. Ardından da troll mesajlarındaki öne çıkan kalıpları, diğer mesajlardaki dil yapısından ayırıyor. Böylece troll mesajlar ile gündelik mesajlar arasındaki farkı da net olarak öğreniyor.
Araştırmaya göre troller, zaman içerisinde aynı sözcükleri ya da sözcük kalıplarını tekrar tekrar kullanmaya başlıyor. Bunun nedeni olarak da birden fazla hesabı aynı anda etkilemeye çalışmaları olarak gösteriliyor.
Daha önce yapılan çalışmalarda trollerin gönderi zamanları, kullandıkları etiketler, coğrafi konumları gibi veriler göz önüne alınarak çalışmalar yapılmıştı. Öte yandan dil kullanımı ile Tweetler arasındaki ilişkiyi göz önüne alan çalışmaların sayısı oldukça az olmuştu.
Aynı kalıpların yayılması trolleri ele veriyor
Araştırmacılara göre, genel olarak trollerin yakalanmasında etkili olan iki farklı değişken bulunuyor. Bunlardan ilki tekrar eden sözcük kullanımları, bir diğeri de birden fazla hesabın benzer sözcükleri sürekli olarak kullanması.

Kullanılan tekrar edilen sözcük oranları ve genelde kullanımı göz önüne alınarak geliştirilen matematiksel model sayesinde hesapların troll olup olmadığı yalnızca 50 gönderide ortaya çıkıyor.

Troll hesaplar yalnızca ülkemizde değil dünyada da sorun teşkil ediyor. Amaçları insanların algılarını etkilemek ya da çarpıtmak olan troller son olarak 2018 yılında ABD’de yapılan araştırmalardan sonra ciddi anlamda gündem olmuştu. Rus trollerinin ABD seçimlerine etki ettiği iddia edilmişti.
 
Üst
Alt