Telefon Görüşmelerinde Daha Etkili Olmanın Yolları

M

Muzik

Guest
sirailekonus.jpg

Telefonu elinize aldığınız anda, vücut dili ortadan kalkar ve önemli olan tek şey ses tonunuz ve konuşma şekliniz olur.

Bir müşteriye telefonda nasıl bir ses tonuyla hitap ederseniz, o da ona göre fikir sahibi olacaktır. Mesela;

Monoton ve düz bir ses tonu müşteriye, ”Sıkıldım ve söylediklerinde ilgilenmiyorum.” der.
Yavaş ve düşük tondaki bir ses müşteriye, ”Moralim bozuk ve yalnız kalmak istiyorum.” der.
Canlı ve vurgulu bir ses müşteriye, ”Konuyla ilgiliyim.” der.
Yüksek tonda ve sert bir ses müşteriye ”Kızgınım ve tavsiyelere açık değilim.” der.
Müşterinizin ses tonunuzu fark etmesi ve buna göre düşünceye sahip olması çok zaman almaz ve nasıl bir insanla konuştuklarına dair kararı birkaç saniye içinde alırlar.

Telefonda konuşma stilinizi doğru seçmek, iş hayatında edinebileceğiniz en değerli yeteneklerden biridir.

Ses tonunuz ve sesinizin iniş çıkışları, müşterinize konuyla ilgilenip ilgilenmediğinizi gösterir.

Telefonda konuşurken gülümsemek

Sesinizi pozitif yönde etkileyecek yöntemlerden biri telefonda konuşurken gülümsemektir, özellikle de telefonu ilk açtığınız zaman. Çünkü gülümsediğiniz zaman sesiniz yumuşak bir ton alır ve daha akıcı konuşursunuz.

Sözcüklerdeki stresi değiştirmek

Edinmeniz gereken bir diğer beceri, kulağa negatif gelecek sözcükleri nasıl pozitif bir şekilde söyleyeceğinizi bilmektir.

Mesela, ”Bu konu hakkında ne yapmamızı istersiniz?” derken, ses tonunuzu nazik bir şekilde ayarlar ve doğru noktada kibar bir vurgu yaparsanız, sorduğunuz soru korumacı olarak algılanmaz.

Nefes almak

Stresli bir konuşma sırasında pek çok kişi derin nefes almaz. Fakat bu, sese hemen yansır. Bir dahaki stresli konuşmanızda nefesinizi kontrol edin, derin nefes alın ve ses tonunuzun sertleşmemesini sağlayın.

Sevginizi abartmak

Radyo dj’lerinin ve bütün yüzü görünmeyen sanatçıların yaptığı gibi ses tonunuzu ve ifadenizi abartmak telefon konuşmalarında işe yarar. Kişiler, yüzünüzü göremedikleri ve mimiklerinizi fark edemedikleri için ses tonunuzun normalden daha abartılı bir neşede olması iletişiminiz açısından faydalıdır.

Alt