ŞİŞMANLAMA
Şişmanlamak için aşağıdaki terkipler yapılır:
R -1: “Birer avuç badem ve kuru üzüm yiyiniz.”
R – 2: “Kestane yiyiniz.”
R – 3: “50-100 gr. çam fıstığı yenir.”
R – 4: “Sütlaç yenir.”
R – 5: “Bol bol buğday ekmeği yenir.”
R – 6: “Ördek eti yenmeye devam edilir.”
R – 7: “Bol bol taze peynir yenir.
R – 8: “20 gr. dövülmüş mahlep, badem, şeker birlikte yenir.”
R – 9: “Taze peynir kekiğe batırılarak yenir.”
R -10: “Çam fıstığı bal ile macun yapılır, günde birkaç defa yutulur.”
R -11: “Erdel kökü, bal ile macun yapılır, birer kaşık yutulur.”
R -12: “Keşkek denilen yemekten bol bol yenir.”
R -13: “Yer elması pişirilerek bol bol yenmeli.”
R -14: “Badem, fındık, fıstık, çam fıstığı maddelerinden 100″er gr. alınır. Bal ile macun yapılarak kaşık kaşık yutulur.”
R -15: Soğuk su duşları yapılır.
R -16: İştahın açılması için hafif idmanlar yapılır.
R-17: Vücut hafifçe ovulur. Bu hareketler vücudu şişmanlatır.
R -18: 40 gün aç karnına incirle anason yenirse, kör bağırsaktaki kurtları temizler, bunu yediği müddetçe gaitadan o kadar fena kokular çıkar ki kendisi bile tahammül edemez, karındaki taaffün etmiş maddeleri dışarıya atar, 40 gün sonra şişmanlar, kapı gibi olur.
R -19: Günlük, zencefil ve bal macun yapılır yenirse, bu daha kuvvetlidir.
R- 20: Su ile üzerlik tohumu kaynatılarak ineceğinde sirke katılır da zayıf insanlara sürülürse, kuvvet verir.
R- 21: Zencefil tozu………………………………………………1,5 gr.
Birer bardak inek sütü ile günde 3+1 bardak içilmelidir.
lar çıkar ki kendisi bile tahammül edemez, karındaki taaffün etmiş maddeleri dışarıya atar, 40 gün sonra şişmanlar, kapı gibi olur.
R -19: Günlük, zencefil ve bal macun yapılır yenirse, bu daha kuvvetlidir.
R – 20: Su ile üzerlik tohumu kaynatılarak ineceğinde sirke katılır da zayıf insanlara sürülürse, kuvvet verir.
R – 21: Zencefil tozu………………………………………………1,5 gr.
Birer bardak inek sütü ile günde 3+1 bardak içilmelidir.
R – 22: Nohut (dövülerek ince tozundan)…………………75 gr.
Koyun sütü ile pişirilir……………………………….150 gr.
Sonra içine zencefil…………………………………….15 gr.
Darufülfül……………………………………………………15 gr.
Tarçın………………………………………………………….15 gr.
Sakız…………………………………………………………..15 gr.
Hindistan cevizi tozu………………………………….7,5 gr.
Safran…………………………………………………………..3 gr.
Bal…………………………………………………………….450 gr.
Birbirine karıştırılarak balla macun yapılır, kış günlerinde 10″ar gr. içilir.
R – 23: Kuvvet için: Safi siyah turp rendeden geçirilip kömeç balı ile karıştırılarak seher vakitlerinde 5″er gr. yenir.
R-24: Karanfil…………………………………………………………3 gr.
İnek sütü…………………………………………………..130 gr.
Karanfil süte katılır, sabahları içilir. Bu terkip ihtiyarlar için bir iksirdir.
R – 25: İncir…………………………………………………………..500 gr.
Anason……………………………………………………….50 gr.
Sabahları aç karnına incir anasona batırılarak yenirse vücudu şişmanlatır.
R – 26: Fındık (yuvarlak)………………………………………1000 gr.
Nöbet şekeri………………………………………………250 gr.
Hindistan cevizi………………………………………….2 tane
Dövülerek bir kavanoza konur, hiç ara vermeden bir ay müddetle sa-bah-akşam birer çorba kaşığı yenirse çok iştah verir. İnsanı şişmanlatır.
R – 27: Havlıcan……………………………………………………..30 gr.
Kitre…………………………………………………………..4,5 gr.
Anason………………………………………………………4,5 gr.
Şeker………………………………………………………….30 gr.
Bunların cümlesi dövülüp, vücutlu kimselere 7 gr. zayıf kimselere 3,5 gr. akşam yemeğinden bir buçuk saat evvel verilir. Devam edenlere tarif edilmeyecek şekilde kuvvet gelir, sür”ati inzali önler.
R – 28: Zencefil…………………………………………………………1 gr
Havlıcan……………………………………………………….2 gr.
Çam fıstığı…………………………………………………….3 gr.
Bunlar dövüldükten sonra içilirse, insana on kişinin mukavemetini verir.
R – 29: Havlıcan……………………………………………………..30 gr.
Zencefil……………………………………………………….30 gr.
Çam fıstığı…………………………………………………..30 gr.
Şeker………………………………………………………..100 gr.
Bunlar toz haline getirilir ve birbirine karıştırılır. Yatarken 5 gr. içilirse, vücuda dinçlik ve kuvvet verir. Meniyi ziyadeleştirmede eşi bulunmayan bir ilâçtır. Romatizmayı da giderir. (Tecrübe olunmuştur.)
R – 30: Bal kaynatılarak içine turp tohumu, zencefil karıştırılarak indirilecektir. Safralı olanlar, bir ceviz kadar günde üç defa yemeli; çok zayıf olanlar bir yumurta büyüklüğünde yemelidir. Böbrekte, mesanede, kamışta, ne kadar iltihap varsa temizler, iyileştirir. Kuvve-i reculiyyeye çok kuvvet verir.
R – 31: Karanfil, günlük ve hindistan cevizi, dövülerek balla macun yapılır da yenirse erkekliğe çok kuvvet verir.
R – 32: Bal, günlük, hindistan cevizi, gül suyu ile karıştırılarak her sabah aç karnına birer ceviz miktarı yenirse, tenasül uzvuna çok kuvvet verir.
R-33: Kişniş…………………………………………………………10 gr.
Üzüm pekmezi…………………………………………….50 gr. Kişniş yutulur; üzerine pekmez içilirse, gece yarısı beli çimdikler gibi bir şey yapar, meniyi çoğaltır (toz olarak veya kaynatılarak içilir.)
R – 34: Havlıcan tozu………………………………………………16 gr.
Anason…………………………………………………………3 gr.
Kitre……………………………………………………………..3 gr.
Su…………………………………………………………16 fincan