- 5 adet
patlıcan - 1 adet
kuru soğan - 3 yemek kaşığı
zeytinyağı - 2 adet
çarliston biber - 2 adet
kapya biber - 250 gram
kuşbaşı dana eti - 2 diş
sarımsak - 1 yemek kaşığı
domates salçası - 2 adet
domates - 1 su bardağı
sıcak su - 1 çay kaşığı
tuz - 1 çay kaşığı
karabiber
Patlıcanları kızartmak için:
- 1/2 su bardağı
sıvı yağ
- 1/2 su bardağı
Üzeri için:- 3-4 dal
maydanoz - 5-6 adet
cherry domates
Dilerseniz yuvarlak, kelepçeli kek kabınında da pişirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Çelik bir tencereyi ocağa alın ve ocağın altını açıp iyice ısıtın. Isınan tencereye etleri alın ve kavurmaya başlayın, etler suyunu salıp tekrar çekene dek yaklaşık 20 dakika boyunca etleri kavurun.
- Kavrulan etlere zeytinyağını ilave edin ve ince ince doğradığınız kuru soğanı ekleyin.
- Biberleri de ince ince doğrayıp tencereye ekleyin ve salçayı da ilave edip, soğanlar pembeleşip, biberler yumuşayana dek, yaklaşık 10 -15 dakika, tencerenin kapağını kapatıp, pişmeye bırakın.
- Tencereyi ocaktan alıp, bir kenara alın. Patlıcanları çizgili bir şekilde soyun ve boyuna şeritler halinde kesin. Tuzlu suda yarım saat kadar beklettikten sonra süzün ve iyice kurulayın.
- Bir kızartma tavasına bolca sıvı yağ koyun ve yağ iyice kızdıktan sonra patlıcanlarınızı arkalı önlü olarak güzelce kızartıp, bir kenara alın.
- Patatesleri soyun ve ince ince, halka halka doğrayın. Patatesleri kızgın yağda tam olarak pişirmeden hafifçe kızartıp, bir kenara alın.
- Yuvarlak bir fırın tepsisinin dibini yağlı kağıt ile kaplayın. Zeminine tepsinin ortasını boş bırakacak şekilde ve patlıcanlar tepsinin kenarlarından dışarı sarkacak şekilde, kızarttığınız patlıcanları dizin.
- Kızarttığınız patatesleri tepsinin ortasında boş kalan kısım da dahil olmak üzere tüm tepsinin zeminine yerleştirin.
- Hazırladığınız etli karışımı üstüne boşaltın. Domatesleri yıkayıp, rendeleyin ve sıcak su ile karıştırıp sos haline getirin. İçine tuz, karabiber ilave edip, sarımsakları içine rendeleyin ve güzelce karıştırın.
- Sosu etlerin üstüne gezdirin ve kenarlardan sarkan patlıcanları etlerin üstüne doğru kapatın. Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin ve yaklaşık 20 dakika bu şekilde pişmeye bırakın.
- Pişirme süresinin sonunda tepsiyi fırından alın. Bir servis tabağını üstüne kapatın ve dikkatlice ters çevirin. Tepsiyi dikkatlice kaldırın. Patlıcan kapamanızı, doğranmış maydanoz ve çeri domateslerle süsleyerek sıcak sıcak servis edin.
alıntı