Su Isıtıcısındaki Kireç Nasıl Temizlenir?

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Su Isıtıcısındaki Kireç Nasıl Temizlenir?


L3lP9J.jpg


Pratik kulllanımları ile su ısıtıcılar ya da bilinen diğer adları ile kettlelar, mutfaklarda kendilerine sarsılmaz bir yer edindi. Günümüzde neredeyse her mutfakta yer alan su ısıtıcılar, genel olarak bakıma ihtiyaç duymayan ev aletlerindendir. Ancak, kullanılan suyun kalitesine bağlı olarak değişen bir kireçlenme sorunu söz konusu olabilmektedir.

Su ısıtıcısı, kullanılan suyun içerisinde barındırdığı kireçten büyük oranda etkilenmektedir. Kaynama esnasında, suyun yapısında bulunan kireç fiziksel hal değiştirerek su ısıtıcısının başta rezistansı olmak üzere iç yapısında birikme yapabilir. Birikme miktarı suyun kaynama süresini doğrudan etkileyerek daha fazla enerji tüketimine neden olmaktadır. Uzun vadede ise cihazı tamamen bozmaktadır.

Su ısıtıcısının içerisinde meydana gelen kireçlenmeleri temizlemek için birkaç alternatif yöntem söz konusudur.

Limon Tuzu

Su ısıtıcısının içerisine kireçli bölgeleri tamamen kaplayacak şekilde su doldurulur. Suyun üzerine ortalama bir yemek kaşığı kadar limon tuzu ilave edilir. Su ısıtıcısı çalıştırılarak kaynaması beklenir. Kaynayan ve kapanan ısıtıcının kapağı açılmadan dikkatli bir şekilde içerisinde su biraz hareketlendirilir. Suyun hareketleri kabarmış vaziyette olan kireçlenmelerin kopmasını sağlayacaktır. Isıtıcının içerisindeki su boşaltılır ve ısıtıcı iyice temizlenir. Kireç durumuna göre işlem tekrarlanabilir. Kireç tamamen çözüldükten sonra birkaç defa duru su kullanılarak kaynatma işlemi yapılarak limon tuzundan tamamen arınma sağlanmalıdır.

Beyaz Sirke

Isıtıcıya kapasitesinin 3/4'ü kadar su koyularak kaynatılır. Ardından kapasitesini tamamlayacak şekilde beyaz sirke ilave edilir. Karışım bir gece boyunca ısıtıcının içerisinde bekletilir. Ardından boşaltılıp su ısıtıcısı iyice yıkanır. Sirke kokusunu çıkarmak içim birkaç defa duru su kaynatılmalıdır. Ancak sirkenin kokusunu çıkarmak zahmetli olabilmektedir.

Limon Suyu

Bir limonun suyu su ısıtıcısının içerisine sıkılır. Yaklaşık on dakika bekletildikten sonra üzerine kireçli bölgeleri tamamen kaplayacak miktarda su ilave edilir. Ardından kaynatılır. Kaynama işlemi bittiğinde kirecin çözünüp çözünmediği kontrol edilir. Çözünmediyse işlem tekrar edilir. Çözündüyse duru su kaynatılarak ısıtıcının temizliği sağlanır. Limon suyu hafif derecede kireç üzerinde son derece etkilidir. Bu nedenle bir defa kireçten arındırılmış ısıtıcı için periyodik olarak kullanılabilir. Limon suyunun etkili olmadığı durumlarda limon tuzu kullanılmalıdır.


 
Üst
Alt