Pankreas Kanseri

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
Pankreasta başlayan kontrolsüz hücre bölünmeleri nedeniyle gelişen tümöre pankreas kanseri deniyor.
pankreas-kanseri.jpg
Pankreas kanseri, kansere bağlı ölümlerde ön sıralarda yer alıyor. Oldukça sinsice ilerleyen pankreas kanserinin erken dönemlerinde neredeyse hiçbir belirti görülmüyor. Bu nedenle de tedavi için başvuran hastaların büyük bir kısmı aslında tedavi için geç kalmış oluyor. Özellikle 60 ila 80 yaş arası insanlarda görülen pankreas kanseri 45 yaşın altındakilerde neredeyse hiç görülmüyor.

Verdiğimiz bu genel bilgiler ardından pankreas kanserini daha detaylı olarak inceleyelim.
Pankreas Kanserinin Nedeni Nedir?
Pek çok kanser türünde kanserin nedeni hakkında çokça bilgi varken pankreas kanserine neyin neden olduğu veya bu kanserin oluşumunu neyin tetiklediği hakkında neredeyse hiç bilgi yok. Pankreasta kanser oluşumunun nedeni tam olarak bilinmediği için de bu kanserden korunmak için ne yapılmalı sorusuna kesin bir cevap verilemiyor. Fakat bu kanseri tetikleyen bazı risk faktörleri üzerine araştırmalar bulunmaktadır.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Pankreas kanserinin ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti görünmüyor. Belirtiler görünmeye başlandığında ise çoğunlukla tedavi için geç kalınmış oluyor. Durum bu şekilde de olsa aşağıda sayacağımız belirtilerin birkaçını gördüğünüzde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurunuz
· Aniden bastıran ve giderek artan iştahsızlık
· Görünür bir nedeni olamasa bile hızlı kilo kaybı yaşama

Yoğun mide bulantıları yaşamak ve şiddetli bir ishale tutulmak
· Sırta vuran ve derinlerde hissedilen ağrılar
· Kısa zamanda ortaya çıkan diyabet
· Görünürde bir neden olmamasına rağmen depresyona girmek
· İdrar renginin oldukça koyu bir hal alması
Gibi belirtilerin bir veya birkaçı görülüyorsa ve özellikle risk grubunda olan kişilerdenseniz hiç ama hiç vakit kaybetmeyiniz.

Pankreas Kanserinde Kimler Risk Altındadır
· En büyük risk grubu, yaşı 60’ı geçmiş kişilerdir.
· Kanserlerin çoğunda olduğu gibi pankreas kanserinde de genetik yatkınlık önemli rol oynar. Aile büyüklerinde bu kansere rastlananların kendilerinde de pankreas kanseri görülme olasılığı daha yüksektir.
· “Pankreatit” denen pankreas iltihaplanması olan kişiler yine büyük risk altındadır.
· Ve son olarak malum kötü alışkanlıklar, yani sigara ve alkol kullanımı… Sigara ve alkol kullananlarda bu kanserin görülme olasılığı daha yüksektir (yaklaşık % 35 daha fazla görülür)
· Aşırı kiloluysanız ve üstüne bir de diyabetiniz varsa yine risk grubu içindesiniz demektir.
Saydığımız bu risk grupları içerisindeyseniz daha dikkatli olmanızda fayda var. Düzenli olarak yılda bir defa kontrole gitmeniz erken teşhis için çok önemli olacaktır.

