Mutlu olmak için hayır demeyi öğrenmek gerekir

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Modern yaşam bizi gün içinde çok fazla şeye yetişmeye zorluyor; hem para kazanmak hem sağlıklı olmak hem de sosyal ilişkilere zaman ayırmak istiyoruz. Çoğumuz bunların hepsi için enerji bulmakta zorlanıyor. Tüm bunları yaparken insanlarla ilişkimizi sürdürmek için de aslında istemediğimiz birçok şeye “evet” diyoruz. Ancak her şeye yetişmeye çalışmak bir süre sonra bizi tüketiyor ve sürekli gergin bir hale sokuyor. Bunun altında yatan şey ise “hayır demeyi bilmemek”.


Hayır diyemeyenler genellikle fedakar ve sürekli başkalarını memnun etmeye çalışan kişiler. Çünkü bu kişiler insanlara hayır diyerek onları kırmaktan, uyumsuz görünmekten ve yalnız kalmaktan korkuyorlar. “Fedakar” olmanın oldukça yüceltildiği toplumumuzda, her şeye yetişmeye ve herkesi memnun etmeye çalışma çabası çok ciddi bir stres kaynağı olabiliyor. Bu noktada sınırlarınızı korumak için hayır demeyi öğrenmeniz gerekiyor.

hayir-demeyi-ogrenmek-3.jpg

İnsanlarla ilişkimizi sürdürmek için de aslında istemediğimiz birçok şeye “evet” diyoruz.
Hayır diyememenin temelinde ne var?
Hayır diyememenin temelinde reddedilme korkusu ve onaylanma ihtiyacı var.
Birine hayır dediğiniz zaman sanki o kişiyi reddediyormuşsunuz gibi bir algı oluşuyor. Halbuki ‘hayır’ demek karşınızdakini değil, sadece onun teklif ettiği şeyi geri çevirmek anlamına geliyor. Eğer onaylanma ihtiyacınız dışarıya odaklıysa, hiçbir zaman hayır diyemezsiniz.


Hayır diyemediğiniz sürece hayatınızın kontrolünü de kaptırmış olursunuz. Ve bu sizde öfke uyandırmaya başlar. Zamanla o iyi niyetli ve fedakar yapınızdan tamamen farklı bir hale gelirsiniz. Aniden gelen öfke patlamaları, en çok korktuğunuz şey olan insanların sizden uzaklaşmasına sebep olabilir.


Herkesi memnun edemezsiniz
hayir-demeyi-ogrenmek-2.jpg

Hayır diyemeyenler genellikle fedakar ve sürekli başkalarını memnun etmeye çalışan kişiler.
Uyumlu, yardımsever ve fedakar olmak toplumumuzun yücelttiği kavramlar. Ancak herkesi de memnun edemeyeceğiniz çok açık. Her şeye yetişmenin ve herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını kabul etmelisiniz. Hayır diyebilmek için onaylanma ihtiyacınızın odağını içerden dışarıya çevirmelisiniz. Kendinizi sevmeye ve kabul etmeye başladıkça, onaylanma konusundaki dışa bağımlılığınız azalır ve kişisel sınırlarınızı da korumayı öğrenirsiniz.

Hayır demeyi öğrenince artık “kendiniz” olmaya başlarsınız. Kendiniz olmaya başlayınca daha sağlıklı ve dengeli bir hale gelirsiniz. Kişisel sınırlarınızı koruyabilmek için hayır diyebilmeniz gerekir.
 

GuLum

New member
HanımZade
Katılım
19 Eki 2017
Mesajlar
312
Tepkime puanı
710
Puanları
0
Yaş
38
Cinsiyet
Kadın
Hep kirmiyaLim incitmiyelIm Diye efetLer siraLadik omrumuze ve kirilan incinen biz OLduk ne yazik ki ..
 

GuLum

New member
HanımZade
Katılım
19 Eki 2017
Mesajlar
312
Tepkime puanı
710
Puanları
0
Yaş
38
Cinsiyet
Kadın
Rabbim Herkesin kar$isina iyiLeri cikarsin in$$ Aminn :)
 

Minikçe

Well-known member
HanımZade
Katılım
11 May 2017
Mesajlar
9,662
Tepkime puanı
11,973
Puanları
113
Konum
..
Cinsiyet
Kadın
Üst
Alt