Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme

M

Muzik

Guest
Sebze- Meyveler: Sebze ve meyveler mutlaka olmalıdır. Çünkü bu yiyeceklerde vücuda yararlı vitaminler bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, semizotu, fasulye gibi) ve bütün meyveler (özellikle portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller, çilek) ve domates C vitamini içerirler.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-5.jpg


Kurubaklagiller-Yumurta-Et: Büyüme ve gelişmeyi sağlayan yararlı besinlerin ikinci grubu ise kurubaklagiller, yumurta ve et grubudur. Bu grupta en önemli yiyeceklerden biri baklagillerdir. Baklagillere nebati/bitkisel et de denir. Çünkü içeriğinde bitkisel protein vardır. Ayrıca mineral zenginidirler. Kurufasulye, mercimek, nohut, bakla, börülce, bezelye en önemli örnekleridir.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-6.jpg


Süt ve Süt Ürünleri: Diğer yararlı yiyecek grubu da hücre çalışmasında önemli rol üstlenen süt ve ürünleridir. Beyaz peynir, çökelek veya lor peyniri, yoğurt, ayran, sütten yapılan çorbalar, muhallebi gibi besinlere yer verilmelidir.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-4.jpg



Tahıl ve Tahıllı ürünler: Bir diğer temel besin grubu ise tahıllardır. Buğday, çavdar, yulaf, mısır unundan yapılan ekmek, bulgur, şehriye en önemli kaynaklarıdır.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-7.jpg



Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, fındık yağı, çiğ badem, ceviz gibi besinler beslenmede yer almalıdır.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-1.jpg



Su: Su besinlerin vücutta kullanımını kolaylaştırır ve zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudun %70 ‘inin su olduğunu hatırlarsak, her gün düzenli su içimi sağlanmalıdır.

okul-oncesi-cocuklarda-beslenme-2.jpg


Okul Öncesi Çocuklarda Günlük Yemek Planlama Rehberi
Süt ve süt ürünleri
Yiyecek Grubu
Günlük Miktar (en az)
Peynir
Kartvizit büyüklüğü (30 gr)
Yoğurt, süt, ayran, muhallebi
2 kase kadar (500 ml)
Hayvansal besinler
Et, balık, tavuk, ciğer
80-100 gr (3 köfte, 1 parça tavuk, 1 fileto balık, ciğer)
Meyve ve sebzeler
C vitamini içeren portakal, mandalina, kivi, yeşil elma gibi meyveler
Günde 2-3 defa 1 porsiyon veya 1 bardak limonata, portakal suyu vb.
Domates, salatalık, havuç, yeşil biber, yeşillik vb.
Günde 2-3 tane sebze
Diğer pişmiş sebzeler (ıspanak, lahana, pırasa, pazı, yeşil ve sarı sebzeler gibi)
Günde 2-3 tabak kadar
Tahıllar
Pilav, makarna, bulgur, buğday, ekmek veya patates
Günde 2 defa
D vitamini
Açık hava ve güneş ışınları
Mümkünse her gün
 
Üst
Alt