Şevketi Bostan Girit Yemeği

Minikçe

Well-known member
HanımZade
Katılım
11 May 2017
Mesajlar
9,662
Tepkime puanı
11,973
Puanları
113
Konum
..
Cinsiyet
Kadın
[FONT=&amp]Kuzu etli şevket-i bostan Girit mutfağına özgü çok lezzetli bir yemektir. Şevketi bostan ayıklaması oldukça zahmetli, Ege ve Akdeniz bölgesinde doğada kendiliğinden yetişen son derece şifalı, lezzetli yabani bir ottur. Dikenli yapraklarını ve odunsu kalın köklerini temizlemek oldukça zordur. Pazarlarda genellikle temizlenmiş olarak leğenlerde suyun içinde satılmaktadır. Doğada dağda bayırda, tarla yollarının kenarları gibi yerlerde çıkar. Yemeklerde dikenlerinden temizlenmiş dalları ile dış kabukları soyularak temizlenmiş kökleri kullanılır.

[/FONT]
%C5%9Fevketi-bostan-nas%C4%B1l-temizlenir-300x225.gif

[FONT=&amp]
[/FONT]
[FONT=&amp]
500 gram yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış şevketibostan
200 gram kuşbaşı kuzu eti
1 kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2-3 diş doğranmış sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
Tuz
Karabiber


[/FONT]

Yapılışı:


    1. Temizlenmiş şevketi bostanlar iyice yıkanır,
    2. Şevketi bostanın nasıl temizleneceği aşağıda püf noktalarında anlatılmıştır,
    3. Kuzu etlerini tencerede zeytinyağı kavurun, bırakmış olduğu suyunu çekene kadar kavurun,
    4. Sonra soğan ve sarmısakları ilave edin,
    5. Soğanlar kavrulana kadar karıştırarak pişirin,
    6. En son şevketi bostanı, tuzunu ve karabiberini ekleyin
    7. Tencerenin kapağını kapatın
    8. 5 dakika bu şekilde sebzeler suyunu salsın
    9. Sonra sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin
    10. Ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın
    11. Sebzeler ve etler yumuşayana kadar gerekirse su ilave ederek pişirin
    12. Pişince sıcak olarak servis yapın. İsterseniz terbiyeli olarak sunabilirsiniz.
    Not: Terbiyeli hazırlamak isterseniz yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı unu kaseye koyup soğuk su ilave edip çırpma teliyle çırpın, çırparken içine biraz yemeğin sıcak suyundan da alın ve yemeğe yavaş yavaş ekleyin
Püf Noktası:

[FONT=&amp]Şevketi Bostan Nasıl Temizlenir?

Şevket-i bostanı ayıklarken mutlaka eldiven kullanın
Önce dallarının yeşil dikenli kısımlarını elinizle sıyırın
Kök kısmındaki odunsu kabukları kazıyarak ya da incecik soyarak temizleyin
Beyaz kök kısımlarını irice doğrayın kararmış kısımları varsa atın
İnce uzun şeritler halinde kesip sonra 5-6 santim uzunluğunda dilimleyin
Dallarını da irice dilimleyin
İyice yıkadıktan sonra kullanmaya hazırdır.



alıntı

[/FONT]
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

miSsy

New member
HanımZade
Katılım
19 Ağu 2017
Mesajlar
1,101
Tepkime puanı
326
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Canım bunun yendiğinden emin miyiz :D korkarım ben yerken dikeni ağzımın içine batar diye :))))))
 

miSsy

New member
HanımZade
Katılım
19 Ağu 2017
Mesajlar
1,101
Tepkime puanı
326
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Hımm bunu bi bilenle beraber yapıp tadına bakmayı isterim :) Artık bi defalık gözden cıkarıcaz parasını :D
 
Üst
Alt