Nanenin faydaları nelerdir?

Browser

Moderator
Moderator
Katılım
3 Mar 2020
Mesajlar
340
Tepkime puanı
677
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Rize
Cinsiyet
Erkek
Nanenin faydaları nelerdir?

Nanenin faydaları nelerdir sorusunun cevabını sizler için araştırıp bir araya getirdik. Yemeklere ve çeşitli salatalara dinamik aromasıyla lezzet veren nanenin faydalarını duyunca sizde çok şaşıracaksınız. Kuru nanenin faydalarını ve taze nanenin faydalarını merak ediyorsanız sizler için açıklamış olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. İşte nanenin faydaları…

5c8cec5307291c1d740086fa.jpg


Nanenin faydaları son zamanlarda internet ortamında en çok aranan sorulardan biri haline geldi. Gündelik yemek alışkanlıklarımızda baharat kullanmayı çok seven bir millet olarak, taze ve kuru nanede yemeklerin ve salataların vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Dinamik ve yoğun aromasıyla yemeklerinize ayrı bir tat katan nanenin faydalarını sizler için gruplandırarak açıklayacağız.
En çok merak ettiğiniz kuru nanenin faydaları ve taze nanenin faydalarını sizler için araştırdık.

İlk olarak taze nanenin faydalarını açıklamak gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:

Taze nanenin faydaları


Taze nane de mide ve hazımsızlık gibi diğer sindirim sorunlarının giderilmesinde etkili olabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda yemeklere eklenen nanenin mide bulantısını önlediği, hazımsızlık problemlerine iyi geldiğini ortaya çıkarmıştır.



Hazımsızlığa sahip kişilerde yapılan bir klinik çalışma sonucunda kapsüllerde alınan nane ve kimyon yağı kombinasyonunun, hazımsızlık tedavisinde kullanılan ilaçlara benzer etkilere sahip olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu da, mide ağrısını ve diğer sindirim belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.

Bulantı ve Baş Ağrılarını giderir

Taze nane yaprakları ezildiğinde mide bulantısı ve baş ağrısının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Taze nanenin güçlü ve ferahlatıcı aroması, mide sorunlarınızın hızlı bir şekilde hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Aslında, birçok insan mide bulantısını önlemek için her zaman nane yağı veya nane aromalı ürünleri kullanmaktadır. Alnına ve burnuna sürtünen bir nane ya da temel nane yağı ile yapılan balsam baş ağrısı durumunda hızlı bir rahatlama sağlar. Bu bitki doğal olarak yatıştırıcı bir maddedir, bu nedenle genellikle baş ağrıları ve migrenlerle ilintili olan iltihap ve sıcaklık artışını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Solunum Bozukluklarını Önler

Taze nanenin güçlü aroması, astım ve soğuk algınlığından kaynaklanan burun, boğaz ve akciğer tıkanıklıklarının giderilmesinde oldukça etkilidir.
Nane boğazı, burnu ve diğer solunum kanallarını rahatlatır ve yatıştırır, ayrıca kronik öksürüğe neden olan tahrişleri giderir.

5c8cec5307291c1d740086fc


Astım Tedavisi

Nane düzenli kullanımı, iyi bir gevşetici olduğundan ve tıkanıklığı giderdiği için astım hastaları için çok faydalıdır
. Ancak çok fazla nane kullanılması, burun ve boğazı da tahriş edebilir.

Hafızayı güçlendirir

Yakın tarihli bir çalışmada nane'nin uyanıklık ve bilişsel işlev üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çoğunlukla ana etken maddesi nane olan sakız kullanan kişilerin, daha fazla hafıza tutma becerisinin yüksek olduğunu tespit edilmiştir. Nanenin bu etkilerinden faydalanmak için ağzınıza bir yaprak taze nane alıp çiğneyebilirsiniz.

Ağız bakımı

Nane mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğundan ağız içindeki bakterilerin büyümesini engelleyerek ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bu nedenle dişlerde ve diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkları engellemek için taze nane yaprağı çiğneyebilirsiniz. Aynı zamanda nane içerikli diş macunları ağız gargaraları gibi diş hijyeninde kullanılan ürünlerde aynı etkiyi göstermeye yardımcı olabilir.

Tedaviler Alerjiler ve Saman Nezlesi

Mevsimsel alerjiler ve saman nezlesi (rinit olarak da bilinir) dünya çapında milyonlarca insanı etkiler.
Nane yapraklarından elde edilen ekstraktların, saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler ile ilişkili ciddi nazal semptomları şiddetlendiren bazı kimyasalların salımını inhibe ettiği gösterilmiştir.

Kuru nanenin faydaları

Kanseri Önler


Güncel araştırmalar, nane içerisinde bulunabilen belirli enzimlerin kanserin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Hormon Dengesini iyileştirir

Polikistik over sendromu ya da başka bir hormonal dengesizlikten muzdarip olanlar için, bu hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bahçeden toplanarak elde edilen kuru nane, güçlü organik bileşikler barındırır ve kadınlarda aşırı testosteron düzeylerini azaltarak, hormonal dengeyi optimize etmek için yardımcı olmaktadır.

