SİĞİL
Siğillere karşı aşağıdaki terkipler uygulanmalıdır:
R -1: “Ada soğanı ezilerek siğil üzerine konur.”
R – 2: “Siğil, semizotu ile ovulursa şifa bulur.”
R – 3: “Soğan, tuzla dövülerek siğil üzerine konur.”
R – 4: “Söğüt külü ve sirke hamur yapılır, siğil üzerine konur.”
R – 5: “Kavak ağacının külü, hamur yapılır, siğil üzerine konur.”
R-6: “Siğili olana geyik boynuzu külü yalatılır.”
R – 7: “İncir ağacının kurumuş dalı yakılarak üç dört defa siğil yakılırsa mutlaka şifa verir.”
R – 8: “Siğil ibrişimle bağlanmalıdır.”
R – 9: Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular ki: “Sağ elinizin işaret parmağını ıslatıp toprağa sürünüz, siğilin üzerine bastırınız, bu işi yaparken de şu duayı okuyunuz. “Bismillahi türbete Rabbina neşfi bihâ meridanâ bi izni Rabbinâ” (Rabbinâ kelimesi “ardınâ” diye de okunur.)
R -10: Yabanî incir dalı ısıtılarak siğil üzerine dayanabilecek kadar sıcak olarak birkaç defa sürülürse iyi eder.
R -11: Söğüt yaprağı……………………………………………….10 gr.
Sirke……………………………………………………………..30 gr.
Söğüt yaprağı iyice dövülür, üzerine bir miktar sirke ilâve edilir ve siğil üzerine konur.
R -12: Yılan yastığı………………………………………………….10 gr.
Domuz ağırşağı……………………………………………..10 gr.
Hardal…………………………………………………………..10 gr.
Bu maddeler dövülerek sirke ile merhem haline getirilir ve siğil üzerine konur.
R -13: Cevizin yeşil kabuğu ile kuru inciri hamur yaparak sürünüz.
R -14: Kavak ağacı kökünün kabuğu veya külünü sirke ile hamur yaparak sürünüz.
R -15: Üzerlik tohumu ile kınayı su ile hamur haline getirerek sürünüz.
R -16: Sütlügen otunun sütünü devamlı olarak siğillere sürünüz.
R -17: Tekenin ödünü sürünüz.
Bu terkiplerden her birinin siğilleri yok edeceği kaydedilmektedir.
R -18: Atın içtiği suyun artığı ile elleri yıkamak siğilleri kurutarak yok eder.
R -19: Mazı……………………………………………………………….5 gr.
Çöpçini…………………………………………………………..5 gr.
Zerde çöp……………………………………………………….5 gr.
Nişadır……………………………………………………………5 gr.
Göztaşı……………………………………………………………5 gr.
Bu maddeler toz haline getirilir. Elma sirkesi ile yoğurularak hamur yapılır. Siğil üzerine merhem gibi sürülür.
R – 20: Nışadır Sığır ödü
Merhem yapılır, sürülürse bu terkip de siğili yok eder.
R – 21: Çörekotu (çekilmiş) + tuz + sirke hamur yapılır, siğil üzerine konur.
R – 22: Soğan + tuz merhem yapılır, siğile tatbik edilir.
R – 23: Söğüt külü hamur biçiminde konur.
R – 24: Sirke + turp merhem biçiminde siğil üzerine konur.
R – 25: Semiz otu ile ovmak yok olmasını sağlar.
BİTKİLERDE TEDAVİDE TEMEL KAİDELER NELERDİR
1-Hastalıklar için mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Öncelikle hekimin vereceği reçete kullanılmalıdır. Buna alternatif olarak ta bitkisel reçeteler kullanılmalıdır.
2- Bitkilerin yan etkisi (zehirli olabilir) araştırılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
3- Bitkisel tedaviler uzun süreli olmalıdır. Bu süre en az 2-3 aydan az olmamalıdır. Hiç ara vermeden alınmalıdır.
4- Bitkilerin kalite derecesi iyi olmalıdır. Toplanması, kurutulması ve muhafazası uygun şekilde yerine getirilmelidir.
5- Alacağınız bitkileri mutlaka, bitkiler konusunda uzmanlaşmış ve güvenilir aktarlardan alınız. Günümüzdeki büyücüler gibi bitkici tedaviciler de çoğalmıştır. Aman ha! Dikkatli olun! “Yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder” Ata sözünü unutmayın.
BİTKİLERLE İLAÇLAR NASIL HAZIRLANIR
1 – Toz Şeklinde:
Bitkilerin kuru halde çekilerek toz haline getirildikten sonra kullanılmasıdır. Bitkisel reçetede alınacak miktar belirlenmiş olup direkt ağız yoluyla alınabileceği gibi bir bardak ılık suya karıştırıldıktan sonra da alınabilir.
2 – Haşlanarak Hazırlanması:
Bir kaba bitkisel reçetede geçen miktarda bitki karışımı konur. Daha sonra üzerine belli bir miktarda kaynar su dökülür. (Mesela: 100 gr. su 2 gr. bitki) Kap iyice kapatıldıktan sonra, kaynar su içinde 15 dk. tutulur, sık sık çalkalanır, 45 dk. oda hararetinde soğutulduktan sonra süzülür. Tatlandırıcı olarak bal ya da pekmez ilave edilebilir.
Not: Bu tip haşlama yöntemiyle yapılan reçeteler günlük alınacağı doz miktarında tüketilmelidir. Diğer günlere bırakılmamalıdır. (UYARI)
3 – Merhem:
Kullanılacak bitki toz haline getirildikten sonra sıvı yağ maddesi yavaşça azar azar ilâve edilir ve iyice yedirilinceye kadar karşıtırılır. Güneş görmeyen bir yerde mümkünse kapalı kapta saklanır.
4 – Yağ:
Kullanılacak bitki zeytinyağı içerisinde karıştırıldıktan sonra 2 hafta güneşte tutulur ve sonra süzülerek kullanılır.