Şişmanlığa Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Seth

New member
Kullanıcı
Katılım
17 Eyl 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
666
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Şişmanlığa Neden Olan Faktörler Nelerdir? Obezite (şişmanlık) ne demek? Şişmanlık ile ilgili bilinen temel sebepler nelerdir?

1545165463049.png


Şişmanlamanın sebepleri hakkında bilinmeyenler bilinenlerden daha fazladır. Şişmanlığa yol açan faktörler; enerji alımını artırarak, enerji sarfiyatını azaltarak veya her ikisine birden yol açarak etkili olmaktadır. Bilinen temel sebepler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

© Çevre faktörü: Farklı çevrelerde yaşayan tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan araştırmalar, bu konuda faydalı bilgiler vermiştir. Hayat tarzının değişmesinin vücut ağırlığının değişmesine yol açtığı bilinmektedir. Kişi araba sahibi olunca şişmanlaması, iş yemekleri arttıkça kilo alması ve farklı ortamlarda büyüyen tek yumurta ikizlerinin vücut ağırlıklarının farklı olabilmesi, çevrenin şişmanlama üzerine etkilerini göstermektedir.
Çevre değişimi, beslenme tarzında da değişiklik yapabilir. Yemeklerde kullanılan yağın tipi, miktarı ve gıdalardaki karbonhidrat oranı açısından bölgesel farklılıklar vardır. Büyük şehirlerde giderek yaygınlaşan fast food tipi yiyeceklerin şişmanlatıcı etkisi bulunmaktadır. Yemeğin yenildiği yer de gıdalarla alınan enerji miktarını etkiler. Örneğin, kafeteryada yemek yeme daha fazla enerji alımına yol açmaktadır.

© Genetik yatkınlık: Yapılan bir araştırmaya göre, şişmanların %75’inde anne-babadan biri, %25’inde her ikisi birden şişmandır. Ebeveynlerden biri şişmansa çocukların şişman olma ihtimali %40, ikisi de şişmansa %80’dir. Ancak, şişman annelerden doğan bebeklerin enerji sarfiyatının, zayıf annelerden doğanlara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Çocuğun vücut ağırlığının belirlenmesinde, biyolojik anne-babanın evlat edinen anne-ba-baya göre daha önemli olduğu ortaya konulmuştur. Genetik etki fazlaysa, şişmanlığın tehlikeleri daha fazladır ve 2 yaşın altında başlar. Genetik etken orta derecede ise, şişmanlık çocuklukta veya ergenlik döneminde, hafifse (ki genellikle bu durum geçerlidir) 20 yaşından sonra ve çevresel faktörlerin katkısıyla ortaya çıkar.

© Hormonal faktörler: Çeşitli hormonal hastalıklara bağlı olarak şişmanlık gelişebilir.

© Nörolojik faktörler: Nadiren etkilidir. Hipotalamus hasarında şişmanlık gelişebilir.

© Psikolojik faktörler: Hem şişmanlamada, hem de şişmanlık tedavisinde büyük öneme sahiptir. Psikolojik faktörler, şişmanlığın en önemli sebeplerinden biridir. Küçük yaşlarda doymadan sofradan kalkılmaması ve günde en az üç öğün yemek yenilmesi gerektiğine şartlanmamızdır. Bu şartlanma şişmanlık ortaya çıktıktan sonra da devam etmekte ve tedaviyi güçleştirmektedir. Tokluk hissi kişiden kişiye değişme gösterir. Çocukluk çağında başlayan şişmanlığın tedavisi daha zor olduğu için, özellikle anneler yeterli gıda alan çocuklarına daha fazla gıda verme isteğinin önüne geçmelidir. Kişilerin ruh halinin değişmesi, iştahı ve dolayısıyla gıda alımını etkileyebilir. Bazı kişiler sevinçli, bazı kişiler ise üzüntülü olduklarında daha fazla gıda almaya eğilimlidir. Bu da şişmanlık oluşumuna katkıda bulunabilir.
 

bLack

New member
Kullanıcı
Katılım
16 Tem 2018
Mesajlar
283
Tepkime puanı
354
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Şeker,hamur,alkol gece yenen yemekler hareketsızlık embesil yaşam:D
 
Üst
Alt