Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Konuşturma
Sizlere kendi tecrübelerimden yola çıkarak muhabet kuşu nasıl eğitilir ve konuşturulur anlatmaya çalışacağım.Konuşturma işlemine gelmeden önce kuşumuzu öncelikle kendimize alıştırmalı ve eğitmeliyiz.Bu işte bilmeniz gereken ön önemli husus muhabbet kuşu eğitiminin ilgi ve sabır isteyen bir iş olduğunu bilmenizdir.Muhabbet kuşu eğitebilmek için öncelikle bu kuşun kesinlikle yavru bir kuş olması gerekir.
Ayrıca kuşun erkek olması öneririm.Erkek kuşlar hem daha uysal hemde eğitime daha yatkındırlar.Dişi kuşlar biraz daha arsız ve huysuzdurlar eğitilmez demiyorum ama daha çok emek ve sabır ister.Ayrıca muhabbet kuşunun dişi mi erkek mi , yavru mu damızlık mı olduğunu görsel olarak anlatığım bir yazı paylaşacağım.Yazının en altında belirteceğim linkten ulaşabilirsiniz. Eğitim kısmına geçelim.
-Ayrıca muhabbet kuşları ile ilgili olarak ,muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı , muhabet kuşu yavru mu damızlık(yetişkin) mı olduğu ,Ev Ortamında Muhabbet Kuşu Üretimi ile ilgili yazlarımız alttakı linklerden ulaşabilirsiniz.
Muhabbet kuşu eğitimi
Erkek ve yeni yuvadan atlamış kuşumuzu aldık diyelim. Eve geldiğimizde kuşumuzu ortama alışması için 1, 2 gün rahatsız etmiyoruz.Kuşumuzu önce elimize alıştıracağız.Bunun için günün belirli saatlerinde günde en az yarım saat 1 saat kuşumuz kafeste iken elimizi yavaşça kafese sokuyoruz ve kuşun parmağımıza gelmesi için elimizi gögüs hızasına götürüp elimize konmasını sağlıyoruz.
Kuş başlangıçta kaçacaktır ama yavru kuşlar çabuk yorulur ve mutlaka parmağınıza gelecektir.Parmağımıza geldiğinde 1 2 dk parmağımızda tutup tekrar bırakıyoruz ve tekrar parmağınıza gelmesi için aynı işlemi yapıyoruz ve 1 2 dk sonra tekrar bırakıyoruz. Elimiz kafesin içindeyken bu işleme günde 2 3 defa günün belirli saatlerinde tekrarlıyoruz.Bir hafta boyunca bu işlemi yapıyoruz ve kuşumuz artık kendiliğinden elinize gelecektir.
Artık kuşunuzu kafesten çıkartabilirsiniz .Aynı işlemleri parmağınıza gelmesi için kafes dışında tekrarlıyoruz.Kuşumuz dışardayken elimize yem alıp elinize gelmesini sağlayın bu size olan güvenini artıracaktır.Münkün oldukça kuşunuz siz evde olduğunuz sürece kafesin dışında olsun.2. ve 3. haftada kuşun eğitim durumuna göre artık konuşturma işlemine başlıyoruz.
Muhabbet kuşu konuşturma
Artık konuşturma işlemine geçebiliriz.Eğitim işleminden sonra size alışan muhabbet kuşunuzu her kafesten çıkartmanız onun için bir ödül olacaktır çünkü kuşunuz sizinle oynamak ve uçmak isteyecek. Kafesten cıkartmadan önce ona ilk öğretmek istediğiniz kelime yada ismiyle seslenip çıkartın .Her kafesten çıkışınde o sesi duyacağı için o kelime onun hafızasında kalacak ve ilerleyen zamanlarda bu kelimeyi söyleyeceğine şahit olacaksınız.
Kafesin dışarıdayken omuzunuza ve elinize her geldiğinde ögretmek istediğiniz kelimeyi örneğin Çiko diye seslenin sürekli.Bu işlemi 1 2 ay tekrarlayın ve sonuç genelde olumlu olacaktır.
-Alinti-