Pankreas Kanserine Tanı Nasıl Konur?
Daha öncede belirttiğimiz gibi pankreas kanserin erken dönemlerinde teşhisi oldukça zordur. Bu nedenle teşhisin konduğu zamanda da genellikle kanserin ilerlemiş olduğu görülür. Bu kötü duruma rağmen gerekli ve detaylı tetkiklerle bu kanseri erken dönemlerinde yakalamak mümkün olmaktadır.
Pankreas kanserinin teşhisinde kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkün;
· İlk olarak fiziksel muayene yapılır; fiziksel muayene kendi başına bir teşhis yolu olamaz bu nedenle ek yöntemlerle desteklenmelidir.
· Kan testi yapılır; bu testin amacı Pankreas salgılarının kandaki yükseklik ve düşüklük seviyesine göre yorum yapabilmektir.
· Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): Neredeyse bütün kanserlerin teşhisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Özelilikle de kanserin pankreas çevresindeki organ ve dokulara olan yayılımı hakkında bilgi verir.
· Bilgisayarlı Tomografi: En kesin sonuçların alındığı teşhis yolarında biri olup, görüntülemenin kalitesini artırmak için damar yoluyla kana özel maddelerin verildiği de olur.
· Pozitron Emisyon Tomografisi: Hastaya radyoaktif glikoz madde verilir ve bu maddenin yoğun olarak toplandığı bölgeye göre yorumlanır. Kanserli bölgeler bu radyoaktif glikoz kanserli dokularda birikmeye başladığı için tomografide bu bölge daha koyu görülür.
· Ultrason: Karın bölgesinden çekilen ultrason ile iç organların görüntülemesi yapılarak teşhis konmaya çalışılır.
· Laporoskopi: Ufak kesikten karın bölgesinden girilir ve özel görüntüleme ile pankreasın durumu hakkında bilgi alınmaya çalışılır. Eğer örnek doku alınacaksa bu yöntemle doku alındığı da olur.

Pankreas Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pankreas kanserinin teşhisinin de tedavisinin de zor olduğunu belirtelim. Pankreas kanserinin tedavisinde genel olarak ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi olarak üç yöntem kullanılır. Pankreas kanserinin erken dönemde teşhisi zordur. Rahatsızlıkların başladığı zamanlarda genellikle kanserin ilerlemiş olduğu görülür. Kanserin ilerlemesi demek; tedavi için pek çok uzmanın birlikte çalışması demektir. Birçok uzmanın olması ve bu uzmanları koordineli olarak çalışmasın gerektiği kanser tedavisi pek çok sağlık kuruluşunun imkânlarını aşmaktadır bu nedenle tedaviye başlanacak kurumun iyi araştırılmasını öneriyoruz.
Kanserin fark edildiğinde ileri safhalara geçmiş olması veya pankreasla birlikte pek çok organa da sıçramış olması nedeniyle pankreas kanserine yakalanan kişilerin çoğu için ameliyat mümkün olamamaktadır. Bu durumdaki hastalar için yapılabilecek çok bir şey kalmadığı için kalan zamanlarını daha rahat geçirmeleri amaçlanır bu nedenle ağrı kesicilerle rahatlatma yoluna gidilir.
Ameliyatta pek çok organa müdahale edildiği için pankreas kanserinin ameliyatı oldukça zordur. Yapılan ameliyatlar sonrasında istenmeyen komplikasyonların çıkma olasılığı da yüksektir.
Whipple yöntemi ile pankreas ameliyatı, Ameliyatın uygun olduğu vakalarda pankreasın genellikle baş kısmı, midenin bir bölümü, on iki parmak bağırsağı ve safra yollarının bir bölümü tamamen çıkartılır. Bu ameliyatın kendisi kadar ameliyat sonrası dönem de oldukça risklidir.
Radyoterapi, Pankreas kanserinin tedavisi için en sık başvurulan yöntem denebilir. Bu yöntemle kemoterapinin birlikte uygulanması tedavinin etkisini artırabilir. Böylece tümörün küçülmesi hatta tamamen ortadan kalkması mümkün olmaktadır.
Kemoterapi, bağışıklık sistemini baskılayan özel ilaçlarla yapılan bu yöntem ile kanserli hücrelerin kontrolsüz bölünmeleri ve büyümeleri engellenir.

 
Üst
Alt