[FONT=&]Kuzu etli şevket-i bostan Girit mutfağına özgü çok lezzetli bir yemektir. Şevketi bostan ayıklaması oldukça zahmetli, Ege ve Akdeniz bölgesinde doğada kendiliğinden yetişen son derece şifalı, lezzetli yabani bir ottur. Dikenli yapraklarını ve odunsu kalın köklerini temizlemek oldukça zordur. Pazarlarda genellikle temizlenmiş olarak leğenlerde suyun içinde satılmaktadır. Doğada dağda bayırda, tarla yollarının kenarları gibi yerlerde çıkar. Yemeklerde dikenlerinden temizlenmiş dalları ile dış kabukları soyularak temizlenmiş kökleri kullanılır.
[/FONT]
[FONT=&]
[/FONT][FONT=&]
500 gram yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış şevketibostan
200 gram kuşbaşı kuzu eti
1 kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2-3 diş doğranmış sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
Tuz
Karabiber
[/FONT]
Yapılışı:
[FONT=&]Şevketi Bostan Nasıl Temizlenir?
Şevket-i bostanı ayıklarken mutlaka eldiven kullanın
Önce dallarının yeşil dikenli kısımlarını elinizle sıyırın
Kök kısmındaki odunsu kabukları kazıyarak ya da incecik soyarak temizleyin
Beyaz kök kısımlarını irice doğrayın kararmış kısımları varsa atın
İnce uzun şeritler halinde kesip sonra 5-6 santim uzunluğunda dilimleyin
Dallarını da irice dilimleyin
İyice yıkadıktan sonra kullanmaya hazırdır.
alıntı
[/FONT]
[/FONT]
[FONT=&]
[/FONT][FONT=&]
500 gram yıkanmış ayıklanmış ve doğranmış şevketibostan
200 gram kuşbaşı kuzu eti
1 kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2-3 diş doğranmış sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
Tuz
Karabiber
[/FONT]
Yapılışı:
- Temizlenmiş şevketi bostanlar iyice yıkanır,
- Şevketi bostanın nasıl temizleneceği aşağıda püf noktalarında anlatılmıştır,
- Kuzu etlerini tencerede zeytinyağı kavurun, bırakmış olduğu suyunu çekene kadar kavurun,
- Sonra soğan ve sarmısakları ilave edin,
- Soğanlar kavrulana kadar karıştırarak pişirin,
- En son şevketi bostanı, tuzunu ve karabiberini ekleyin
- Tencerenin kapağını kapatın
- 5 dakika bu şekilde sebzeler suyunu salsın
- Sonra sebzelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin
- Ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın
- Sebzeler ve etler yumuşayana kadar gerekirse su ilave ederek pişirin
- Pişince sıcak olarak servis yapın. İsterseniz terbiyeli olarak sunabilirsiniz.
[FONT=&]Şevketi Bostan Nasıl Temizlenir?
Şevket-i bostanı ayıklarken mutlaka eldiven kullanın
Önce dallarının yeşil dikenli kısımlarını elinizle sıyırın
Kök kısmındaki odunsu kabukları kazıyarak ya da incecik soyarak temizleyin
Beyaz kök kısımlarını irice doğrayın kararmış kısımları varsa atın
İnce uzun şeritler halinde kesip sonra 5-6 santim uzunluğunda dilimleyin
Dallarını da irice dilimleyin
İyice yıkadıktan sonra kullanmaya hazırdır.
alıntı
[/FONT]
Moderatör tarafında düzenlendi: