Mutluluk Fobisi (Cherophobia) Nedir?

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Mutluluk fobisi, olumlu duygulardan veya mutluluk getirebilecek deneyimlerden, kasıtlı olarak kaçınma çabasına neden olan bir fobi çeşididir. Bu fobiden mustarip kişiler, aslında her zaman mutsuz değillerdir ancak mutlu, neşeli görünmekten, mutluluklarını ifade etmekten korkarlar.
140317095925_1_540x360-min.jpg

Mutluluk fobisi, tıpkı diğer fobiler gibi, çoğunlukla geçmişteki travmatik deneyimlerden kaynaklanır. Mutluluk fobisinin ana semptomu, mutlu ve neşeli hissetmekten kaçınma çabasıdır. Diğer fobi semptomlarında olduğu gibi; nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, terleme, bulantı, genel endişe hali vb. gözlenir.

Mutluluk fobisi, tüm toplumlarda ortaya çıkabilir ancak doğu toplumlarında daha yoğun ve yaygındır. Batı toplumlarının bireyin mutluluğunu temel değer olarak benimseyen yaklaşımı, onları mutluluk fobisinden uzak tutar. Örneğin Amerikan kültüründe ‘mutluluk’, insan hayatına yön veren en önemli değerlerden biri olarak kabul edilir.

Mutluluk fobisinden mustarip kişiler, hayatın ve ilişkilerinin merkezinde yer almaktan kaçınırlar. Onlar için, dünya güvenli bir yer değildir ve insanların çoğu güvenilmezdir. Kendilerini açmak istemezler. Mutluluk onlar için, gerçek olmayacak bir hayaldir. Yaşadıkları en güzel anda bile, ‘mutluluğum her an bozulabilir’ endişesini hissederler. Onlar için yaşam, ancak endişe duyarak hayatta kalabilecekleri bir savaş alanıdır. Kontrolü kaybetmemeye her daim özen gösterdiklerinden, anı yaşayamaz ve mutluluk durumundan, (endişelerini daha da arttıracağı için) kasıtlı olarak kaçınırlar.

Tüm fobiler gibi mutluluk fobisi de tedavi edilebilir. Tedavide birçok yöntem kullanılmakla birlikte, en yaygın olarak ‘sistematik duyarsızlaştırma’ yöntemi kullanılmaktadır. Korkulan duruma, kademeli olarak maruz kalınarak, toleransın yavaş yavaş artması sağlanır. Psikoterapi ve bilişsel davranış terapisi, fobinin sebeplerini anlama ve üstesinden gelme konusunda faydalı olabilir.

Kaynaklar:
  • Psychology Today
  • Wikipedia
 
Üst
Alt