Migreni tetikleyen faktörler kişiye göre değişiyor! Migren ataklarından korunma

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
[h=3]Günümüzde en sık rastlanılan ağrıların başında yer alan migreni, hormonlardan, gıdalara ve çevresel faktörlere kadar pek çok etken tetikleyebiliyor. Gıdaların ciddi şekilde etkilediği migrenin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Kendi tetikleyicinizi bulmaya çalışın” uyarısında bulunuyor. Bol su tüketmenin önemini vurgulan Tarlacı, özellikle hafta sonlarında çok fazla uyunmaması gerektiğinin de altını çiziyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, toplumda çok sık rastlanan ağrılardan biri olan migrenin tek bir nedeni olmadığını belirterek tetikleyici faktörlere dikkat çekti.[/h]
Migrenin temelde genetik yapıdan kaynaklanan, başa giden damarların aşırı genişlemesinden kaynaklanan bir ağrı olduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Migrendeki ağrı beyin zarları, kafa derisi, kan damarlarından kaynaklanır. Bu nedenle ağrı zonklayıcı olur. Hareketle, merdiven çıkma ile zonklama artar, beraberinde bulantı-kusma, ışık-ses rahatsızlığı oluşur. Genelde ağrı 4 saatten uzun sürer ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar” dedi.
[h=2]Migrende tetikleyicilerden kaçmak gerekiyor[/h]Migren ataklarının çoğu kendiliğinden başlar ancak tetikleyici adı verilen bazı uyaranlar migren atağı oluşumunda rol oynayabilir İçinde bulunulan koşullara göre çeşitli tetikleyiciler migren atağını başlatabilir. Stres, migrenle güçlü bir bağlantı sergiler. Endişe, gerilim, heyecanlanma, kızgınlık migren atağına yol açabilen nedenlerdendir. Bazen stres sona erip dinmeye başlandığında da migren atağı tetiklenebilir. Çok neşeli ve kahkahalı bir günün sonu ağrıyla bitebilir. Tetikleyici faktörlerden kaçınılması gereklidir. Özellikle tetikleyici olduğu bilinen gıdalardan kaçınmak kolaydır.


[h=2]Hormonlardaki değişiklikler migreni etkiliyor[/h]Migreni etkileyen faktörler şunlardır:

  • Hormonal değişiklikler,
  • çevresel faktörler,
  • bazı gıdalar,
  • egzersiz ve yorgunlu
Hormonal değişiklikler şunlardır: Adet değişiklikleri, doğum kontrol hapları, gebeliğin ilk 3 ayında ve doğumdan sonra 6’ncı ayda ve menopoz dönemi hormon tedavileri.


[h=2]Hafta sonlarında çok uyumayın[/h]Migrende çevresel faktörlerin de etkilidir. Parlak/Yanıp sönen ışıklar, bilgisayar oyunları, kızgınlık ve çok neşe gibi duygular, öğün atlama, aç kalma, düzensiz yemek yemek, duman/parfüm gibi güçlü kokular, iklim değişiklikleri ve mevsim geçişleri de önemli çevresel faktörler arasında yer almaktadır. Az uyumak ve özellikle hafta sonunda çok uyumak migreni etkiler. Hafta sonu hafta içi ile aynı saatte kalkınız.
[h=2]Bazı gıdalar migreni tetikliyor![/h]Prof. Dr. Sultan Tarlacı, mayalı alkoller, kırmızı şarap, aşırı kahve ve kafein, aşırı çay içmek, yapay tatlandırıcılar, turşular, monosodyum glutamat içeren hazır gıdalar ve nitrat içeren gıdaların tetikleyici gıdalar olduğunun altını çizdi.


[h=2]Kendi tetikleyicinizi bulmaya çalışın[/h]Gıdaların migreni çok ciddi şekilde etkilediğini ancak migrenin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ifade eden Prof. Dr. Tarlacı, şunları söyledi: “Kendi tetikleyicinizi bulmaya çalışın. Herkeste aynı tetikler olmaz. Migreni tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde migrenin çikolata yemekle ilgisi olabilir. Eskitilmiş kaşar peyniri tiramin, salam ve sucuk gibi yiyecekler nitrit içermelerinden dolayı migren ağrısını ortaya çıkarabiliyor. Bu maddeleri içeren hazır gıdalardan uzak durunuz. Migren hastaları, migreni tetiklediğini bildikleri yiyecekleri kesinlikle tüketmemeli. Bunun haricinde hayatlarını kısıtlamalarına gerektirecek bir durum yoktur.
[h=2]Bol su tüketin[/h]Düzensiz yemek yeme ve sıvı tüketmenin migrenin tetikleyici sebepleri arasındadır. Bol bol sıvı alınız. Hatta çok bol alınız, elinizde su şişesi ile dolaşınız. Özellikle yaz aylarında sıvı alımı azlığı ağrıların şiddetini belirgin arttırabilir.”
[h=2]Egzersiz ve yorgunluk da tetikleyici olabiliyor[/h]Düzensiz ve genelde 30 dakika üzerindeki uzun süreli devam edilen zorlayıcı egzersizlerde migrende tetikleyicidir. Migren hastaları 20 dakikalık kısa egzersizlerle ve sonra mola, tekrar egzersizle bu tetikten korunabilirler.
 
Üst
Alt