Polen Oluşumu

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Bitkilerin gövde ve dal uçlarında bulunan çiçeklerin yapısında erkek üreme organları bulunmaktadır. Çiçeklerin yapısında bulunan erkek üreme organlarının başçık kısmında polen kesecikleri bulunmaktadır. Bu polen keseciklerinin içerisinde 2n kromozomlu mikrospor ana hücreleri bulunmaktadır.
mikrospor-ana-h%C3%BCcresi.jpg

Her bir polen ana hücresi mayoz bölünmeye uğrayarak mikrospor adı verilen n kromozomlu 4 hücreyi meydana getirir. Daha sonra her bir mikrospor çekirdeğinin mitoz bölünmeye maruz kalmasıyla ikişer çekirdekli polenleri oluşturur.
polen-olu%C5%9Fumu.jpg

Bir polenin yapısı içerisinde haploit yani n kromozomlu ve aynı genetik özelliklere sahip iki çekirdek oluşmasından sonra Bunlardan bir tanesi döllenmede görev yapmak yapar diğer ise polen tüpünün oluşmasını sağlar.
polen-olu%C5%9Fumu-1.jpg

Döllenmeyi sağlayan n kromozomlu çekirdeğe üretken çekirdek veya generatif adı verilmektedir. Polen oluşumunu sağlayan n kromozomlu çekirdeğe ise tüp çekirdeği veya vejetatif çekirdek denilmektedir.
Çiçeklerin yapısı içerisinde bulunan polen çift katlı bir zarla ile çevrilidir. Bu zarlardan dış kısmında bulunanı delikli, desenli veya farklı şekillerde bulunabilir. İçteki zar ise dış zardan farklı olarka düzdür. Polenin çift tabakalı bu zarlarında iç zarı olanı canlıdır. Ancak dış zar cansızdır. Ayrıca dış zarda por adı verilen boşluklar bulunmaktadır.
 
Üst
Alt