Muhabbet Kuşu’nuzu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

M

Muzik

Guest
muhabbet-kusu-meyve.jpg



Muhabbet kuşları evinize neşe katarlar ve insanlara olan yakınlıklarıyla bilinirler. İyi eğitildikleri zaman konuşmayı bile öğrenirler. Peki, siz bir ya da daha fazla Muhabbet Kuşu’nu ailenize eklemek istiyorsanız, yeni üyenizi seçerken nelere dikkat etmelisiniz?


Erkek Muahbbet Kuşları daha kolay eğitilirler ve kuş yetiştiriciliği yapmayı düşünmüyorsanız, erkek Muhabbet Kuşu daha doğru bir tercih olacaktır. Genç kuşlar, 6 aylık olduktan sonra eğitilmeye başlanabilirler. Yaşı büyük kuşlar da eğitilebilir ama gençlere göre daha zordur.


Nereden almalı?


İşini bilen bir üretimci her zaman daha doğru bir tercihtir. Pet shoplardan alınan kuşlar ise çok sağlıklı olmayabilirler. Alacağınız kuşun sağlıklı olup, olmadığını şu belirtilerle fark edebilirsiniz;


Karın bölgesi düz olmalıdır. Üzerinde fazla yağ, boşluklar ya da farklı büyümeler olmamalıdır.
Gündüzleri besleniyor olmalıdır.
Gagası düzgün olmalıdır ve tohumların kabuklarını kolayca çıkartabilmelidir. Gaga açık bir şekilde nefes almak, nefes zorluğu ya da ateş göstergesidir.
Nefes alışı düzenli ve sessiz olmalıdır. Nefes alımı sırasında gaga kapalı olmalıdır.
Gaganın üst kısmındaki zar cilalı gibi olmalıdır, üzerinde kireç olmamalıdır. Kuş, 12 haftalık olduktan sonra cinsiyetini belli eden renk gagasının üzerinde belirir. Mavi; erkek, kahverengi; dişi olduğu anlamına gelir.
Pençe ve ayakları kusurlu olmamalıdır, kireçli olmamalıdır ve aşırı büyümüş pençeleri olmamalıdır.
Sakin, sessiz ve yaklaşılabilir olmalıdır. Aktif, akrobatik, gözlemci, taklit etmeyi seven bir yapısı olmalıdır.
Dışkısı sıkı ve çabuk kuruyor olmalıdır.
Gözleri parlak ve etrafını gözlüyor olmalıdır. Gözde akıntı olmamalı ve üçüncü göz kapağı, gözü açıkken, görülmemelidir.
Tüyleri eksiksiz, bakımlı ve soğuk havalarda şişirmesinin haricinde vücuda yakın olmalıdır. Kafasındaki tüylerin dik dik olması hastalık belirtisi olabilir.
Tünekte duruşu rahat ve 30 derece eğimli olmalıdır. Kamburluk ya da dengesizlik olmamalıdır.
Uzun kuyruk tüyleri, normal olarak, Sonbahar ve İlkbahar’da, yılda iki kere olmak üzere, dökülür.
Poposu temiz ve lekesiz olmalıdır.
Kanatları güçlü, tüyleri normal ve Muhabbet Kuşu’nuzun rahatça uçabileceği kadar kuvvetli olmalıdır.
Cinsiyeti belirleme


Bir Muhabbet Kuşu’nun cinsiyetini belirlemenin yolu, burnunu üzerindeki zara bakmaktan geçer. Fakat genç bir kuşun cinsiyetini anlamak kolay değildir. Bu konuda, uzmanlar bile hata yapabilirler. Genç bir erkek Muhabbet Kuşu’nda gaga üzerindeki zar önce pembe renkte olur ve zamanla maviye döner. Dişi Muhabbet Kuşu’nun ise zarı başlarda mavimsi beyazdır ve zamanla kahverengiye döner.


Yaşını almış Muhabbet Kuşları’nın cinsiyetini belirlemek çok daha kolaydır.


Kuşun yaşını belirlemek ise çok daha kolaydır. Genç Muhabbet Kuşları’nın gaga zarlarından alınlarına doğru giden renk çizgileri vardır. Bunlar, 3. aydan sonra kaybolurlar.


Arkadaşlık


Vahşi doğalarında Muhabbet Kuşları (Avustralya taşraları) sürü halinde dolaşırlar. Bu nedenle de evde bakılan kuşlar yalnız kaldıkları zaman sıkılırlar. Onlara bol oyuncak vererek, bol bol ilgilenerek, beraber vakit geçirerek ve uçması için onu sık sık kafesinden çıkararak bu sıkılmayı ortadan kaldırabilirsiniz. Ama bir Muhabbet Kuşu’nun sıkılmasını engellemenin en iyi yolu ona bir arkadaş edinmenizdir. İki kuşla da aynı zamanda ilgilenilmeli ve aynı zamanda uçmalarını sağlanmalıdır, yoksa aralarında kıskançlık olabilir. Fakat iki kuşa beraber bakıyorsanız, bilmelisiniz ki onları konuşmaları için eğitmeniz imkansızdır çünkü bu durumda kuşunuz birtek sizle bağ kurmuyor olacaktır.
 
Üst
Alt