Stresi azaltır

Nane, insanlar üzerinde ekstraksiyon ve sükûnet etkisi verir. Bu nedenle nane tıp dünyasında aromaterapi olarak kullanılmıştır. Nanenin içerisindeki Antioksidanlar içeriği dışarıdan vücudunuza strese karşı kullanılabilir. Böylece vücudunuz daha sakin ve rahat olur.

Bağışıklığı güçlendirir

Kuru nane yaprakları bağışıklık sisteminizi iyileştirecek C vitamini içeriğine sahiptir. Bu nedenlerden dolayı tükettiğiniz yemeklere, çorbalara veya salatalara nane yaprağı ekleyebilirsiniz.

Göz sağlığını iyileştirir

Nane aynı zamanda içerisinde A vitamini de içermektedir. Nanenin içerisinde yer alan A vitamini göz sağlığınızı da korumaya yardımcı olmaktadır.
Özellikle gözlerinde miyop hastalığı olanlar bol havuç ve nane tüketmeye özen gösterebilirler.

Akne tedavisinde kullanılır

Akne, herkes tarafından sıklıkla karşılaşılan bir cilt problemidir. Düzeltmek için nane yaprakları gül suyu ile karıştırılabilir. Sonra ise karışım yüze uygulanır. Birkaç dakika bekletildikten sonra yıkayıp, kurulanır. Maksimum sonuçları almak için bu tedaviyi düzenli olarak yapmanız gerekir.

Kilo verdirir

Kuru nane sindirim sistemini uyarıcı etkisi bulundurmasından dolayı, kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Kafa derisini yeniler

Nane yaprakları da kafa derisi tahrişini yenmek ve yenilemek için bitkisel bir ilaç olarak kullanılabilir. Daha iyi faydalar elde etmek için, nane yapraklarını, pürüzsüz olana kadar yoğurup, sonra da kafa derisine uygulayarak kullanabilirsiniz. Nane içindeki mentol, ferahlığı kafa derisine verebilir.

Nanenin zararları nelerdir?

1- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olan kişiler, Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ile ilişkili semptomlar ortaya çıkarsa, sindirim problemlerini yatıştırma girişiminde nane kullanmayın bu durumda nane daha da kötüleşmenize neden olabilir.

2- Safra taşı geçmişi olan insanlar naneyi dikkatlice kullanmalı yada kullanmadan önce bir hekime başvurmalıdır.

3- Bebeğinizde nane yağını kesinlikle kullanmayın nefes almasına engel olabilir nöbet geçirmesine neden olabilirsiniz.

4- Hamilelik döneminde veya emzirme döneminde nane kullanımı çok fazla önerilmez.
Büyük dozlarda alınan nane yaprakları zehirli olabilir. Saf mentol toksindir ve çok fazla alınmamalıdır.

Nane için önerilen doz miktarı nedir?

Nanenin yan etkilerini önlemek için uygun dozda alınması gerekmektedir. işte nane kullanımı için önerilen doz miktarı:

5c8cec5407291c1d740086fe


Nane yaprakları bir içecek olarak kullanılıyorsa 1 tatlı kaşığı kuru nane bir fincanın içerisine boşaltın10 dk demlendikten sonra yemek aralarında günde 3 kez tüketebilirsiniz.
Kapsül olarak kullanılıyorsa, irritabl bağırsak sendromunu tedavi etmek için önerilen doz günde üç kez 1 ila 2 kapsüldür.

Yağ veya merhem olarak: Cilt tahrişini ve kaşıntıyı tedavi etmek için aktif bir mentol içeren krem veya merhem sürün.

kaynak:milliyet
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Z.yağlı sarmaya ve mercimek çorbasına da çok yakışırr..uff canım çekti..
 

BaRoN

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
3,417
Tepkime puanı
6,365
Puanları
113
Yaş
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Yapta ye ozaman
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
2 hafta sonraki, hafta sonu olabilir. O zaman da yeme isteğim geçebilir :)
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Yemek için yürümeliyiz ! :)
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Spor ve yeme dengesi önemli :) Deli gibi ye, deli gibi spor yap )
 

lalala

Moderator
Moderator
Katılım
9 May 2019
Mesajlar
833
Tepkime puanı
877
Puanları
0
Yaş
35
Cinsiyet
Kadın
Nane Osmanlı’mızda reçel olarak da kullanılırmış Tarifi de şu şekilde; 5 Demet Taze Nane 1,5 Su Bardağı Toz Şeker 4 Su Bardağı Su 2 Yemek Kaşığı Limon Suyu 3 Adet Karanfil..Hatta; Reçelin kadınlar için ayrı bir önemi vardı. Osmanlı’da reçel yapamayan kadın ayıplanmakla kalmaz,evde bile kalabilirmiş Ozamanlar izdivaçta güzellikten önce mutfakta hünere bakılırdı.Şimdiki gibi botokslulara bakılmazmış :)
 
Üst
Alt