Türkiyenin Toprak Tipleri

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Bu toprakların başlıcaları şunlardır:
Alüvyal topraklar: Akarsu ve sel sularının yükseklerden aşındırdıkları kum, mil, kil ve çakıl gibi malzemeleri eğimin azaldığı yerlerde biriktirmeleriyle oluşan topraklardır. Bu tür topraklar genellikle akarsu boylarında, vadi ve ova tabanlarında, yamaçların eğimin azaldığı kesimlerindeki birikinti konilerinde ve deltalarda görülür. Son derece verimli olan bu topraklar yurdumuzun tarım ekonomisi açısından son derece önemlidir.
Terra rossa toprakları: Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde kireç taşlarıyla kaplı alanlarda oluşan bu topraklar kırmızı renklidir. Yurdumuzda en çok Akdeniz Bölgesinde görülür.
Kahverengi orman toprakları: Bu tür topraklar ise özellikle Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin geniş yapraklı ormanlarla kaplı alanlarında gelişmiştir. Humus bakımından zengin olan bu topraklar verimlidir.
Podzolik topraklar: Batı Karadeniz Bölümü’ndeki iğne yapraklı ormanların altında yaygın olarak görülen soluk renkli verimi düşük topraklardır.
Lateritleşmiş topraklar: Ekvatoral bölgenin sıcak ve yağışlı iklimine benzeyen Doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kesiminde lateritlere benzeyen topraklar görülür.
Kestane ve kahverengi step toprakları: Yağışın az olduğu step bölgelerinde görülen bu topraklar, başta İç Anadolu olmak üzere, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülür. Genelde tahıl tarımı için kullanılır.
Çernezyomlar: Erzurum – Kars platolarında görülen bu topraklar, yaz yağışlarıyla oluşan gür otlakların altında geliştiğinden humus bakımından zengindir. Bu nedenle koyu renkli topraklardır.
Tuzlu topraklar: Tuz gölü çevresinde görülen bu topraklar verimsizdir.
 
Üst
Alt