Papatya

D

Delikan

Guest
Papatya bir bitki olmasının yanısıra bir çok şeye faydalıdır. Tabii ki her bitki bilinçsiz kullanılırsa zararlı olabilir. Burada anlatmış olduklarım çeşitli kitaplardan ve internet ortamından derlemedir. Papatyanın en bilinen yan etkisi fazla kullanılırsa kusma etkisi yaratmasıdır. O yüzden belli ölçüler dışında kullanılmamalıdır.

Papatya etkili bir ağrı kesici, kramp çözücü ve sakinleştirici görevi gören bir bitkidir.
Çocuklara, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, mide rahatsızlıklarını, gaz birikimini, ishali, deri döküntülerini ve balgamlanmaları önlemeye yardımcıdır.

Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahiptir. Bunun yanısıra her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir.

Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılabilir. Sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içerseniz hemen sakinleşirsiniz.

Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. Papatya banyoları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler.

Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve dölyatağı (rahim) şikayetlerinde, uykusuzluk, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarını önlemeye de yardımcı olabilir.

Yüz ve cilt güzelliğinde de papatyayı kullanabilirsiniz.. Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkarsanız, cildinizin tazelendiğini fark edebilirsiniz.

Saç bakımında, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanabilirler.

Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir. Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir. Sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi edilebilir. Papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.

Kullanım Biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. Bir süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.

Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.
 
Üst
Alt